Flomtall etter dambrudd i Ukraina stiger

President Joe Biden har informert G7-ledere om at USA vil støtte en samlet innsats med allierte og partnere for å trene ukrainske piloter i bruk av jagerfly, inkludert F-16. Det hvite hus bekrefter dette etter at tidligere rapporter om dette dukket opp i amerikanske medier.

Opplæringen bør foregå i sin helhet i Europa. Imidlertid vil amerikansk personell delta i trening med allierte i Europa. Dette bør ta flere måneder.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky, som skal delta på G7-toppmøtet i Japan, kalte avgjørelsen «historisk» på Twitter. Zelensky oppfordret gjentatte ganger sine vestlige allierte til å skaffe jagerfly.

USAs deltagelse i den mulige treningen betyr ikke at USA allerede har bestemt seg for å levere kampfly til Ukraina. «Som treningen finner sted i løpet av de neste månedene, vil koalisjonen av nasjoner som deltar i denne innsatsen avgjøre om vi faktisk vil skaffe fly, hvor mange vi vil skaffe, og hvem som skal skaffe dem,» sa tjenestemannen til CNN.

I mars var USA vert for to ukrainske piloter på en militærbase i Tucson, Arizona, for å vurdere ferdighetene deres ved å bruke flysimulatorer og vurdere hvor lang tid det ville ta dem å lære å fly forskjellige amerikanske militærfly. , inkludert F-16. Den amerikanske kongressen ga midler til slik opplæring i 2023-budsjettet.

Statsminister Mark Rutte sier han er fornøyd med avgjørelsen. «Detaljene vil bli utarbeidet i løpet av de kommende ukene,» sa Rutte på Twitter.

Hans britiske, danske og belgiske kolleger «ønsker» også «velkommen» nyhetene fra USA, skriver Rutte. «Ukraina kan fortsette å stole på den urokkelige støtten fra Nederland og dets internasjonale partnere.»

Forsvarsminister Kajsa Ollongren er enig i Ruttes uttalelser. Vilkår er under utarbeidelse med «våre nærmeste allierte» Danmark, Belgia og Storbritannia. «Vi er klare til å støtte Ukraina i dette området,» tvitret Ollongren.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *