Norsk professor går av etter transgender-kontrovers

Norsk professor Anne Kalvig anerkjenner ikke at transkjønnede kvinner er kvinner. Som et resultat sa hun opp sin stilling ved universitetet, melder CNE News.

Akademia har ikke lenger plass til slike som henne, er professor i religionsvitenskap ved Norges Universitet i Stavanger overbevist.

A. Kalvig hadde jobbet ved universitetet i 25 år da han nylig sa opp, skriver Vart Land. Ifølge professoren er det en «utbredt fryktkultur, som hindrer folk i å si hva de mener».

A. Kalvig opplyser i sitt brev at årsaken til at hun går av er at hun er blitt «målet for en svertekampanje».

Professoren er fast overbevist om at «objektiv og materiell virkelighet» må bestemme rettshandlinger, også på kjønnsfeltet. Derfor hevder hun at ikke alle har rett til å betrakte seg som kvinne.

I tillegg er A. Kalvig en norsk kvinneorganisasjon WDI Norge visepresident. Denne foreningen fremmer også ideen om at det er diskriminering av kvinner og deres rettigheter at transkjønnede kvinner også kan kalle seg kvinner.

Professorens mening vakte kraftig reaksjon.

I oppsigelsesbrevet forteller hun til og med om å ha blitt mobbet og trakassert i en periode.

For eksempel kalte en norsk TV-vert henne et «rabiessmittet TERF-ekorn som blindt og jævla følger sin gale leder, Ellingsen», skriver Dagen. Og selv daværende likestillingsminister Anette Trettebergstuen satte pris på denne beskjeden.

det er en utbredt fryktkultur som hindrer folk i å si sin mening.

I tillegg gikk flere kolleger til angrep på A. Kalvig på sosiale nettverk, derfor skrev professoren et oppsigelsesbrev. Noen har for eksempel kalt henne en autoritær statsoverhode, en representant for ytre høyre og en fare for demokratiet. Kjønnsforskere har vært spesielt harde.

– Hovedgrunnen til at jeg må slutte nå, er at det ikke lenger er plass til slike som meg ved Universitetet i Stavanger og i universitetsmiljøet generelt, understreker A. Kalvig i brevet. Hun kritiserer også seniorveilederens påstand om at professoren representerer en marginalisert gruppe og hindrer en utveksling av argumenter mellom forskere når hun forsøker å lede en saklig diskusjon, ifølge Vart Land.

I en e-post sendt til avisen skrev rektor at han angret på avgangen til A. Kalvig og at universitetet vil miste en «viktig og verdifull medarbeider». Han legger til at ytringsfrihet er viktig ved universitetet og at dissens er «veldig viktig for et demokratisk samfunn». Samtidig innrømmer han at folk «også må være forberedt på å motstå innvendinger og kritikk», selv om «alle meninger bør behandles med respekt og objektivitet».

A. Kalvig «Vart Land» innrømmer at akademiske eksperter må være klare for kritikk og at de er «vant til livlig diskusjon og motstand». Professoren mener imidlertid bestemt at situasjonen nå er annerledes. «Det er en upassende ordveksling rettet mot å glede folk i stedet for å vurdere argumenter.» Paradigmet for virkelighetsoppfatning har endret seg, det tas ikke hensyn til. Vi nekter å diskutere årsakene til denne uenigheten.»

Lærerens fremtid er usikker. Hun jobber for tiden med en bok som kommer ut til høsten. Men etter det er fremtiden dyster. «Det er uvanlig at lærere trekker seg,» sa hun. «Men min samvittighet forteller meg at jeg ikke kan gjøre noe annet.»

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *