Norges mest avanserte våpen – NSM, med kallenavnet den russiske skipsjegeren: hvis det falt i hendene på Ukraina, ville fienden raskt oppleve krigens redsler

Antiskipsmissilet Naval Strike Missile (NSM) fra det norske selskapet «Kongsberg» regnes som et av de mest avanserte i verden.

Norge planlegger å forsterke de ukrainske væpnede styrkene med sine Naval Strike Missile antiskipsmissiler. Dette våpenet, til tross for suksessen til Neptun, fra Ukraina forsvarere ville være veldig hjelpsomme.

Den amerikanske marinen og den australske marinen har allerede disse missilene.

Og årsaken er ikke bare at det ikke er nok høypresisjonsvåpen, men også de unike egenskapene til NSM, som Ukrainas væpnede styrker vil kunne bruke så effektivt som mulig.NSM missil. Foto Kongsberg Defence & Aeronautics.

Det skal bemerkes at NSM antiskipsmissilet ble utviklet i Norge under sine ganske vanskelige forhold og under hensyntagen til russiske skips kapasitet. Tross alt er det rett og slett ingen andre potensielle motstandere av dette NATO-landet i regionen.

I tillegg var denne utviklingen spesielt skreddersydd til bevæpningsevnen og taktikken til den norske flåten, basert på ferdigheter i stedet for antall og størrelse på skip. For eksempel er et av de viktigste krigsskipene til den norske marinen Skjold-klassen missilbåter (noen ganger klassifisert som korvetter).

Skjold-klasse missilbåter

De er svært høyhastighetsfartøyer som kan nå hastigheter på opptil 60 knop (111 km/t) og er bygget ved hjelp av hemmelig teknologi. Den spesifikke kystlinjen kuttet av fjordene gjør at disse skipene kan gi skarpe og uventede slag til fienden.

For dette trengte de selvfølgelig et antiskipsmissil av små dimensjoner, usynlig og i stand til å fly ikke bare over havet, men også over landet.

NSM oppfyller disse kravene. Skjold er liten i størrelse og kan holde opptil 8 enheter. NSM er bygget ved hjelp av hemmelig teknologi og har et av de mest avanserte kontrollsystemene i sin klasse. Dette ble satt pris på selv av USA – de valgte disse missilene for å bevæpne de hemmelige skipene i Independence-klassen.


NSM missil.  Foto Kongsberg Defence & Aeronautics.

NSM missil. Foto Kongsberg Defence & Aeronautics.

NSM missil:

Lengde: 3,95m

Vekt: 410 kg

Stridshode: 125 kg

Hastighet: subsonisk

Lanseringsavstand: 185 km

NSM slår i hovedsak snikende. Alene, usynlig for radarer, flyr den noen meter over bølgene, noe som reduserer deteksjonsområdet til minimumsverdier. Det eneste alternativet for fienden ville være at missilet skulle ha et aktivt radarsøkende stridshode, som for eksempel den amerikanske harpunen eller den ukrainske Neptun. Fiendens skip ville da fortsatt ha en sjanse til å oppdage strålingen fra missilet og aktivere forsvarssystemene.

Imidlertid bruker Naval Strike Missile et helt annet målsøkende stridshode, et termisk stridshode. Den «ser» bare varmesignaturen til målet, gjenkjenner den og fanger den. Det vil si at NSM selv ikke avgir noe, forblir en taus «jeger».

Et slikt termisk stridshode, sammen med evnen til å fly over bakken, gjorde det mulig å realisere et annet trekk ved det norske våpenet. Hvis konvensjonelle antiskipsmissiler trenger inn i målområdet ved hjelp av satellitt- og treghetsnavigasjonssystemer, har NSM en ekstra – Tercom. Missilet følger landemerker som er synlige på bakken. Selvfølgelig fungerer alle navigasjonssystemer samtidig, noe som ytterligere øker nøyaktigheten av måldestruksjon.


NSM missil.  Foto Kongsberg Defence & Aeronautics.

NSM missil. Foto Kongsberg Defence & Aeronautics.

En annen viktig funksjon: Naval Strike Missile er en masseprodusert mobil landkaster. I det minste er kystnære NSM-systemer allerede operative i Polen og Romania venter på dem, og USA tester et revolusjonerende ubemannet system med disse missilene som en del av NMESIS-prosjektet.

Og noe av det fineste med NSM er at det også kan ødelegge bakkemål. Det er derfor faktisk et to-i-ett-missil: et antiskipsmissil og et overflate-til-overflatemissil. Det skal heller ikke glemmes at en luftversjon av dette missilet er under utvikling.

Teoretisk sett, hvis de væpnede styrkene i Ukraina likevel forsterkes med dette våpenet, kan vi med sikkerhet si at med dets hjelp vil det være mulig ikke bare å styrke kystforsvaret, men også å bruke det til et nøyaktig angrep på en avstand på opptil til opptil 185 kilometer.

Når det gjelder kostnadene, ifølge Pentagons budsjett for 2021, koster et marinemissil USA 2,194 millioner dollar. dollar.


NSM missil.  Foto Kongsberg Defence & Aeronautics.

NSM missil. Foto Kongsberg Defence & Aeronautics.

Kilder:

https://www.kongsberg.com/kda/what-we-do/defence-and-security/missile-systems/nsm-naval-strike-missile-nsm/

https://www.unian.net/war/norvezhskaya-protivokorabelnaya-raketa-naval-strike-missile-pochemu-ona-deystvitelno-pomozhet-ukraine-novosti-vtorzheniya-rossii-na-ukrainu-11795358.html

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *