Norge og Canada begynner å samle inn midler til kjøp av Bayraktar TB2 til Ukraina

Etter lignende trekk fra Litauen og Polen, lanserte innbyggere i Norge og Canada crowdfunding-kampanjer for kjøp av den tyrkiskproduserte Bayraktar TB2-dronen til Ukraina.

Mediene rapporterte at nordmennene hadde til hensikt å samle inn 55 millioner kroner (ca. 5,5 millioner amerikanske dollar) og overføre dem til et hjelpefond ved den ukrainske ambassaden.

En relatert kampanje ble lagt ut på Spleis-innsamlingsnettstedet.

«Gi det ukrainske folket Bayraktar av Norge – vis din solidaritet med Ukrainas krig mot (den russiske presidenten Vladimir) Putin.» Litauen samlet inn én Bayraktar på tre dager, Polen – tre og Ukraina – tre Bayraktar på få dager. Norge selvfølgelig. må i det minste gjøre det samme.»

I mellomtiden tar kanadierne sikte på å samle inn 7 millioner C$ (omtrent 5,5 millioner dollar) for å kjøpe en drone til Ukraina innen landets uavhengighetsdag.

Polen og Litauen hevet målet, men droneprodusenten Baykar sa at de ville gi dronene til disse landene gratis og ba om at pengene som ble samlet inn ble brukt til å hjelpe befolkningen i Ukraina.

Bilder frigitt av den litauiske regjeringen for en uke siden viser at dronen med falkemblemet i litauiske og ukrainske farger allerede er levert.

Ukraina har kjøpt mer enn 20 Bayraktar TB2-droner fra Baykar de siste årene, og bestilte 27. januar 16 flere droner. Denne batchen ble levert i begynnelsen av mars.

Sent i forrige måned kunngjorde Bayraktar at de ville donere tre droner til Ukraina etter at en crowdfunding-kampanje samlet inn nok penger til å kjøpe «flere» Bayraktar TB2-er.

Selskapet sa at crowdfunding-kampanjen i Ukraina nådde en milepæl i løpet av dager, med bedriftsledere og vanlige folk som bidro til fondet.

I mellomtiden har den kanadiske regjeringen tidligere innført et Bayraktar-forbud mot Bayraktar TB2-delsystemer etter at Aserbajdsjan brukte dem i Karabakh, tidligere kjent som Nagorno-Karabakh.

i april 2021 tilbakekalte Canada lisenser for å eksportere droneteknologi til Tyrkia etter å ha funnet ut at landet solgte utstyr til det aserbajdsjanske militæret under kampene i den armensk-okkuperte Karabakh. Eksportlisenser ble opprinnelig suspendert i 2019 under Tyrkias militære operasjoner i Syria. Restriksjonene ble senere lempet på, men gjeninnført under konflikten i Kaukasus.

Den kanadiske regjeringen hevdet blant annet at dronene som ble brukt i konflikten i Aserbajdsjan var utstyrt med bilde- og veiledningssystemer utviklet av L3Harris Wescam, den kanadiske avdelingen av L3Harris Technologies Inc.

Bayraktar TB2 har spilt en viktig rolle i konflikten mellom Aserbajdsjan og den tidligere sovjetrepublikken Armenia, Tyrkias antiterroroperasjoner i Syria og represaliene mot det russiskstøttede regimet, og sist i Ukraina. Mot tungt russisk militært utstyr, fra luftvernsystemer til marineplattformer.

Etter Canadas eksportbeslutning sa det tyrkiske selskapet at dronene var utstyrt med et Combined Aperture Targeting System (CATS) utviklet av ledende forsvarsentreprenør Aselsan for å erstatte de som kommer utenlands, spesielt kanadiske selskaper.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *