For mye PFAS i grønnsakshagene i nærheten av Chemours kjemiselskap i Dordt

Det melder Nasjonalt institutt for folkehelse og miljø (RIVM). Dette er PFAS, poly- og perfluoralkylerte stoffer, helse- og miljøskadelige.

1-10 kilometer

Grønnsakshager 1 til 10 kilometer nordvest, nordøst eller øst for Chemours og grønnsakshager omtrent 2,5 kilometer sørvest inneholder ikke for mye PFAS, men nivåene av de skadelige stoffene er høyere enn i andre mer fjerntliggende grønnsakshager i Chemours Company.

Folk kan fortsette å spise disse fruktene og grønnsakene, men RIVM anbefaler å veksle avlinger med produkter fra butikken, som instituttet sier inneholder mindre PFAS. «Denne variasjonen er betydelig fordi nederlenderne allerede inntar mer PFAS enn den såkalte helsebaserte grenseverdien gjennom andre matvarer og drikkevann.»

5-10 kilometer

Folk som spiser grønnsaksvekster innenfor 5 og 10 kilometer sørvest for det kjemiske anlegget i Dordrecht, får ikke i seg for mye PFAS. Grønnsakshagene 15 kilometer mot nordøst inneholder heller ikke for mye av det skadelige stoffet. De kan fortsette å spise avlingene sine, sier RIVM i studien.

Nederland ønsker et europeisk forbud mot PFAS og jobber for å oppnå dette med Danmark, Tyskland, Norge og Sverige. I fjor laget vi denne videoen, som forklarer hva som gjenstår å gjøre:

Hva er PFAS?

PFAS er et samlenavn for over 6000 forskjellige syntetiske kjemikalier. De er neppe biologisk nedbrytbare og kalles derfor også «for alltid kjemikalier», evige kjemikalier. RIVM advarer mot disse stoffene: de sprer seg lett i vann, jord og luft. Alle mottar dem. PFAS akkumuleres i menneskekroppen, i dyr og i planter.

På lang sikt kan det oppstå helseskader, som kreft, leverskader og høyt kolesterol. Immunsystemet kan også bli påvirket. Det kan bremse utviklingen av ufødte barn.

Dagliglivet

PFAS er essensielle i livene våre: de finnes i vannavstøtende (sports)klær, non-stick belegg på panner, plastmatemballasje, rengjøringsprodukter og møbler.

Produksjonen av de mest skadelige stoffene PFOS og PFOA ble stoppet i begynnelsen av dette århundret og erstattet av nye typer som GenX.

PFAS-problemet forekommer også i USA. Hva med Sandy, som har ikke mindre enn 750 ganger den tillatte mengden PFAS i blodet. Hun mistet mannen sin på grunn av leverkreft og kjemper til siste åndedrag mot årsaken til PFAS-utslipp, som vist i denne videoen:

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *