Norge har til hensikt å pumpe gassen maksimalt

Foto av Reuters/Scanpix.

Norge, Europas nest største leverandør av naturgass, avduket onsdag tiltak for å opprettholde topp gassproduksjonsnivåer for å hjelpe Europa med å redusere sin avhengighet av russisk gass.

Olje- og energidepartementet har vedtatt å justere utvinningstillatelsene til tre felt til havs for å prioritere gassproduksjon fremfor oljeproduksjon.

Tiltakene «vil ikke øke Norges totale daglige gassproduksjon vesentlig, men vil bidra til å opprettholde dagens høye volum av norsk gasseksport», sa departementet.

Norge dekker mellom 20 % og 25 % av gassbehovet til EU og Storbritannia, og Russland – mellom 45 % og 50 %.

Siden Russlands invasjon av Ukraina 24. februar har EU forsøkt å kutte russisk gassimport med to tredjedeler.

Norsk gasseksport begrenses imidlertid av produksjonskapasiteten, som nesten er på maksimalt nivå, og av rørledningsdistribusjonssystemet.

Norges eneste enhet for flytende naturgass (SkGD), som gjør det mulig for skip å levere flytende gass, ble skadet i en brann i september 2020.

Ligger i Hamerfest i Nord-Norge vil den være i drift igjen i midten av mai, ifølge operatøren, energigiganten Equinor, noe som åpner for økte eksportvolumer.

Etter justering av gruvelisensene i Oseberg-feltet vil det ifølge Equinor være mulig å eksportere ytterligere 1 milliard fat innen 30. september. kubikkmeter gass.

Og i Heidrun-feltet vil det være mulig å øke produksjonen med 0,4 millioner for hele 2022. kubikkmeter.

I følge Equinor tilfredsstiller 1,4 milliarder kubikkmeter gass omtrent 1,4 millioner innenlandsk gassetterspørsel i Europa per år.


Det er forbudt å reprodusere informasjon fra BNS pressebyrå i offentlige informasjonsverktøy og på nettsider uten skriftlig tillatelse fra UAB «BNS».

Velg bedrifter og emner som interesserer deg – vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinias», «Sodra», «Registrų centura», etc. i kildene.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *