Ikke bare rubelen: verdens valutaer som falt mest i løpet av året Business

Selv om Russisk rubel i september kostet den 0,0167 euro, i dag er verdien 42 prosent. lavere og utgjør 0,0097 eller 97 cent per 100 rubler.

Dette betyr at for eksempel for et år siden, for 100 euro, ville en russer måtte betale 5 988 rubler, og i dag 10 416 rubler. Fra 1. januar er minstelønnen i Russland 16 242 rubler (157,72 euro med gjeldende valutakurs).

Du trenger ikke se langt: På grunn av krigen i Ukraina har vestlige sanksjoner mot den russiske økonomien begynt å påvirke den russiske økonomien, og Russland må selge sitt viktigste eksportråstoff – olje og gass – til en rimelig pris. pris. gi rabatter til tredjeland eller, for å omgå EU-sanksjoner, ty til mellommenn ved å la dem dele overskuddet.

Som det russiske departementet rapporterte i begynnelsen av juli, sank landets budsjettinntekter fra olje og gass i 2023 første halvår sammenlignet med 2022 i samme periode med 47 prosent. – opptil 3,38 billioner rubler (37,4 milliarder dollar) på grunn av lavere priser og salgsvolum.

Det anslås at før krigen kunne gass- og oljeinntektene utgjøre rundt 45 prosent. Russlands føderale budsjett.

Hjelp fra angripere Hviterussisk rubel rødmet også, men mye mindre – i løpet av året falt den med -5,73 prosent. Overfor dollar ble det til og med registrert en svak styrking på 1,01 prosent.

De er i episenteret av krigen og er under konstant angrep. ukrainsk hryvnia i løpet av året svekket den seg også mot euro, men også litt -6,41 prosent. Overfor dollaren opprettholdt den ukrainske valutaen en minimumsvekst på +0,29 prosent.

Euroen har også prestert sterkt mot enkelte utviklede landvalutaer de siste 12 månedene. kanadiske dollar mot euro har svekket seg med 9 % på 12 måneder. (sammenlignet med amerikanske dollar -1,75), australske dollar – 10 prosent (-4,18 prosent), japansk yen – 9,49 prosent (-3,16 prosent)

Amerikanske dollar mot euro svekket den seg med 6,47 prosent på 12 måneder.

Det er sant at en relativt svekket valuta ikke nødvendigvis er et dårlig tegn: med et høyt eksportnivå blir kostprisen på statlige varer i dette tilfellet lavere og derfor mer attraktiv på internasjonalt nivå.

Men samtidig blir import fra utlandet dyrere for land med svakere valuta.

Foto 123rf.com. /Norske kronesedler

De siste årene har heller ikke vært snille med den svenske valutaen. krone svekket med vel 10 prosent mot euro. (fra 0,094 euro til 0,084), i dollar – 6,03 prosent.

Denne endringen skyldes hovedsakelig hovedproblemene som for tiden plager den svenske økonomien: sammenbruddet av eiendomsmarkedet og den raskest voksende inflasjonen siden 1990.

Nordmenn og emigranter som jobber her i landet burde heller ikke være fornøyd – norske kroner falt 12,2 prosent på 12 måneder. (fra 0,099 euro til 0,087 euro), i amerikanske dollar – 5,91 prosent.

Israelske sekel per 12 måneder opplevde også en relativt stor devaluering – 15,78 prosent. Målt i dollar var depresieringen noe lavere – 10,5 prosent.

Disse verditapene er imidlertid svært små sammenlignet med visse andre tilfeller.

Hva med Tyrkia og Egypt?

I løpet av de siste 12 månedene har det også kommet dårlige nyheter tyrkisk lira (-36,7 prosent). Mot amerikanske dollar viste liraen en verdi på 32,4 prosent. resesjon. Det kan antas at dette i det minste gjorde det mulig å gi mye mer underholdning for turister som reiser til dette landet.

tyrkisk lira

tyrkisk lira

Et annet populært land blant litauiske ferierende, det egyptiske pundet svekket seg enda mer på 12 måneder (-41,44 prosent mot euro; 37,12 prosent mot amerikanske dollar).

En enorm økonomisk kollaps skjedde også Argentinsk peso – I løpet av de siste 12 månedene har verdien mot euro sunket med 61,82 prosent. (fra 0,71 ct til 0,26 ct per 100 pesos). I dollar var dette fallet 58,98 prosent.

Plaget av økonomiske problemer bestemte den argentinske regjeringen seg for å devaluere valutaen med 18 prosent i august. Samtidig ble basisrenten hevet med 21 prosentpoeng, og nådde nå 118 %.

Verdifallet er også registrert blant mindre kjente valutaer i Europa.

Foto Shutterstock/argentinske pesos

Foto Shutterstock/argentinske pesos

Lao Kip har falt -25,21 % mot euro de siste 12 månedene; Usbekistan -15,33 prosent; Sierra Leone -38,98 prosent og libanesiske pund – til og med 90,59 prosent.

Libanons hovedproblemer går tilbake til 2019, da landet stupte inn i en finanskrise, som det fortsatt prøver å komme seg ut av.

Før krisen begynte, implementerte Libanons sentralbank det Verdensbanken kalte en Ponzi-ordning for å støtte økonomien, ifølge AP. Han overtalte kommersielle banker til å låne ham dollar til høye renter for å opprettholde tilstrekkelig likviditet. Bankene oppmuntret deretter kundene sine til å holde sparepengene sine i dollar til enda høyere renter, og dermed tjene penger.

i 2019 kollapset systemet på slutten av året da strømmen av dollar avtok, noe som førte til panikk og et massivt salg av banker. Banker frøs dollarkontoer, slik at innskytere kun kunne ta ut pengene sine i lokal valuta, til en brøkdel av markedskursen. Besparelsene til mange har effektivt smeltet og inflasjonen i Libanon har nådd tresifret.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *