Hva vet du om den elskede svenske sporten?

Aktive aktiviteter i naturen er en viktig del av den svenske livsstilen, og et av de mest populære områdene for disse aktivitetene er orientering. Orientering er opprinnelig fra Sverige og ofte beskrevet som en «refleksjonssport», og er ikke bare en fysisk trening. Aktiviteten krever også kartografiske kunnskaper og problemløsningsevner.

Hovedideen med sporten er å besøke en rekke sjekkpunkter fra begynnelsen til slutten av kurset med kart og kompass i en bestemt rekkefølge. Den utøveren som fullfører banen raskest blir vinneren.

Sporten har flere grener, men de mest populære i Sverige er fotorientering og skiorientering.
Topografiske og svært detaljerte kart brukes i denne sporten, skalaen varierer fra 1:4000 til 1:15000. Konkurransene foregår stort sett i skogen, men kan også foregå på fjellet. Kortere orientering rundt byer øker nå. Sport er oftere individuell, men kan også være kollektiv.

Den kanskje mest utviklede orienteringssporten er i Sverige, «Vi har en rettighet som lar alle gå i skogen, som vi kaller «allemansrätten». Dette gir deg muligheten til å konkurrere i skogen, som ikke alle land kan. Vår skoger er utrolig vakre, uberørt av infrastruktur eller landbruk Kombinasjonen av langvarige tradisjoner og gode treningsforhold har gjort Sverige til orienteringsidrettens land”, sier Oskars Sjöberg, som har representert Sverige flere ganger i ulike konkurranser.

Sporten ble født her i landet, og til å begynne med løp militæret. Hæren begynte å organisere konkurranser på 1800-tallet. vær forsiktig, for navigasjon var en del av militærøvelsene. Den første kampen fant sted 28. mai 1893 i Stockholm. I 1901 ble den første åpne konkurransen arrangert i Sverige.

Svenske Ernst Killander kalles orienteringens far. Han kombinerte friidrett med navigasjonsprinsippene for å interessere så mange unge mennesker som mulig i denne sporten. Sporten spredte seg til andre land på 1900-tallet. i midten, og International Orienteering Organization ble stiftet i 1961. og hadde 10 medlemmer. Siden den gang har sporten blitt populær over hele verden.

Det svenske orienteringsforbundet har nå rundt 600 klubber og 75 000 medlemmer. Mange konkurranser arrangeres hvert år i alle deler av Sverige, inkludert to landskamper.

Siden 1965 har Sverige vært vertskap for verdens største årlige orienteringsarrangement, O-Ringen. Den fem dager lange konkurransen tiltrekker seg 15-20 000 sportsentusiaster med varierende ferdighetsnivåer fra hele verden. Den andre internasjonale begivenheten – «Tiomila», som har blitt holdt siden 1945, tiltrekker seg de beste representantene for orienteringssport. Mennene konkurrerer i ti-dagers arrangementer og kvinnene i fem.

«Orientering kombinerer på en eller annen måte interessene mine for sport, natur, kart og sosialt liv. For eksempel når du svømmer eller spiller fotball, uansett hvor du er i verden, vil svømmebassenget eller fotballbanen alltid være det samme. Orientering kan være mye mer variert fordi terrenget er forskjellig. I denne sporten konkurrerer alle rettferdig, det er nesten ingen dopingskandaler, fordi vinnerkampene ikke mottar noen penger», forklarer O. Sjöberg.

De beste idrettsutøverne forbereder seg til konkurranse like seriøst som representanter for andre idretter. «Om vinteren prøver jeg å ikke stoppe treningen, men det viktigste er å unngå skader og holde meg frisk. To-tre ganger i uken løper jeg i 2-3 timer, jeg driver også med utholdenhetstreningsoppgaver og teknisk trening med kart. , så jeg trener ni eller ti ganger og 14-16 timer i uken, sier O. Sjöberg.

«Orientering er en fin måte å møte nye mennesker og se skjønnheten i naturen på samme tid. Jeg drar til de mest uvanlige stedene og ser ting som folk flest ikke ser. Det sosiale aspektet er også viktig. Det er bra måte å «lure» kroppen for sport, fordi du alltid må fokusere på kartet og tenke på hva du skal gjøre videre, du har ikke tid til å tenke at vi løper samtidig», bekrefter O. Sjoberg.

Drevet av thelocal.se.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Hva vet du om den elskede svenske sporten?

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *