Norske investeringer strømmer inn i havna | liepajniekiem.lv

SIA «Norplast», som eies av AS «Norpartners» of Norway, har produsert ulike glassfiberkonstruksjoner i Saldu siden 1994, blant annet for beskyttelse av olje- og gassrørledninger, lukkede flytende fiskedammer, kloakkrensing, navigasjonshjelpemidler mv. Det meste av produksjonen går til eksport.

Administrerende direktør i «Norpartners» og styremedlem i «Norplast Piemare», Laurics Skeide, forteller at til nå har store konstruksjonselementer produsert av «Norplast» blitt sendt til kunder via havnen i Liepāja. I år, ved besøk i vår havn, bestemte eierne av selskapet at det var et passende sted for «Norplast»-terminalen.

«Norplast Piemare» driver seks køyer i havnen i Liepāja – fire på Jaunliepāja-siden av handelskanalen, to i havnen i Ziema. Selskapet skal ikke bare ta seg av håndtering og lagring av varer i havnen, men vil også bygge egne produksjonsanlegg på sitt territorium.

«Norplast» har samarbeidet med havnen i Liepāja i lang tid, og eksportert produktene sine dit. Nå har selskapet egen terminal i havnen i Liepāja, og her skal det bygges nye produksjonsbygg i fremtiden, forklarer Laurics Skeide, styremedlem i «Norplast». Foto: Egon Sieverts

Det er forventet at på våren neste år vil små gjenstander for enkeltprodukter begynne å monteres i hangaren ved siden av Kaiju Street, mens to produksjonsbygg, hver med et areal på 1000 kvadratmeter, for produksjon av store Det er planlagt at store komposittmaterialer skal bygges i vinterhavnen i fremtiden, sier Gatis Gunters, styremedlem og direktør for «Norplast», som han til nå jobbet i administrasjonen til Liepāja SEZ som leder for Forretningsutvikling og markedsavdeling.

– Vi starter hovedsakelig med komposittmaterialer for havner og hav, det vil si at vi skal produsere bøyer og fyrtårn, samt ulike elementer til oljeindustrien. Neste år har vi som mål å starte produksjon av hovedproduktet vårt, store lukkede oppdrettsmerder eller komposittbunter 45 meter i diameter, 20 meter høye, som vi frakter med lekter til Norge, hvor de skal nedsenkes i fjorden. Det vil være en bærekraftig oppdrettsmerd uten utslipp utad, ettersom uspist mat fra all fisk vil bli samlet inn og omgjort til landbruksgjødsel. Død fisk vil også bli samlet inn og bearbeidet. Det vil være et produkt av den sirkulære økonomien, som ikke vil forårsake utslipp og vil rydde opp i fjordene, forklarer G. Gunters.

For tiden har «Norplast Piemare» begynt å lete etter ansatte. Arbeiderne skal først læres opp i Saldu. Hvor mange jobber som skal skapes i Liepāja, kunne selskapets leder ennå ikke si: «Vi starter med de første ti personene, så vil vi utvide.»

Formann i Liepāja bystyre, Gunārs Ansiņš, gratulerte i går «Norplast Piemare» med å ha startet virksomhet i Liepāja, uttrykte sin glede over at de nye eierne av «Piemare» ikke har til hensikt å legge hindringer i veien for drømmen hans, dvs. si at de norske forretningsmennene har bekreftet at de er klare til å forvandle den nå stengte siden av kanalen på Jaunliepāja-siden til offentlighet i fremtiden i et tilgjengelig område, lik promenaden på motsatt bredd.

I følge opplysninger fra «Firmas.lv» oppnådde «Norplast» i fjor en omsetning på 5,45 millioner euro, en økning på 56 %, og et resultat på 893.176 euro.

Omsetningen til «Norplast Piemare» var i fjor 160.552 euro, tap – 275.097 euro.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *