vedija sentralbank palkanas hevet 100 basispunkter


Publisert: 2022-09-20 11:33

Foto av Bob Strong (Reuters/Scanpix).

En av de siste sentralbankene som hevet lønningene, jager andre institusjoner med 100 basispunkter på veien til pengepolitikken.

Tirsdag hevet Riksbanken renten med 100 basispunkter til 1,75 %. Forventninger om en bevegelse på 75 basispunkter rådde i markedet.

Vedia sentralbank argumenterte for beslutningen om at inflasjon er for dyrt.

Dette svekker husholdningenes kjøpekraft og vanskeliggjør økonomisk planlegging for både bedrifter og husholdninger. Pengepolitikken må strammes ytterligere inn for å bringe inflasjonen tilbake til målnivået, sa sentralbanken i lønnsvedtaket, og la merke til at lønningene vil fortsette å stige de neste 6 månedene.

Inflasjonen i august nådde 9 % og var den høyeste siden 1991.

Riksbanken var en av de siste store sentralbankene som hevet lønningene fra null i april på vei til å stramme inn pengepolitikken.

vedija sentralbank startet uken med intensive pengepolitiske beslutninger, der sentralbanken til Fed, England, Norge og Russland forventes å intensivere.

Kronen, som styrket seg kort tid etter sentralbankens beslutning, var allerede tirsdag ettermiddag billig mot euro, med EUR/SEK-kursen på 10,827. Den svenske kronen er den billigste mot euro siden mars.

Overfor amerikanske dollar har kronen svekket seg ytterligere og er den billigste på over 10 år.

Den raskere økningen i lønn har en positiv effekt på aksjene i Vedija Bank. Swedbanks aksjekurs steg mer enn 3 %, SEBs nesten 4 %.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg og vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i Business, Sodra, Registersenter, etc. i bratsj.