Carlsen / Niemann-saken – Magnus Carlsen nekter å spille mot Hans Niemann


Akt 1: Magnus trekker seg fra Sinquefield Cup

5. september verdensmester Magnus Carlsen trakk seg fra Sinquefield Cup etter runde 3, preget av hans nederlag mot den unge amerikaneren Hans Niemann. Nordmannen kunngjorde sin avgjørelse med en lakonisk tweet: – Jeg trakk meg fra turneringen. Jeg har alltid likt å spille i Saint-Louis Chess Club og håper å være tilbake i fremtiden. »

Denne elliptiske teksten ble ledsaget av en video tung med insinuasjoner, med et sitat fra fotballtrener José Mourinho: «Jeg kan ikke si mer. Ellers ville jeg vært i store problemer.»

Siden den gang har det vært mange spekulasjoner: Anklager Magnus Carlsen sin motstander for juks? Ingen tvil, for husk at Niemann innrømmet å allerede ha brukt en datamaskin i ungdomsårene under nettkonkurranser, noe som åpenbart er totalt forbudt. Men i mangel av eksplisitt anklage og bevis, er det fortsatt tvil om årsaken til sinnet til Carlsen, som siden har murt seg i stillhet.

Deretter følger tusenvis av meldinger på sosiale nettverk som grådig fråtser i kontroverser, samt flere artikler i media om juks i vår disiplin. En buzz jager etter en annen, spenningen så ut til å ha avtatt frem til 19. september 2022.

2. akt: Magnus gir opp på 2. trekk

Niemann -Carlsen

Under den 6. runden av Generation Cup, en enlinjeturnering, Magnus Carlsen gir seg etter Hans Niemanns 2. skuddbetyr at han nektet å møte ham igjen.

Igjen gir ikke nordmannen noen forklaring, og kutter direkte av webkameraet sitt.

Denne delen skal gjenopplive striden, uten at vi har nye elementer for å prøve å forstå hans holdning. Magnus Carlsen står derfor fast ved sitt standpunkt, uten å komme med de forventede avklaringene.

Denne situasjonen er skadelig for sjakk, og spesielt for Arjun Erigaisi som opptar turneringslederen i relativ likegyldighetprestasjonen hans blir overskygget av denne ekstrasportslige kontroversen…

Carlsen kritiserte for sin holdning

Hvis Carlsens beslutning om å forlate Sinquefield Cup i utgangspunktet reiste spørsmål, observatører er stadig mer kritiske til verdensmesterens taushet. Oppgivelsen hans mot Niemann i Generation Cup ga opphav til mye kritikk, også i Norge.

Oversettelse: «Sportkommentatoren til en av Norges ledende aviser sa at Carlsens oppførsel lignet på «maktmisbruk» og at han tok på seg rollen som spiller, dommer og bøddel».

Verdens toppspillere er også skeptiske, og stiller spørsmål ved Carlsens holdning. Her er oppfatningen til Anish Giri, nederlandsk stormester:

Anish Giri

Jeg tror»det er ganske tydelig at Carlsen ikke har bevis. For hvis han hadde det, hadde han ikke trengt å gjøre dette. Han er overbevist eller nesten overbevist, han tok sin avgjørelse på grunnlag av bevisene som allerede er offentlige. Det er en stor sak å spille med folk som har blitt utestengt og spesielt folk som har innrømmet å ha jukset på nettet før fordi du mister tilliten til dem. Å insinuere at en spiller jukser er også en stor sak (…) Det er gjentatt juks på nett, Hans fremstiller seg selv som en snodig personlighet, men alt dette betyr ikke at han jukser online eller på sjakkbrettet. Så alt er veldig forvirrende.

Delen i opprinnelsen til kontroversen

For mer om Carlsen-Niemann discord-spillet i Sinquefield Cup, inviterer vi deg til å se Remel Oneys siste video.

Her tilbyr vi deg et gratis utdrag, og du kan se den i sin helhet, sammen med hundrevis av andre videoer, ved å velge hele pakken vår.

Og i oktobernummeret vårt, stormesteren Matthieu Cornette vil analysere delen på opprinnelsen til kontroversen!

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *