Hackere får tilgang til det sosiale nettverket «Revolut», «BeReal» og en robot til fingerspissene. Tilbake til toppen / Artikkel

#DigitalFrokost

«Radio Naba» og «Latvijas Radio 1» «Digital frokost»-program – Din ukentlige dose med teknologinyheter. Teknologi, digital kultur og trender, dingser og anmeldelser, og nyheter i sosiale medier. «Digital Breakfast» kan høres direkte på «Radio Naba» og «Latvijas Radio 1» hver fredag ​​morgen, 10.05.

Programmet kan lyttes til i podcast-format på alle større streamingplattformer:

1. Hackere fikk tilgang til «Revolut»-kundedata

Hackere stjal en liten, men viktig del av kundedata fra selskapet «Revolut», som også opererer i Litauen med banklisens. Selskapets representant Michael Bodanskis avslørte at hackerne klarte å få tilgang til en liten del av kundeinformasjonen i en kort periode. Angrepet fant sted 10. september og neste morgen tok «Revolut» seg av det, kunngjøring TechCrunch nettsted.

I følge «Revolut»-rapporter til litauiske myndigheter rammet nettangrepet totalt 50.150 kunder, inkludert 20.687 kunder i det europeiske økonomiske samarbeidsområdet og 379 litauiske statsborgere. Selskapet har ikke offentliggjort hvilke data angriperne fikk tilgang til. Det er bare kjent at investeringene til kundene ikke ble påvirket. Rapporten til myndighetene sier at de kriminelle kan ha innhentet deler av kortbetalingsdata, kundenavn, adresser, e-postadresser og telefonnumre.

I offisielle rapporter informerte «Revolut» om at hackere brukte metoden for sosial ingeniørkunst. Dette kan bety at hackere klarte å lure en bedriftsansatt til å få tak i sensitiv informasjon, for eksempel et passord.

2. «Vær ekte». Det nye fenomenet sosiale nettverk

Det Paris-baserte fotograferingssosiale nettverket «BeReal» får mer og mer popularitet i Latvia og rundt om i verden, hovedideen som er ganske enkel – hver dag til et annet tidspunkt vises et varsel til brukeren med en invitasjon til ta bilder innen to minutter. Nesten samtidig tas det ene bildet med hovedkameraet på smarttelefonen, det andre med selfie-kameraet.

Det spesielle med «BeReal» ligger i utfordringen med å finne de perfekte bildene på to minutter, og vise hvordan hverdagen vår virkelig ser ut. Etter det kan resten av vennene dine kommentere og reagere med spesielle uttrykksikoner som viser deg. Du kan enten vise bildene dine bare til vennene dine eller gjøre dem offentlige i «Oppdag»-delen, der alle kan se dem.

«Instagram» og «TikTok»-plattformene har allerede prøvd å kopiere denne nye glansen. Instagram jobber med en BeReal-klone kalt Candid Challenges. På den annen side kaller den korte videoplattformen «TikTok» den «TikTok Now», der brukeren har muligheten til å ta en ti sekunders video. Nye Instagram- og TikTok-funksjoner er under utvikling og vil vises til forskjellige tider i forskjellige deler av verden. kunngjøring portal «TechCrunch».

3. En mikrorobot mindre enn en maur

Ettersom moderne teknologi utvikler seg raskt, konkurrerer forskere om å bygge den mest mikroskopiske roboten. Forskere ved Cornell University i USA har utviklet mikroskopiske roboter kalt Antbots, som faktisk er enda mindre enn maur. De bittesmå enhetene er omtrent like tykke som et menneskehår.

Det er imidlertid for tidlig å kalle det en robot på grunn av dens begrensede funksjoner – den mikroskopiske enheten kan bare bevege seg.

Så langt har det ikke vært mulig å legge mer «intelligens» eller elektronikk på den bittelille overflaten, men det er allerede en stor prestasjon innen mikroroboter, som kan åpne for uante muligheter for fremtiden. Forskere har ennå ikke bestemt seg for om de skal gjøre den eksisterende roboten smartere eller redusere dens evner ved å redusere størrelsen ytterligere.

Hva kan være deres bruk? Det er ingen grenser for fantasien til forskere, men foreløpig kan de mikroskopiske enhetene brukes til å rense miljøet, for kontrollert levering av legemidler til kroppen, for å observere celleutvikling eller til og med for mikroskopisk kirurgi. Mikroskopiske roboter som er i stand til å sanse og reagere autonomt på omgivelsene, ville åpne for uante muligheter for utvikling av fremtidig vitenskap, Fortalte Cornell University-forskere.

For å se denne ressursen trenger vi ditt samtykke til informasjonskapsler.

4. Spotify utvider innholdet med lydbøker

«Spotify»-plattformen fortsetter å vokse – fra musikk til podcaster, og nå også til lydbøker. Nylig åpnet den betalte lydboktjenesten seg for brukere i USA, og fra dag én har biblioteket allerede inkludert over 300 000 forskjellige tilbud.

I motsetning til musikk og podcaster, som er tilgjengelige for Spotify-brukere i en annonsefri versjon eller med et månedlig abonnement, må hver lydbok kjøpes separat av brukeren. Likevel har Spotify-representanter antydet at forretningsmodellen for lydbøker kan endre seg i fremtiden. Amazons Audible-plattform tilbyr for eksempel et månedlig abonnement hvor du kan lytte til så mange lydbøker du kan konsumere.

Spotify har allerede styrket sin kapasitet innen lydboksjangeren ved å kjøpe opp lydbokselskapet Findaway, som lar nye lydbokforfattere legge til arbeidet sitt og tjene penger på det. kunngjøring «Kanten».

5. Hva er de beste sosiale nettverkene i Latvia?

Som det fremgår av undersøkelsen utført i april og mai i år «Eurobarometer» flash-undersøkelseBlant latviske innbyggere oppga de fleste (79 % av de spurte) «Facebook» som det sosiale nettverket de brukte mest de siste syv dagene.

Kommunikasjonsapplikasjonen «WhatsApp» er nummer to blant latviske respondenter med 68 %. I den tredje var det bare tre prosent mindre som merket videoplattformen «YouTube». Det visuelle sosiale nettverket «Instagram» ligger på fjerde og femteplass med 34 % og Facebooks kommunikasjonsapp «Messenger» med 32 %.

Sjette- og syvendeplassen med 22 % deles av kortvideoplattformen «TikTok» og kommunikasjonsapplikasjonen «Telegram», mens det sosiale nettverket «Twitter» ligger på åttendeplass med 13 %. Det umiddelbare sosiale nettverket «Snapchat» (8%) og den profesjonelle plattformen «LinkedIn» (6%) er de minst populære i «Eurobarometer»-undersøkelsen.

Også i nabolandene Litauen og Estland nevnte de fleste respondentene «Facebook», men det er interessant å merke seg at kommunikasjonsapplikasjonen «WhatsApp» ikke er like populær som blant latviske respondenter. . Dermed var det bare 15 % i Litauen og 22 % i Estland som bemerket det. Andreplassen i Litauen og Estland er «YouTube» og tredjeplassen er «Facebook Messenger».

Blant medlemslandene i Den europeiske union rangerer «Facebook» i TOP3 med 67 %, deretter «WhatsApp» med 61 % og etterfulgt av «YouTube» med 56 %.

Studien ble utført fra april til mai 2022 ved bruk av nettintervjuer, med 1014 latviske innbyggere.

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *