Festivalen «Vilnius Mama Jazz» starter: Kongejazz på Ungdomsteateret til søndag

Festivalen åpner med en forfriskende solo av den danske komponisten, bandlederen og perkusjonisten Marilyn Mazur. Marilyn Mazur mottok en av de viktigste prisene i jazzverdenen, Jazzpar, den tyske jazzprisen for beste trommeslager, valgt til medlem av Royal Swedish Academy of Arts, det ble laget en dokumentarfilm om henne og Le verdens ledende jazzmagasin , Downbeat, har gjentatte ganger valgt henne som den beste perkusjonisten. Artisten er tidligere medlem av de legendariske gruppene til Miles Davis, Wayne Shorter og Jan Garbarek.

På repertoaret er også en konsert av en av de mest lyssterke norske jazzstjernene i hans generasjon – Beady Belle og bandet hans. Sangerinnen Beady Belle er en artist som blander en cocktail av ulike sjangre og meningsfull poesi, noe som har vakt stor interesse og respekt ikke bare fra publikum, men også fra hennes kolleger. I hendene på denne oppfinnsomme skaperen kan jazzmelodier forvandles til sjarmerende design av elektronisk musikk, plutselig varmes opp til disco-beats eller bli ikke-trivielle poplåter.

Festivalgjengere vil også glede seg over «Jazz Catastrophe: 4th mutation»-programmet av Maria Faust, saksofonist og komponist bosatt i Danmark. Artisten har skinnet sterkt på den internasjonale jazzscenen i mange år, og overrasket med sin originale kreative tenkning og ukonvensjonelle løsninger. I dag har hun allerede fem danske musikkpriser i samlingen, og hvert nye prosjekt overrasker musikkkjennere.

Et annet høydepunkt på festivalen er fremføringen av Tiger Trio. De er tre anerkjente artister – strålende personligheter innen frijazz og improvisasjon. «The New York City Jazz Record» dedikerte fløytisten Nicole Mitchell til forsiden av mars i år, det amerikanske magasinet «Downbeat» valgte henne til årets beste fløytist flere ganger, og de inviterte Art Ensemble Of Chicago To Play Together. «Kanskje den mest oppfinnsomme fløytisten i jazzens tre tiår,» sa Nicole til The New York Times.

Et av høydepunktene i «Vilnius Mama Jazz» er programmet «PRØV!» av den kjente franske trompetisten, komponisten og arrangøren Airelle Besson. Den prisbelønte Airelle Besson har gjort seg bemerket på den europeiske jazzscenen med sin virtuositet og kraftfulle spill. Hun har bakgrunn fra klassisk og jazzmusikk, og hennes største påvirkninger er Bach og Keith Jarrett. Arielle Besson 2017 I Paris dirigerte han jazzorkesteret Euroradio, som opptrådte i Litauen for første gang i år.

Euroradio Jazz Orchestra kommer til festivalen er en ekstraordinær begivenhet. Dette orkesteret er et internasjonalt storband, hver gang gjenforent i et annet land med de beste musikerne delegert av allmennkringkastere. I 2023 blir Litauen hovedkvarteret for første gang. Ikke mindre enn atten musikere fra femten land vil innta festivalscenen og konserten vil bli sendt over hele Europa. I år blir musikken til orkesteret komponert og dirigert av komponisten Jievaras Jasinskis, som skrev et nytt opus «P(i)e(a)ce of Vilnius» for dette prosjektet.

Repertoaret inkluderer ikke bare grupper som skaper under jazzens fane. Graham Costellos STRATA er akkurat det. Bandets leder og grunnlegger er den skotske trommeslageren og låtskriveren Graham Costello. Han brast inn på musikkscenen med en slik entusiasme at han allerede regnes som en av de mest fremtredende jazzmusikerne i sin generasjon. Og, det må understrekes, ikke bare jazz. Graham Costello lager musikk som vandrer mellom ulike sjangere, fra minimalisme og post-rock til ambiente lyder og selvfølgelig jazzimprovisasjoner!

Festivalens siste høydepunkt er konserten til den legendariske litauiske perkusjonisten Vladimir Tarasov, en mangeårig festivalpartner som ble tildelt tittelen «Vilnius Mama Jazz»-ambassadør i fjor, sammen med talentfulle scenepartnere fra Wien – «The Austrian Circle of Vladimir Tarasov». I år inntar maestroen scenen med kjente musikere som han kaller gode venner – fiolinist Andreas Schreiber, keyboardist Christoph Cech og bassist Peter Herbert.

Gratis konserter på dagtid på Showcase-scenen

Nesten fem dusin av de mest fremtredende litauiske og ukrainske musikerne vil dukke opp på «Jazz Showcase»-scenen – SNUS, KINVA (UA), Weird Ugly Fish / Keista bjauri žuvis, VERONIKA CHICHI QUINTET, Broken Glass 4teT, KJ Collective og Arkady Gotesmans prosjekt Bønn.

Showcase-plattformen er ikke begrenset til å lytte til musikk. Her har litauiske musikere muligheten til å presentere seg for inviterte representanter for jazzindustrien fra utlandet – musikkritikere, journalister, produsenter og arrangører av de mest kjente jazzfestivalene, klubbrepresentanter m.m. Ikke mindre enn nitten av dem er der i år!

Samtidskunstinstallasjon og fotoutstilling

Besøkende på festivalen vil se installasjonen «Stubbornly Seated» (2006) av Aidas Bareikis fra samlingen til Lewben Art Foundation. Aidas Bareikis studerte ved Vilnius Art Academy, dro til New York etter å ha mottatt et Fulbright-stipend, fullførte sin mastergrad ved Hunter College, og bor og jobber for tiden i USA. Kunstneren har stilt ut på Leo Koenig Inc-galleriet i New York, Center for Contemporary Art i Berlin, PS1 Contemporary Art Center / MoMA (New York), etc.

«Têtu»-installasjonen er laget av brukte gjenstander og ligner et alter. Det er et blikk på forbrukersamfunnet, som fremkaller post-apokalyptiske assosiasjoner, som forutsier verdienes dekadens. Akkurat som hver slutt er begynnelsen på noe nytt, gir dette verket også gjenstander en ny symbolsk og kunstnerisk verdi, A. Bareikis avslører en dypere mening, tro på menneskelig fremgang, gjennom denne transformasjonen.

Under festivalen åpnes også den retrospektive fotoutstillingen til Dainius Labutis «RETROSPEKTYVA 2002 – 2022» fra «Vilnius Mama Jazz».

Konferanse «Vektløshetens tilstand»

26. mai klokken 11 arrangerer Ungdomsteatret en konferanse for festivalen for alle, hvor filosofen Kristupas Sabolius holder en tale om temaet «Hva blir det av mennesker i fremtiden?», leder Kamilė Čelutkaitė. programmet til EU-kontoret «Creative Europe» i Litauen – over temaet «Gender uequality in the cultural sector: what tells tell us and how to achieve change?», vil det også være en diskusjon «Hva har vi lært av krigen i Ukraina?» og en samtale «Jazz-magasinet i det 21. århundre – er misjon mulig?». Forhåndsregistrering er nødvendig.

Atmosfæren til en ekte jazzfestival vil bli skapt av mange andre interessante aktiviteter – signering av autografer, intervjuer av musikere, utveksling av vinylplater og album, mentorprogram, musikkmesse, postkontor for festivalene, etc. 26. mai inviterer festivalen til Jazz Cellar 11-klubben etter konsertene på Théâtre de la Jeunesse, hvor «Trio neda / labutis / banys» vil opptre.

Festivalen er finansiert av det litauiske kulturrådet og Vilnius kommune.

Billetter distribueres av kakava.lt

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *