«DOBI-1»-prototypen er gjenfødt i KTK-verftet

Symbolsk sett, på tampen av World Wind Day, ble flydesigner Jurgis Dobkevičius sin «DOBI-1» prototype avduket ved Kaunas Technical College (KTK) Aviation Engineering Center.

Oppmuntrer til stolthet over sin historie

Kaunas Initiative-borgere og luftfartsfans feiret World Wind Day for første gang ved Kaunas Technical College og hedret Jurgis Dobkevičius, en av landets mest kjente luftfartsdesignere, ved å lage en prototype værvinge av hans «DOBI-1» flymodell.

I følge Jonas Oškinis, forfatteren av initiativet, ble ideen om å hedre flydesignere født i det sosiale snekkerverkstedet «Golden hands» til veldedige og støttefondet «Givenimos vartai» som opererer i Žaliakalnis.

«Langtidsledige og personer som blir friske fra avhengighet implementerer ideene sine og bruker tiden sin meningsfullt i det etablerte sosiale treverkstedet i Žaliakalnis. Det var her ideen ble født om å bli med i «Kaunui Initiative»-programmet og hedre flydesigneren Jurgis Dobkevičius. Vi valgte værhanen fordi du i byen ser mange værvinger fra den kuriske lagune-regionen, eller til og med hekser på kosteskaft som står på hustakene. Og tross alt har vi virkelig noe å være stolte av i Kaunas. Kaunas utmerker seg ved sin luftfartshistorie og ingeniørene som bodde der og designet fly. Slik, 1920-1926. levde, Jurgis Dobkevičius, som var militærpilot, luftfartsingeniør og flydesigner. Hans første fly «DOBI-1» ble opprettet i 1922. og testet av seg selv. Senere klarte J. Dobkevičius å lage ytterligere to modeller og i 1926 døde han på tragisk vis mens han fløy sin egen «DOBI-III»-modell. Til hans ære ble det besluttet å gjenopprette hans første modell som en værhane, som er ekstremt populær i luftfartsland som Tyskland eller Sverige, sier J. Oškinis, forfatteren av initiativet.

Modellen er restaurert i henhold til originaltegningene

En stor gruppe partnere hjalp til med å implementere prosjektet, inkludert Union of Lithuanian Artists og Lithuanian Aviation Museum.

«Vi er veldig takknemlige for alle partnere som har bidratt. Vi ble konsultert av spesialistene fra det litauiske luftfartsmuseet, som ikke bare fortalte oss om produsenten, men også ga oss sine originale tegninger slik at vi kunne reprodusere en identisk modell. Skulptør Mindaugas Jurėnas, medlem av Kaunas-avdelingen til Lithuanian Union of Sharers, jobbet med disse tegningene og på prosjektet, og med hans hjelp ble det laget en vindturbinmodell «DOBI-1» på 1,5 m bred og 1 m lang. prosjektet valgte vi Kaunas Technical College, som har en lang tradisjon for å utdanne luftfartsingeniører, og nå et moderne luftfartsingeniørsenter. Det er et storslått og symbolsk sted for å feire den første World Wind Day og hedre minnet om J. Dobkevičius. Sammen utarbeidet vi også det pedagogiske programmet for arrangementet, som vi ønsker å utdanne fra de yngste til de eldste innbyggerne i Kaunas og vise at vi virkelig er en flyby”, sier J. Oškinis.

en.wikipedia.org

La oss sammen utvikle byens potensial

Initiativtakeren til arrangementet støttes av direktøren ved Kaunas tekniske høyskole, dr. Lina Girdauskiene. Ifølge henne er Kaunas det luftfartssenter i Litauen, preget ikke bare av sin rike historie, utdannede ingeniører, men også av visjonære som fortsetter å bidra til utviklingen av Kaunas sitt potensial som et luftfartssenter.

«I dag, ved Kaunas Technical College, utdanner vi ingeniører for teknisk drift av avionikksystemer og flymekanismer, et moderne luftfartsingeniørsenter har nylig åpnet, og flyvedlikeholds- og reparasjonsbedrifter i verdensklasse opererer i byen. Kaunas konkurrerer ikke lokalt, men globalt.Samtidig har vi også en veldig rik historie, mens for mer enn 90 år siden produserte medlemmene av KTK Glider Group det første seilflyet i Litauen, vi har mange kjente flydesignere i byen, er jeg overbevist om at ved å koble trådene fra fortiden med fremtidens potensiale, kan vi oppnå mye og være ledere i regionen. Derfor er det virkelig veldig hyggelig og flott å hedre minnet om en av lysmennene i litauisk luftfart og å ha denne unike værhanen i nærheten av senteret vårt. Jeg håper at den ikke bare vil glede innbyggerne og samfunnet, men også vise riktig vindretning til alle ingeniørene,» ønsker KTK-direktør dr. L. Girdauskiene.

LPF «Gate of Life»-prosjektet «Implementering av nye kulturelle tradisjoner i Žaliakalny» i prioriteringen «Åpen, integrert og innovativ kultur» i området «Kaunas – Europas moderne hovedstad» er delvis finansiert av programmet «Initiativer for Kaunas» » fra Kaunas kommune.

Bilde av Kaunas tekniske høyskole.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *