Etter å ha møtt sin britiske motpart, ber A. Anušauskas om å øke rollen til britisk ledede styrker

Nasjonal forsvarsminister Arvydas Anušauskas, som møtte Storbritannias (Storbritannias) forsvarsminister Ben Wallace (Ben Wallace) tirsdag på sidelinjen av NATO-toppmøtet, fremhevet bidraget fra Joint Expeditionary Force ledet av Storbritannia (JEF) i forsvaret av regionen og ble enige om å styrke samarbeidet.

Som rapportert av departementet for nasjonalt forsvar (KAM), under det bilaterale møtet, takket A. Anušauskas B. Wallace for det viktige britiske bidraget til sikkerheten i regionen og diskuterte nye planer for militært samarbeid mellom landene.

Ifølge rapporten ble ministrene enige om at samarbeidet mellom Litauen og Storbritannia vil bli styrket i fremtiden, etter å ha understreket at den britisk-ledede Joint Expeditionary Force (JEF) må reagere på trusler på en ekstremt aktiv måte.

«Storbritannias rolle i europeisk sikkerhet er uerstattelig. Det er en privilegert alliert hvis tilstedeværelse i vår region har en sterk avskrekkende effekt. Vi verdsetter Joint Expeditionary Force som en av de første som reagerer på enhver krise. Vi ønsker en enda større rolle for JEF i regionen er det spesielt viktig at funksjonen til JEF er synkronisert med NATO og nasjonale planer, sa A. Anušauskas.

Ministrene diskuterte også landenes felles støtte til Ukraina. I år tildeler Litauen åtte rotasjoner med hærlærere til Storbritannia for å trene ukrainske soldater til «Interflex»-oppdraget – for tiden er rundt 100 litauiske hærsoldater på oppdraget. I tillegg, påpeker UD, bidrar Litauen til det internasjonale fondet administrert av Storbritannia for å organisere innkjøp av tunge våpen til Ukraina – Litauens bidrag vil snart nå 6 millioner. euro.

A. Anušauskas uttrykte også sin takknemlighet for Storbritannias ledelse i å lede NATOs Forward Force Battalion Battlegroup i Estland. Ifølge rapporten kommuniserte han også med den kanadiske forsvarsministeren Anita Anand om militære kapasiteter utplassert i de baltiske statene. Den kanadiske hæren leder NATOs fremre styrke i Latvia.

«Canada og Tyskland har tatt praktisk talt lignende beslutninger angående utplassering av brigader til de baltiske statene. Å øke tilstedeværelsen av allierte i regionen er viktig for å avskrekke et stadig mer fiendtlig Russland,» understreket A. Anušauskas. etter møtet med den kanadiske ministeren for Forsvar.

Joint Expeditionary Force er en kampenhet i brigadestørrelse designet for å svare på uventede krisesituasjoner i Europa, inkludert Østersjøregionen.

Joint Expeditionary Force ledes av Storbritannia, og styrken består av sjø-, luft- og landkapasiteter levert av ti nordiske og baltiske partnere: Storbritannia, Danmark, Estland, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Sverige, Finland og Island .


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *