Norge Russland ønsker å utforske havbunnen nær norske anlegg…

Den russiske ambassaden i Norge har bedt regjeringen i Oslo om tillatelse til å utforske havbunnen nær norske olje- og gassanlegg. Ifølge eksperter bør russiske vitenskapelige fartøyer behandles som militære objekter.

Ifølge NRK planlegger russerne å foreta to vitenskapelige ekspedisjoner denne sommeren. Skipet Akademik Mstisław Kiełdysz har til hensikt å utforske havbunnen utenfor kysten av Finnmark (Nord-Norge), mens professor Mołczanow – skal kartlegge området øst for Svalbardskjærgården.

På steder av interesse for russerne er det norske olje- og gassanlegg, inkludert Snohvit-feltet, hvorfra gass tilføres via en rørledning til anlegget på øya Melkoya, hvor flytende naturgass (LNG) produseres for Tyskland. Dette råmaterialet erstattet russisk gass.

En annen kritisk infrastruktur er en undersjøisk kabel som forbinder Svalbard med den skandinaviske halvøya.

Ifølge NRK er skipet Akademik Mstislav Keldysh underlagt det russiske Shirshov-instituttet, som har vært under amerikanske og ukrainske sanksjoner siden desember 2022. Professor Molchanov tilhører et annet forskningssenter, men er også oppført på nettstedet til Shirshov-instituttet som sitt flåte.

Ifølge Norsk Militærhøgskole-ekspert Ase Gilje Ostensen bør norske myndigheter nekte russerne tillatelse til ekspedisjonen. «Russiske vitenskapsfartøyer utfører forskning til støtte for marinen. Deres aktiviteter er problematiske, spesielt i den nåværende sikkerhetssituasjonen,» sa Ostensen.

Det samme tenker Ina Holst-Pedersen Kvam, også hun fra samme universitet. «Shirshov-instituttet bør betraktes som en del av den russiske marinen. Senteret er engasjert i å utføre oseanografiske kartleggings-, overvåkings- og rekognoseringsoppdrag, spesielt for å støtte russiske atomubåter. handler om sivil-militært samarbeid som dateres tilbake til den kalde krigen.» – understreker Kvam.

Det norske Utenriksdepartementet «gransker» det russiske kandidaturet. Ifølge Magne Frostad, ekspert i sjørett ved Norges arktiske universitet i Tromsø, er adgangen til forskning i maritime områder regulert av FNs havrettsavtale. En av årsakene til avslaget er kanskje forskningen brukes til militære formål. I praksis kan det være vanskelig å bevise, sier Frostad.

Daniel Zyśk (PAP)

profitt/dårlig/

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *