Kaunas knytter bånd med Japan

Kaunas vil signere en vennskapsavtale med den japanske byen Hiracuka. Etter å ha blitt partnere, forventes det å samarbeide innen utdanning og kultur, for å markere viktige datoer for begge byer og for å hedre fremragende personligheter.

Ordlyden i kontrakten

På neste møte vil bystyret i Kaunas vurdere om det skal signeres en vennskapsavtale med byen Hiratsuka i Japan.

«Historisk har det blitt dannet flere navn for kontrakter: vennskapskontrakt, samarbeid, partnerskap, intensjonsprotokoll. Etter signering av kontrakten vil Hiracuka bli partner av byen Kaunas», forklarte Lina Duobaitė, leder av avdelingen for eksterne relasjoner, om den noe uvanlige formuleringen i vennskapsavtalen.

Viktigheten av medvirkning

Kaunas har hatt bånd med Japan i lang tid, og Chiune Sugihara, som jobbet som diplomat i Kaunas og utstedte livstidsvisum til tusenvis av jøder, ble hovedbroen. Nå er det planlagt å utvikle relasjonene enda tettere.

«Kaunas samarbeider intensivt med Japan innen utdanning. Japanerne setter veldig stor pris på samarbeid, så de tok selv initiativ til signeringen av avtalen og ønsket å utvide samarbeidet innen sport, kultur, kulturarv og byutvikling», forklarte L. Duobaitė.

Ifølge sjefen for utenriksavdelingen er signeringen av kontrakten ikke bare en symbolsk gest. «Japanerne dannet Kaunas og Hiratsuka vennskapskomité, ga midler i budsjettet til gjennomføring av avtalepunkter. Kaunas kommune styrker også samarbeid og vennskap, planlegger dager i Japan, besøk fra partnere», bemerket spesialisten.

Japanerne setter veldig stor pris på samarbeid, og derfor tok de selv initiativ til signeringen av avtalen.

Hun forklarte at midler tildeles spesifikke aktiviteter som koordineres direkte med partneren. Deretter skal det utarbeides planer og budsjett kreves.

Langsiktige forhold

Kaunas etablerte relasjoner med Hiracuka i 2017. Så langt har mer enn ett større prosjekt for begge byer blitt implementert.

I 2018 ble det undertegnet en samarbeidsprotokoll som gikk med på å samarbeide og utveksle kunnskap, beste praksis og akkumulert erfaring, hovedsakelig med fokus på områdene utdanning, kultur, sport, turisme, byplanlegging, kulturarv og økonomi.

«Et av de første fellesprosjektene er Kaunas City Pedagogues Internship i Hiracuka,» sa L. Duobaitė om forholdet til den japanske byen.

I 2021, under de olympiske leker, ble 30 barnetegninger fra byen Kaunas stilt ut i Hiratsuka rådhus. Året etter hadde avstandsarrangementer allerede funnet sted mellom barneskolene Minato og Panemune. Deretter presenterte barna høytidene, årstidene og tradisjonene.

Handling: På avstand brettet barn fra Kaunas og Japan kraner sammen. Foto av J. Lasauskaitė.

«I april 2022 fant en ekstern leksjon i Hiratsuka sted – en kampanje for å brette gule og blå papirkraner for Ukraina. Leksjonen ble sendt til skoler i Kaunas. Under arrangementet ble flere tusen kraner utplassert, installasjonen ble installert i Kaunas kjøpe- og underholdningssenter «Akropolis». I oktober ble det holdt et eksternt matematikkseminar «Hiracukas eksperiment i Kaunas» – lærere Hiracuka delte sin kunnskap om hvordan man underviser i matematikk, sa lederen for avdeling for eksterne relasjoner om felleskursene holdt i forskjellige land i verden – i Kaunas og Hiracuka.

I anledning årets Japan-dager ble det presentert en utstilling med fotografier av byen Hiratsuka i Laisvė Alley. En samling av tradisjonell japansk tanabata odori-dans ble holdt på Unity Square, hvor mer enn 1000 barn deltok. Også i år ble det holdt et fjernkurs i japansk skrift – en japansk prest underviste i kalligrafisk skrift til flere dusin barn fra byen Kaunas.

«Siden i år har Hiratsuka-Kaunas vennskapskomité fungert. En litauisk kvinne jobber i Hiratsuka kommune, som bidrar til å opprettholde nære relasjoner mellom byene. Litauiske dager arrangeres hvert år i Hiracuka, hvor det er en utstilling. av litauiske produkter (tre- og ravprodukter utstilt), en fotoutstilling,” sa L. Duobaitė om det faktum at spor etter Kaunas allerede merkes i Japan.


Kaunas City Partners

Rishon Lezion (Israel), Jaotsu (Japan), Torun, Bialystok, Myslibuzh, Wroclaw (Polen), Riga (Latvia), Tampere (Finland), Brno (Tsjekkia), Lippe fylke (Tyskland), Tartu (Estland), Grenoble (Frankrike), Linköping (Sverige), Lviv-regionen, Kharkiv, Loutsk (Ukraina), Odense (Danmark), Los Angeles (USA), Ferrara, Brescia, Cava de Tyrrhenian City, Rende (Italia), Westland County, Westfold -Telemark Fylke (Norge), Vekše (Sverige), Xiamen (Folkerepublikken Kina), San Martin (Argentina).


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *