Det var nødvendig å selge rødbeter – hvordan kom Jelgavniki til produksjonen av sine egne chips

Latviere er en nasjon av chipsetere. Det er ikke for ingenting at vi har bedrifter større og mindre som produserer sine egne unike potetbaserte godbiter i en lang rekke smaker og former. Og ikke bare potetgull. I familiebedriften Jelgava «Zeldari» har to matteknologer i flere år produsert rødbeter, gresskar og potetgull – med egen teknologi, ved bruk av egen kunnskap. Jeg snakket med Ieva Boomerti, skaperen av «Zeldara»-sjetongene, om hvordan det hele startet.

Vellykkede betingelser gjør det mulig å sette opp et lite produksjonsanlegg

– Siden mannen min og jeg også er matteknologer, var det helt naturlig at det var matindustrien vi begynte å jobbe i, sier Ieva. Å vende seg til å lage sine egne chips kom ganske tilfeldig – Ievas mann har en gård hvor de dyrker sine egne grønnsaker, de måtte tenke på hvordan de kunne øke forbruket av rødbeter. «På den tiden hadde butikken det den hadde, jeg likte ikke tilbudet. Jeg sa til meg selv at jeg måtte kjøpe noe smakligere,» minnes samtalepartneren.

En rekke omstendigheter falt også sammen som motiverte henne til å starte sin egen virksomhet – mannen hennes pendlet fra Jelgava for jobber i Ķekava og Riga, Ieva hjalp selv delvis, så mye som mulig, som matteknolog i morens offentlige cateringvirksomhet i Valka. Men mellom alt må de også ta seg av den lille barneflokken, som Boomerts nå har seks av. Ieva skjønte at hun trengte et yrke hun kunne vie tiden sin til, ikke på bestemte tidspunkter, men når det med hell kunne kombineres med barnepass, så den lille fabrikken hennes var virkelig egnet for dette.

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *