Det imponerende Nasjonalmuseet har åpnet dørene for Oslo-besøkende

Lørdag åpnet det nye Nasjonalmuseet dørene for besøkende – Nordens største museum i sitt slag, som forener tre separate museer og har over 400.000 gjenstander. samling av utstillinger.

Etter en åtte år lang byggeprosess åpnet det nye Nasjonalmuseet dørene for besøkende lørdag 11. juni.

Det nye Statsmuseet rommer samlingene til Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst og Museet for brukskunst under ett tak. Det er det største kultursenteret i de skandinaviske landene.

Av mer enn 400 000 av verkene i museets samling er mer enn fem tusen kunstverk plassert i to etasjer i museet og mer enn 80 gallerier.

Det nye Nasjonalmuseet har sluttet seg til det nylig ferdigstilte Munchmuseet og Deichman Bjørvika som nye sentre for kunst, kultur og arkitektur i Oslo sentrum.

Den norske regjeringen vedtok å bygge et nytt museum i 2008. I 2009 ble det utlyst en arkitektkonkurranse, som ble vunnet av Klaus Schuwerk i 2010. Byggingen av museet startet i 2014, og de første verkene som ga ham ble levert i 2021.

Selve ideen til museet ble dannet på begynnelsen av dette århundret. Stortingets beslutning om å samle samlingene til eksisterende museer under ett tak, inkludert det enormt populære Nasjonalgalleriet, var imidlertid gjenstand for heftig diskusjon og debatt i 2013.

Direktøren for det nye Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo, er ikke i tvil om at ideen om å samle samlingene til flere separate museer under ett tak er en god idé, fordi «det gir de besøkende muligheten til å se hele historien til norsk kultur. arv og regional kulturarv samlet under ett tak» og bevart under de mest hensiktsmessige forhold for å lykkes med å bevare og stille ut verkene.

Byggingen av nasjonalmuseet kostet Norge rundt 602,3 millioner euro (6,1 milliarder norske kroner), som regnes som en historisk satsing på kunst.

Vel, hva annet bør du vite om dette imponerende nye museet?

Hva er utstilt på museet?

Museet stiller selvsagt ut en av versjonene av det berømte «Skriket» av Edvard Munch, men generelt er spekteret av verk som stilles ut i museet svært bredt – fra kinesisk keiserporselen til navn som Van Gogh eller Picasso.

Gjenstander som gjenspeiler moten fra ulike perioder og de nyeste verkene innen samtidskunst, design og håndverk er også plassert i salene til museet.

I andre etasje venter kunstverk fra 1400-tallet på museumsbesøkende. inntil nå. Her vises også nederlandske og flamske landskap og verk av Johan Christian Dahl.

Museet har flere temarom, som Munch-rommet eller eventyrrommet.

The Hall of Light er også en del av museet. Dette rommet er ifølge museet passatens viktigste arkitektoniske trekk og et utstillingsrom uten like i Norge.

Hvor er museumet?

Museet ligger på Aker Brygge-området, like ved vannkanten.Har du tilfeldigvis vært innom her de siste årene, må du ha lagt merke til den store grå museumsbygningen etter å ha gått av trikken.

Hvis du nettopp har besøkt Oslo, vet at Aker Brygge ligger sentralt og lett tilgjengelig med offentlig transport. Trikkelinje 12 stopper rett ved siden av museet.

Er du i nærheten av Oslo Sentralstasjon, kan du gå til museet – turen tar rundt 15 minutter. På veien passerer du den mest kjente gaten i Oslo, ser Stortingsbygningen og kongeslottet.

Det er også mulig å ta busslinje 32, 54 og 81 til Dokkveien eller busslinje 30 eller 31 til Nationaltheatret. Begge disse holdeplassene er innen gangavstand fra museet.

Hvor mye koster billetten?

Billett det koster 180 kroner for en voksen, barn og unge under 18 kan besøke gratis. Rabatter er også tilgjengelig for unge mennesker, seniorer og store grupper av besøkende: Billetten koster 110 kroner for personer over 67 og 18-25 år. Billetter koster 80 kroner for store grupper av ungdom (opptil 25 år) og 120 kroner for store grupper av andre voksne. En billett er tilgjengelig kjøp online på forhånd.

Museet forventes å være åpent syv dager i uken fra 10.00 til 21.00.

Museet var gratis å besøke i åpningshelgen, men gratisbilletter ble bestilt i god tid. For de som ikke kunne delta, ble åpningsseremonien sendt direkte.

Produsert av thelocal.no, theguardian.com og nasjonalmuseet.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Det imponerende Nasjonalmuseet har åpnet dørene for Oslo-besøkende

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *