Den norske teaterkjendisen Jo Strømgren kommer med en ny danseforestilling til litauere

Jo Strømgren (f. 1970) er født i Norge og er en av de mest kjente skandinaviske koreografene. Med sitt arbeid reiser han mye rundt i verden og har skapt forestillinger i 64 land rundt om i verden. I løpet av den lange perioden med mangefasettert kreativitet vant han mange priser, inkludert i utlandet: i Sveits, Slovenia, Polen, Italia, Serbia, Cuba, Iran. Han kom først til Litauen i 1998.

«Litauen har vært nær oss siden vårt første besøk for 22 år siden på kinoen «Pergalės», da et kasino ennå ikke var etablert der. Vi har returnert nesten hvert år siden den gang. Jeg har sett landet vokse og publikum har sett jeg vokser. Det er viktig å opprettholde et så langt forhold. Å reise til Paris, New York og London er morsomt og viktig, men jeg ble aldri venner med de stedene. Litauen er et langt vennskap for meg», sier Jo Strømgren før turneen til forestillingen «Made in Oslo».

Danseforestillingen «Made in Oslo», som fant sted 2. april, vil bli presentert i den nye salen til National Drama Theatre of Litauen, består av tre deler. Disse danseverkene er laget av Oslo Danseensemble, som har vært Norges mest populære dansetropp i over tre tiår. Paradoksalt nok dukket troppen aldri opp i utlandet. «Da ensemblet stengte i 2018, dukket det opp en interessant tanke: hvordan kan vi forvente at verden skal forstå vårt lands kultur hvis vi holder det hemmelig?» – sier skaperne.

Jo Strømgren Kompani tok denne utfordringen, samlet verkene til Jo Strømgren iscenesatt for denne troppen og skapte en tredelt forestilling med energisk koreografi i Oslo. På programmet står Kvart (2007), Ring (2014) og Borte (2015). Hvert stykke tar for seg et distinkt tema som tar sikte på å formidle ulike aspekter av det moderne livet.

«Made in Oslo» er det mest abstrakte dansestykket som er vist i Litauen så langt. Jeg tenkte at med dette programmet ville det være spesielt interessant å presentere vår nye stil for den litauiske offentligheten. Styrken til forestillingen ligger i assosiasjonene (både i tema og bevegelser). På grunn av skiftende trender er det sjelden man ser energisk samtidsdans i disse dager, og det er også derfor jeg synes programmet er interessant. Hvis publikum liker å se danserne svette, vil de helt sikkert få denne muligheten nå, sier koreografen.
KVART utforsker en form for dans man sjelden ser på scenen – dansere som danser for hverandre, hvor alle bevegelser utføres på et firkantet ullteppe.

Til lyden av fransk 1940-tallsmusikk leker RINGs koreografi med det kanskje eldste symbolet i verden – ringen.

BORTE er en liten undring om forholdet mellom tristhet og lengsel, om hvordan noe slutter og noe annet begynner, om aggresjonen og fornektelsen man må oppleve på livets reise. .

«Det virker for meg som om våren i 2022 er så full av meninger, debatter og politisk ustabilitet. Det mest passende tidspunktet er kanskje å presentere noe mer abstrakt, som ikke trenger å forklares eller diskuteres etter visning. Fordi jeg personlig er en litt lei av virkeligheten i disse dager, så jeg pleier å se på ting som ikke gjenspeiler aktuelle hendelser, sier Jo Strømgren.

Danseforestilling «Made in Oslo» for eneste gang – 2. april. – vil bli vist i den nye salen til National Drama Theatre of Litauen.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, medier eller andre steder eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og hvis samtykke er innhentet, er det nødvendig å kreditere DELFI som kilde.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *