De mest populære tradisjonelle norske julegodtene

Her er de mest populære norske godbitene som serveres under årets store høytider. De fleste av dem, så snart du smaker dem, vil du spise mer og mer av dem. Kanskje noen havner på festbordet ditt?

Pinnekjott

Pinnekjøtt (eller «kjøtt på spyd») er en norsk favoritt som familier nyter på juleaften (kvelden 24. desember). Nyttig tips: Hvis du vet at du skal spise pinnekjøtt til middag, drikk mye vann i løpet av dagen. Sterksaltet lam, tørket og grillet igjen på spyd i varmt vannbad, er kanskje den salteste retten i hele det norske kjøkken.

Ribbe

Ribbe, eller «grisebuk», blir vanligvis bedømt etter huden. Jo sprøere, jo bedre. Hvis du ikke hører lokalbefolkningen snakke om hvor deilig det er å spise pinnekjøtt i julen, er det nok fordi de roser smaken av ribbe. Disse to julerettene er utvilsomt de mest populære og konkurrerer ofte med hverandre.

Det høres kanskje rart ut for en utlending, men det er helt normalt å spørre en norsk kollega eller venn om de foretrekker pinnekjøtt eller ribbe. Du vil sannsynligvis bli stilt det samme spørsmålet, så prøv begge før du kan svare.

Medisterkaker

Medisterkaker kan være både hovedretten og tilbehøret. Oppskriftene varierer, men tradisjonelt er denne solide svineretten (vanligvis i form av litt flate kjøttboller) laget med minst 25 %. svinefett. En festlig krydderblanding av ingefær, muskat, nellik og pepper gjør dem juleverdige.

Hvorfor det

Kokt torsk (eller kokt torsk) er et tradisjonelt julemåltid felles for de som bor langs kysten. Det er en klar linje mellom elskere av denne retten og de som hater kokt torsk. Du vil imidlertid finne svært få nordmenn som hevder det er deres favorittjulemåltid. Hvis du fortsatt finner dem, er sjansen stor for at de har vokst opp nær kysten, spesielt i Sør-Norge. Tradisjonelt serveres den milde fisken med smørsaus og kokte poteter.

Lutefisk

Lutefisk eller torsk betyr fisk konservert i «lut» på litauisk. Ut fra smaken og lukten av denne tradisjonelle festretten sier det seg selv at det er fisk. Imidlertid vil du nok støte på få nordmenn som inkluderer denne retten i julemiddagen. Interessant nok er imidlertid lutefisk et relativt populært måltid blant eldre skandinaver som immigrerte til USA. Faktisk spiser staten Minnesota mer lutefisk hvert år enn Norge.

pepperkake

I desember vil du se pepperkake nesten overalt. Gingerbread Crispy Cookies kan kjøpes i enhver butikk og gis som gave eller vindusdekorasjon. Du kan lage dem selv, selv om butikkkjøpte informasjonskapsler vanligvis sees på kontorer og andre arbeidsplasser. Noen nordmenn hevder at pepperkake er smaken av jul. Men fordi informasjonskapsler er så enkle å få tak i og spise så ofte, er mange lokalbefolkning lettet når pepperkakes popularitet forsvinner etter nyttår.

Hva med en siderett?

Hvis du er mer interessert i tilbehøret enn hovedretten, kan du bli skuffet over julemiddagen. Norsk juletilbehør er vanligvis ikke middagens høydepunkt. De kan faktisk kalles noe smakløse. Du kan forvente barberte og kokte poteter, surkål, tyttebær eller tyttebærsaus og mer kokte poteter. Likevel er det mange som mener at et slikt tilbehør passer godt til tradisjonell julemat, som er fet, salt og har en veldig særegen smak.

På drikkebordet

Akevitt er Nordens favoritt. Denne mildt krydrede drikken er en brennevin destillert fra korn og poteter. Å nippe til en sterk drink til julemiddagen er en fin måte å kutte ut ekstra fett og salt i måltidene.

Gløgg er en norsk gløgg som serveres både som alkoholholdig cocktail og alkoholfri drikke. Den varme drikken har en litt krydret smak. Og aromaen som kommer fra kjøkkenet når gløggen varmes på komfyren kan smelte til og med Joakims hjerte.

Juleøl, eller «juleøl», er generelt mørkere og rikere på smak enn hva dette pilsnerelskende landet er vant til. Som et resultat vil du se mange nordiske merker som Hansa og Ringnes i øldelen av butikkene, spesielt i høytiden.

Ikke glem å jage mandlene

Feirer du i et tradisjonelt norsk hus, finner du sannsynligvis en imponerende liten tårnkake på dessertbordet. Dette er kransekake, en tradisjonell dansk og norsk dessert. Kransekake serveres vanligvis ved spesielle anledninger. Under bryllupet, 17. mai, og selvfølgelig jul. Kransekake serveres som en stor kake, og mindre stykker kransekake kan også finnes i butikker eller bakerier i ferier.

Foruten Kransekake, er kanskje den mest populære desserten som serveres etter julemiddagen riskrem. Riskrem eller «risgrøt» er en kremet dessert servert kald toppet med fruktig fyll. Denne desserten er spesielt interessant på grunn av det tradisjonelle spillet. En revet mandel er ofte gjemt i en serveringsbolle fylt med riskrème. Og den som finner en mandel får en tradisjonell marsipangris i premie.

Drevet av thelocal.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

De mest populære tradisjonelle norske julegodtene

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *