Historien om Freya, en havhvalross som fanget oppmerksomheten til norske innbyggere, endte trist

Søndag ble en kjent sjøhvalross ved navn Freya avlivet i Oslofjorden. Ifølge norske tjenestemenn var dette det eneste mulige alternativet. Eksperter kritiserer imidlertid den «ekstremt triste» avgjørelsen.

– Beslutningen om å avlive dyret ble tatt basert på en samlet vurdering av den nåværende trusselen mot menneskers sikkerhet, sier Frank Bakke-Jensen i Fiskeridirektoratet i en melding.

«Vi har nøye vurdert alle mulige løsninger. Vi har kommet til den konklusjon at vi ikke kan garantere dyrets velferd på noen måte,» sa tjenestemannen.

Han la til at andre alternativer ble vurdert, blant annet å få Freya ut av fjorden, men var utelukket på grunn av frykt for dyrets velferd.

Dødshjelpsoperasjonen ble angivelig utført «humant» og restene av hvalrossene ble tatt bort av veterinærer for videre undersøkelse.

– Vi vil ikke gi ytterligere detaljer om eutanasiaksjonen, men den er utført etter retningslinjer for sjøpattedyr, sier Olav Lekve i Fiskeridirektoratet.

Tjenestemenn sa tidligere at de vurderte eutanasi fordi gjentatte bønner til beboerne om å holde seg unna den 600 kilo tunge unge hvalrossen hadde vært utilgjengelig og hun selv var under for mye stress.

Freya, oppkalt etter den mytiske norrøne gudinnen for skjønnhet og kjærlighet, skapte overskrifter 17. juli da hun første gang ble sett i den norske hovedstaden.

Havhvalrosser lever typisk på nordlige arktiske breddegrader, og deres opptreden i Nordsjøen og Østersjøen er en og annen, men relativt sjelden forekomst. Derfor vekket utseendet til Freya nysgjerrigheten hos lokale innbyggere og media.

Mellom lange sollurer – hvalrosser kan sove opptil 20 timer i døgnet – jaget Freya en and, angrep en svane og klatret på fritidsbåter som knapt holdt henne tilbake. Sjøhvalrossens krumspring ble filmet.

Til tross for gjentatte bønner om å la være, fortsatte tilskuere å nærme seg pattedyret, noen ganger med barn, for å fotografere Freya, og satte seg selv og dyret i fare.

«Ekstremt trist» avgjørelse

Eksperter sier at dyrets velferd ikke ble vurdert i beslutningen om å avlive Freya.

Siri Martinsen, en talskvinne for dyrerettighetsgruppen NOAH, sa til kringkasteren at avgjørelsen var forhastet og bøter var nødvendig for å jage vekk nysgjerrige.

«Det var veldig sjokkerende,» la Martinsen til, og påpekte at det var en savnet mulighet til å vise folk hvordan man respekterer dyrelivet.

«Det er ekstremt trist at det ble besluttet å avlive et så vakkert dyr bare fordi vi ikke behandlet det ordentlig,» erkjente biolog Rune Aae.

Miljøpartiet De Grønne sa tidligere denne uken at eksperter hadde anbefalt Freya å bli bedøvet og fjernet fra befolkede områder eller ført til den avsidesliggende øygruppen Svalbard.

F. Bakke-Jensen forklarer imidlertid at et slikt alternativ «ikke var det rette valget» fordi den nevnte operasjonen ville bli for komplisert.

Freya, som var rundt fem år gammel, hadde allerede blitt oppdaget i Storbritannia, Nederland, Danmark og Sverige, og bestemte seg for å tilbringe deler av sommeren i Norge.

Nyheten om Freya spredte seg i Norge da hun begynte å klatre på fritidsbåter i Krager, en idyllisk by på sørkysten. Hun bestemte seg senere for å gå videre og bosette seg rundt Oslofjorden, og ble sett i bydelene Oslo, Bærum og Asker.

Sjøhvalross er en fredet art som lever hovedsakelig av bløtdyr, reker, krabber og småfisk.

Vanligvis er ikke hvalross aggressive mot mennesker, men de kan føle inntrenging og angrep.

Produsert av thelocal.no, bbc.com og nrk.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Historien om Freya, en havhvalross som fanget oppmerksomheten til norske innbyggere, endte trist

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *