Vi trengte ikke vente lenge – Norge skal avgiftsbelegge dyre elbiler

Den fremtidige norske regjeringen, som rapportert av Reuters, planlegger å legge moms på biler som koster mer enn rundt 60 000 euro (600 000 kroner). For beløpet som overstiger denne grensen, må du betale 25 % moms. Elbiler er i dag fritatt for avgifter i Norge.

Den nye sentrum-venstre-regjeringen i Norge vil søke å redusere de systemiske privilegiene som gis til de velstående. Som for eksempel lave avgifter (eller ingen avgifter) på dyre biler. Markedsføring av elbiler er absolutt en viktig prioritet, men det bør ikke oppmuntre til kjøp av luksusprodukter.

Slike endringer, hvis de innføres, vil påvirke kjøpere av Porsche, Audi, Mercedes-Benz, Tesla elbiler. Sistnevnte selskap tilbyr selvsagt også billigere elbiler. Disse avgiftene bør oppmuntre til flere valg av billigere elbiler, men det er andre grunner til å avgiftsbelegge elbiler.

Avgiftsincentiver for elbiler brukes for å gjøre dem mer attraktive for kjøpere. Det handler om å redusere negative utslipp fra transportsektoren og hjelpe folk å gå over til renere biler, som er enda dyrere. Denne planen kan ikke gjennomføres på ubestemt tid ettersom markedsforholdene endres. Først og fremst er folk klare til å kjøpe elbiler uansett. I september var 77,5 % av alle biler registrert i Norge elbiler. For det andre er elbiler dyre, så insentiver er ikke lenger en avgjørende faktor mellom en gassdrevet bil og en elbil.

Før eller siden vil elbiler bli avgiftsbelagt overalt og deres privilegier forsvinner. Dette er et insentiv til å velge E fremfor VDV, men vil dette insentivet være nødvendig når VDV ikke lenger er et valg? Bensin- og spesielt dieselbiler blir tross alt snart forbudt i Europa. I tillegg må elbiler også betale for veiinfrastruktur, selv om de ikke kjøper bensin, prisen inkluderer avgifter.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *