Ukrainske sivile bevæpner seg, den største selgeren er Ibis ledet av R. Grunski

bilde av Vladimir Ivanovs (VŽ).

I fjor kjøpte ukrainere rekordmange skytevåpen. Nåværende ukrainere i 2022 mottok 128 804 tillatelser til å kjøpe hagler, kombinerte og glattløpede våpen. Ved utgangen av juni hadde ukrainere 1,012 millioner. egne skytevåpen.

Ifølge Rikspolitiet har antallet våpeneiere de siste 12 månedene (fra mai 2022 til mai 2023) økt med nesten 108 000 (ikke alle med lisens skaffer seg våpen) .

Under krigen endret ikke bare antall solgte våpen, men også rekkevidden, skriver han forbes.ua.

«Vi begynte å kjøpe skytevåpen, som vi med rette sier her, som er mer egnet for selvforsvar og sport,» sier Romas Grunskis, direktør for Ibis, den største kjeden av jaktbutikker og fiske fra Ukraina.

Ifølge ham er de vanligste kjøperne ukrainske sivile, og blant de mest populære gjenstandene er AR15 karabiner (den sivile versjonen av M16 automatgevær) og 9×21 kaliber rifler.

«Ibis» har 8 butikker i kyiv, Lviv, Odessa, Dnipro.

Ifølge Alexander Sokolov, administrerende direktør i Pro-Consulting, har detaljhandelen med våpen og tilbehør i landet økt 2,5 ganger sammenlignet med 2020 – opp til 3,5 milliarder. hryvnias (87 millioner euro).

I Ibis-selskapet har etterspørselen etter våpen økt med 20 %. Nå består 70 % av salget av våpen og tilbehør. Samtidig påpeker R. Grunskis at innkjøpet av «klassiske» jaktvåpen har gått betydelig ned. Selskapet selger også produkter for camping, turisme og fiske.

«Men nå har etterspørselen deres gått ned fordi for eksempel jakt er forbudt og fiske kun er mulig i innsjøene,» legger sjefen til Ibis til.

Ifølge Youcontrol, den største aktøren i sektoren, økte omsetningen til Ibis med 81 % til 1,9 milliarder i fjor. hryvnias (47 millioner euro).

Ifølge eksperter fra bedriftskonsulentfirmaet Pro-Consulting er våpensalgssektoren ennå ikke mettet. Vanligvis åpner selskaper en eller to butikker, som dekker en region. Ifølge dem vil sektoren vokse.

Bortsett fra den åpenbare årsaken til økningen i etterspørselen etter våpen – den store russiske invasjonen av landet, ble etterspørselen også stimulert av de forenklede reglene for å få lisens til å kjøpe skytevåpen. Fra 2022 I begynnelsen av mars har regjeringen fått på plass en forenklet og fremskyndet prosedyre for anskaffelse av våpen: det er ikke behov for sertifikater på våpenhåndteringskurs eller medisinsk undersøkelse.

Dette brakte mange nye kunder til spesialbutikker som ikke hadde planlagt å kjøpe våpen før krigen. Entreprenørene har tilpasset sortimentet for dette segmentet.

For øyeblikket, ifølge R. Grunski, er det ingen hype, sannheten er at det er en etterspørsel, men den ligner på 2021.

Velg bedrifter og temaer som interesserer deg – vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinės», «Sodra», «Registrų centrum» osv. i kildene.