Telefon- og internettsvindel i Norge: hvordan unngå fellene deres?

Nordmenn er ofte målet for telefon- og internettsvindel. En fersk Norstat-undersøkelse viser at opptil 92 % av nordmenn har mottatt e-poster, tekstmeldinger eller telefoner fra svindlere.

Så hvis du bor i Norge, er sjansen stor for at du har blitt kontaktet eller prøver å bli kontaktet av svindlere som har til hensikt å stjele din personlige informasjon.

Tilgjengelige data viser at svindelangrep er mer vanlig i Norge enn i nabolandene.

Når det gjelder telefonsvindel, blokkerte Telia i januar 2022 opptil fire millioner potensielle svindelsamtaler kalt «wangiri» i Norge, sammenlignet med 2,6 millioner blokkerte samtaler i Sverige, 2,2 millioner i Danmark og 450 000 i Finland.

Wangiri betyr «et signal og avvist» på japansk. Svindlere som bruker denne metoden legger ofte på før de kan svare. Da er det å vente på tilbakeringing akkurat det svindlere drar nytte av. En slik samtale blir omdirigert til det dyreste tjenestenettverket i utlandet, så prisen er ekstremt høy. Svindlere prøver å holde innringere på nettverket så lenge som mulig og dermed øke kontoen deres.

I tillegg viser en fersk undersøkelse utført for Norstat-forsikringsselskapet «Frende Forsikring» at opptil 92 prosent nordmenn har mottatt e-post, tekstmeldinger eller telefoner fra svindlere.

I følge undersøkelsesdata har 11 % snakket med svindlere. et lite antall personer som mottok slike anrop, klikket også på lenkene som ble mottatt på SMS.

Konkrete eksempler på svindel

Så hvordan ser disse forsøkene på bedrag ut? Lokalmannen har snakket med to personer bosatt i Norge som har vært siktet av svindlere.

Bulandet Miljøfisk AS underdirektør Yegor Gaidukov sa at svindleren som kontaktet ham på telefon var lett å kjenne igjen på grunn av hans måte å snakke på.

«Jeg ble oppringt fra en russisktalende mann som hevdet å representere DNB Bank. For sammenhengen skal det påpekes at jeg også er russisktalende. Mannen forklarte at 700 kroner var overført fra bankkontoen min til Apple. lommebok», sa J. Gaidukova og la til at det ikke var vanskelig å forstå at den som ringte var en svindel.

«Han snakket annerledes enn ekte representanter for banken. Dessuten har jeg allerede erfaring med å snakke med svindlere. Det var også merkelig at en bankansatt i Norge snakker russisk,» bemerket J. Gaidukova.

Mykola Blohkin, en Bergen-basert nettstedsutvikler, ble nylig målrettet av svindlere som utgir seg for å være Microsoft-ansatte.

«Jeg ble oppringt fra et britisk telefonnummer. Det var rart, men jeg har faktisk en venn fra England som bor i Bergen, så jeg tenkte at han kanskje ringte. Men det var en mann med tykk indisk aksent som forklarte meg at han jobbet for Microsoft og at datamaskinen min inneholdt farlige virus. Jeg jobber med informasjonsteknologi og jeg har ikke brukt systemet for å drive Windows på minst ti år, så det var litt morsomt å høre om virus, sa Blohkin og la til at han har noen regler for å hjelpe ham med å unngå svindel.

«Jeg svarer sjelden på anrop fra et utenlandsk nummer. Selv for ukjente lokale norske numre prøver jeg å google dem først. Jeg følger denne regelen: hvis samtalen handler om noe virkelig viktig, får jeg en SMS med situasjonen», råder IT-en. spesialist.

De vanligste svindelene i Norge: kontoovertakelse og datautpressing

Mer informasjon om de vanligste svindelsvindelene i Norge er levert av NorSIS, en uavhengig organisasjon som har som mål å øke bevisstheten og forståelsen av trusler og sårbarheter for informasjonssikkerhet.

Karoline Tømte i NorSIS sier de fleste forespørslene mottatt i fjor er for hackede og «hackede» kontoer.

«I 2021 registrerte vi 740 hacks på Facebook og 185 hacks på Instagram-kontoer. Vi mottok også rapporter om phishing-svindel (kjent som Phishing) SMS- og e-posttesting. Ved denne typen svindel sender svindlere tekstmeldinger som ser ut til å komme fra kjente selskaper eller institusjoner, som skattekontoret eller logistikkselskapet DHL», påpekte K. Tømte.

«Svindlere forsøker også ofte å trekke ut banklegitimasjon eller annen betalingsinformasjon for å oppnå økonomiske fordeler eller for å samle inn personlig informasjon for senere bruk,» la Tømte til og advarte om at svindlere blir stadig mer sofistikerte.

Sikkerhetstips

Den siste trusselvurderingen fra Økokrim sier at antallet kriminelle nettverk rettet mot norske bankkunder har økt fra tre til fem under pandemien til 15 til 20 nå.

Ettersom svindlere som opererer i det norske markedet tilpasser og forbedrer sine virkemåter, bør innbyggerne være på vakt og være oppmerksomme på detaljer.

Noen få tips kan hjelpe deg med å redusere risikoen og beskytte din personlige informasjon:

1. Offisielle enheter i Norge ber sjelden om personopplysninger over telefon

I utgangspunktet kan det sies at norske myndigheter ikke vil kontakte deg på telefon for personopplysninger. Dette er grunnen til at skatteetaten for eksempel sender SMS-meldinger der de ber beboerne logge seg på nettsiden for å oppgi personopplysninger der. Det samme gjør de fleste andre seriøse tjenester og selskaper. For å være helt sikker på at nettadressen er korrekt, anbefaler NorSIS å gå direkte til denne siden.

2. Spør etter innringerens navn og stillingstittel.

Hvis du mottar et anrop fra norske myndigheter og er usikker på identiteten til den som ringer, spør etter navn og tittel, så ikke nøl med å sjekke at informasjonen som er gitt er korrekt.

3. Vær på vakt

«NorSIS» råder norske innbyggere til å være noe kritiske til innkommende henvendelser og enhver form for oppringning. Svindlere bruker ofte sosial manipulasjon, leker med ting som fristelser, frykt eller tillit. De henter vanligvis ut informasjon om din eiendomshistorie, boligforhold eller identifikasjonsnummeret ditt og utnytter denne informasjonen. K. Tømte råder deg til å skjule vennelisten din på Facebook slik at kontaktlisten din ikke er offentlig synlig. Svindlere tilpasser seg ulike situasjoner og årstider og angriper ofte når folk er på ferie og er mer avslappede og mindre våkne. Så husk det hvis noen kontakter deg og prøver å lokke deg inn eller skremme deg vekk.

4. Slett meldinger og avvis anrop fra utenlandske numre, ikke klikk på lenker

Pass på for uventede forespørsler som dukker opp fra ingensteds. Ikke klikk på lenker eller åpne vedlegg hvis du ikke kjenner avsenderen. Å slette meldinger med lenker fra ukjente numre og avvise anrop fra ukjente utenlandske numre er vanligvis den beste løsningen.

5. Passord, PIN-koder og totrinnsverifisering

Beskytt alle kontoene dine med ett enkelt passord, slik at hvis et passord lekkes, er ikke alle kontoer i fare. Gi aldri ut passord og PIN-koder. For ekstra sikkerhet på kontoene dine, installer to-trinns bekreftelse.

6. Spor bankkontoene dine, lagre BankID-informasjon

Overvåk bankkontoene dine, hvis du oppdager noe uvanlig, kontakt banken som utstedte kortet eller blokker det. Gi aldri ut BankID-informasjonen din.

7. Hold anti-malware-programvaren oppdatert

Sørg for at du har den nyeste anti-malware-programvaren for å beskytte deg selv. Hvis du åpner ondsinnede vedlegg eller koblinger, kan antivirusprogrammer redde deg.

Drevet av thelocal.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Telefon- og internettsvindel i Norge: hvordan unngå fellene deres?

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *