Studien avdekket den hyppigste fargen på biler i ulykker – Respublika.lt

2 fotografier

Bilde av litauisk trafikkpolititjenesteforening.

Bilfargetrender varierer ofte fra land til land – populære fargetoner i USA er ikke nødvendigvis populære i Tyskland, Spania eller Mexico. Generelt er ikke bilfargetrender konstante – de endrer seg over tid ettersom produsenter legger til nye nyanser til markedet.

Fargen på bilen er imidlertid ikke bare et spørsmål om stil. For eksempel viser det seg at røde biler oftere er involvert i trafikkulykker, noe som bare beviser behovet for å velge ansvarlig. Bilekspertene hos carVertical gjennomførte en studie for å finne de mest populære bilfargene og trendene i deres valg.

Sjåfører unngår fargede biler

Fargesterke biler er mye mer vanlig i land med varmt klima enn i den nordlige delen av verden. Å kjøre en fargerik bil i Norge, Sverige eller Canada kan fange oppmerksomheten, men for innbyggere i California eller Italia virker det som et helt normalt og normalt valg.

Det skal bemerkes at hvite biler er mer populære i land med høy lufttemperatur, siden den hvite fargen reflekterer sollys og ikke lar hytta varme opp så mye.

En fersk studie viste at hvit er den mest populære fargen i Australia (39,1 % av alle biler) og Europa (26,8 %). Australiere liker også sølv (15,9 %) og grå biler (14 %). Europeere liker grått enda mer (25,9 %), men svart er ikke langt bak (24,5 %).

En tilsvarende prosentandel av svarte biler finnes i USA (24,7%). Imidlertid liker amerikanere også hvite (20,9 %) og sølv (17,3 %) biler.

«71 % av bilene som sjekkes på plattformen vår er monokromatiske – svarte, hvite, grå eller sølv. Dette beviser at folk velger kjøretøy ganske nøye,» sier Matas Buzelis, bilekspert og kommunikasjonssjef i carVertical.

Bilfargetrender er i endring

Bilfargetrender har endret seg betydelig de siste 20 årene. 42 % av bilene produsert i 2002 og sjekket på den nevnte bilhistorieplattformen er grå eller sølv. I mellomtiden var det nesten ingen hvite biler den gang, selv om denne fargen nå er en av de mest populære.

I dag har situasjonen endret seg mye. Av alle 2020-bilene vi testet, var 26 % grå og 18 % hvite.

Populariteten til svarte biler i 2002 og 2020 forble den samme. Noen ganger varer fargetrender bare noen få år. For eksempel steg populariteten til brune biler kraftig i 2012 og 2014, men begynte raskt å avta.

Hvilken bilfarge er tryggest å kjøre?

Under forskningen ble det funnet at fargen på bilen påvirker sannsynligheten for å ha en trafikkulykke. 60 % av de røde bilene som ble kontrollert på plattformen var involvert i en trafikkulykke – det kan antas at det å kjøre biler i denne fargen burde være farligst.

Brun (59 %) og svart (57 %) er også fargene på biler som har trafikkulykker oftere enn andre. Deretter kommer gul (55 %), blå (54 %), hvit (50 %) og grå (50 %). Selv om forskjellene ikke er særlig signifikante, viser resultatene av studien at biler i visse farger oftere er involvert i trafikkulykker.

«At røde biler oftere er involvert i trafikkulykker er ikke overraskende. Sportsbiler er ofte røde, og fartsentusiaster velger også oftere røde biler enn konservative sjåfører. Det er nok til å forklare hvorfor røde biler er på toppen av denne listen, sier Buzelis.

I løpet av de siste tiårene har bilprodusenter introdusert mange lyse farger. Imidlertid ser det ut til at populariteten til grått, hvitt eller svart ikke kommer til å avta med det første.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *