Pannekaker og kakao er de mest populære på Mardi Gras-menyen

I 2023 feires Mardi Gras 21. februar, 47 dager før påske. Opprinnelsen til Mardi Gras-festen er veldig gammel, denne dagen ble feiret i ulike kulturer i hedensk tid, senere ble den integrert i den kristne tradisjonen, i dag feires den støyende og morsom: tradisjonelle karnevaler, prosesjoner holdes, retter spesielt tilberedt for denne anledningen er forberedt og spist. Etnologer påpeker at man må spise mye under fastelavnstiden, fordi det er siste dag før de nesten syv ukene i fasten, da man ifølge kristen tradisjon blir bedt om å faste frem til påske. I Litauen huskes de gamle originale skikkene av Mardi Gras-masker – Heron, Giltinė og andre karakterer som må jakte vinteren.

I Litauen har Mardi Gras-måltider tradisjonelt alltid vært solide, fete og kjøttfulle: i forskjellige regioner ble šiupis med grisehode tilberedt, šaltien eller kiunkė – en kjøtt- og potetgryterett – ble tilberedt. Det mest populære og kjente Mardi Gras-måltidet består imidlertid av retter rike på mel – smultringer og pannekaker, smakt med en rekke krydder, drukket med kaffe eller kakao.

Selv om forkledningene ofte treffer huset og synger «Vi vil ha pannekaker og kakao!» eller «Vi vil ha pannekaker og kaffe!», Faktisk begynte dette slagordet å bli brukt i Litauen relativt nylig, da kakao ble mer tilgjengelig for en bredere krets av mennesker fra en eksotisk vare.

Kakao har blitt nytes i Litauen siden 1600-tallet, men på den tiden var det veldig dyrt og ble kun konsumert i adelshjem. Senere ble denne drinken tilbudt på kafeer og søtbutikker, og i 1886, da Mr. Abramson grunnla den første sjokolade- og konfektfabrikken i Vilnius, begynte kakao å bli produsert i Litauen. Interessant nok ble kakaoprodukter i mellomkrigstiden ikke bare ansett som bemerkelsesverdige delikatesser – sjokolade og kakaopulver var en dyr og verdifull gave. Det er ikke overraskende at folk i forkledning under Halloween «sikter» etter denne spesielle drinken – etter å ha spurt gjestene, vil de smake på de sjeldneste delikatesser.

Ifølge Tim van Wijk, direktør og grunnlegger av den sosiale pannekakerestauranten Pirmas blynas, er Halloween den travleste dagen i året, da det bestilles flest pannekaker og det drikkes mest kakao. Og selv om kakao er en relativt ny Mardi Gras-rett i Litauen, passer den godt sammen med andre tradisjonelle retter i denne høytiden, siden det er en rik, søt og varmende drink.

Hemmeligheten bak deilig kakao

Aušra Motekaitytė, kommersiell direktør i Nestlé Baltics, sier den økte etterspørselen etter kakao er merkbar gjennom hele den kalde årstiden.

«20. århundre på midten av det 20. århundre, blir kakao en hverdagsdrikk for å oppmuntre barn til å konsumere mer melk – det er den lettest tilgjengelige kilden til kalsium, avgjørende for utviklingen av barn. Barn drakk mye mer sannsynlig melk hvis de ble blandet med kakaopulver. I dag er kakao i ferd med å bli spesielt populær rundt Mardi Gras. Dette bør ikke komme som noen overraskelse – det varmer perfekt og forbedrer humøret. Dette er ikke for ingenting Mayaene smaksatte kakao med krydder, brukte det i ritualer og vurderte det er gudenes mat. Kakao er en virkelig spesiell drink som du kan unne deg og fylle på. er så lett å gjøre!».

Det er et bredt utvalg av kvalitetskakao og smaker tilgjengelig på markedet, med et spesielt bredt utvalg av kakaodrikker som barn elsker. Ifølge A. Motekaitytė har kakao ikke bare vært en drikk for barn i lang tid – det er en trend i verden at voksne i økende grad inntar kakao med jevne mellomrom. «Smaken av kakao balanseres annerledes for å gjøre den deilig for barn og voksne.» Kakao for voksne utmerker seg ved sin intense smak, som bestemmes av mengden kakaopulver i blandingen. I Litauen kan du allerede smake to typer Starbucks-kakao – de som liker en mer intens smak med naturlig bitterhet som en 70 % kakaoblanding, mens de som ønsker en mildere smak har 42 % kakao. All kakaoen vår, fra barnefavoritten NESQUIK til Starbucks, er av høyeste kvalitet og produsert kun fra RAINFOREST ALLIANCE-sertifiserte kakaobønner. «

Aušra Motekaitytė deler tips for å tilberede deilig kakao:

  1. Med vann eller melk?
  2. Selv om du enkelt kan lage kakaopulver ved å bare tilsette varmt vann, anbefaler jeg å bruke melk til deilig kakao. Drikker du ikke melk, er vegetabilsk melk også perfekt til kakao.

  1. Tilsett kakao i varm melk
  2. Hemmeligheten bak deilig kakao er å blande kakaopulveret i varm melk – på denne måten vil det ikke feste seg og blande seg bedre. Varm en kopp melk i noen minutter i mikrobølgeovnen eller varm den i en kjele. Melken skal ikke koke, den skal bare være lunken.

  1. Hvor mye kakao trengs for en kopp?
  2. Alles smak er forskjellig, og egenskapene til kakao avhenger av sammensetningen og styrken. Ønsker du en tykk, sterk kakao med sjokoladesmak, anbefales det å tilsette fem dyngede teskjeer for voksne og 2 dyngede teskjeer for barn.

  1. Kakao pannekaker?
  2. Kakao kan nytes ikke bare i en kopp – det er også deilig å smake på selve pannekakene. Når du lager din favorittpannekakerør, bland først sammen de tørre ingrediensene, inkludert kakaoen, tilsett deretter resten av ingrediensene i porsjoner, kok som vanlig og nyt de aromatiske pannekakene – deilig!

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *