På den internasjonale dansedagen snakker arrangementer om dansens kraft

En festival som inviterer til dans

«Ved å feire Dansens dag, kunngjør vi oppriktig budskapet som vi prøver å formidle i alle arrangementer denne dagen – dans kan gjøre mye! Med en kreativ, kommunikativ, erfaringsmessig og kognitiv effekt er dans som en kunst tilgjengelig for alle! Derfor gratulerer vi alle de som danser, skaper dans, elsker det og ennå ikke har oppdaget danserne i seg selv!» – på vegne av samtidsdansmiljøet gratulerer Lithuanian Dance Information Centre og Contemporary Dance Society publikummet Av partiet Manager for «New Baltic Dance», Gintarė Masteikaitė.

Den internasjonale dansedagen sammenfaller også med de første dagene av den internasjonale samtidsdansfestivalen «New Baltic Dance» som arrangeres i Vilnius, Ukmerge og Žagare (04.26 – 05.14).

Etter å ha besøkt Dansens Dag-arrangementer 29. april, kan de som ønsker det velge en av to kveldsfestivalshow – på Nasjonalt kunstgalleri kl.18. se FANDANGO & OTHER CADANCES – STUDY av den katalanske danseren Aina Alegre klokken 16 eller 19. Sjekk ut det svært sensitive arbeidet til den norske designeren Daniel Mariblanca – 71BODIES 1DANCE – på Art Print Shop.

Aina Alegre vil sammen med vennen og koreografen Yannicko Hugrono snakke om opplevelsen til en baskisk folkedanser, fordype seg i fortiden hennes, i fysisk hukommelse og lage en historie med flere hull og tidslommer for å aktivere fantasien. I mellomtiden vil 71BODIES 1DANCE, et tverrfaglig koreografisk initiativ av Daniel Mariblanca, fortelle 71 personlige historier som deles av transpersoner og ikke-konforme personer som bor i Norge, Sverige, Danmark og Spania. Danseforestillingen vil bli akkompagnert av «Black (Little) Boxes»-installasjoner designet for å viske ut avstand og skape en følelse av nærhet mellom karakteren og publikum. Seerne vil bli deltakere i historien og/eller øyeblikket i livet til en av de 12 karakterene.

helbredende dans

Dans som selvuttrykk og en måte å forbedre fysisk og følelsesmessig helse (anerkjent av internasjonale organisasjoner som WHO) har vært diskutert i samfunnet i et tiår Dans godt, som i år, for å feire Dansens dag, har valgt å senke tempoet i livet ved å invitere danserne sine til dans i fotgjengerovergangene. Det internasjonale Dance Well-samfunnet har sitt eget i kanalene vil dele kortfilmene han laget med 8 organisasjoner fra 5 europeiske land (inkludert Litauen) – hvordan bevegelseshemmede ble sjokkert da de stoppet trafikken og det høye tempoet i moderne liv ved planoverganger . For deltakerne på de litauiske «Dance Well»-kursene var denne dansen i kryssene den første offentlige forestillingen som ble laget på grunnlag av prosjektet.

«Som en del av Dance Well-initiativet, har vi i mange år følt betydningen av å kommunisere akkurat dette aspektet ved dans – for å fremheve viktigheten av dans for helsen og velværet til ulike medlemmer av samfunnet.», sier Gintarė Masteikaitė, direktør for informasjonssenteret for litauisk dans.

Det europeiske fellesskapet av koreografer, kunstnere, spesialister som arbeider i danseorganisasjoner, forskere og medisinske representanter, ved bruk av kreative prosesser, danseteknikker og internasjonal erfaring, fremmer integrering av mennesker med sykdommen Parkinsons og andre bevegelsesforstyrrelser i samfunnet, kulturell dialog og kultur som en av (selv) aktivere støtteverktøy.

I nært samarbeid med MK Čiurlionis National Art Museum og Parkinson Society of Kaunas County, har det siden begynnelsen av dette året allerede blitt organisert 15 kurs i Litauen for personer med Parkinsons sykdom og andre lidelser. Klassene ledes av uavhengige dansere og koreografer som jobber i Litauen: Adrian Carlo Bibiano, Erika Vizbaraitė, Gabija Blochina, Goda Laurinavičiūtė, Mantas Stabačinskas, Marius Pinigis. Dette teamet av fagfolk kommuniserer konstant med det internasjonale Dance Well-fellesskapet, deltar i treninger, aktivitetsdiskusjoner, deler metodene de bruker og utvikler nye verktøy med sine kolleger for å jobbe med samtidsdanstimer for unge mennesker.

kreativ dans

Det tredje høydepunktet på den internasjonale dansedagen er dramatiker og dansekurator Thomas Schaupp (Tyskland) tilbake til Litauen! 29. april 10.30 – 13.30 blir det gratis arrangement på Kunsttrykkeriet Seminar av T. Schaupp, hvor alle profesjonelle og spirende nybegynnere dansekunstnere, danselærere, representanter for annen scenekunst vil dykke dypt ned i dramaturgiens vann og prøve å bygge broer mellom kunstverket og betrakteren, og å utvikle kreativ og kritisk tenkning. Dansedramaturgen Thomas Schaupps, som underviser ved kunstskoler i Berlin, Reykjavik, Beijing, er en av kuratorene for «Contextualizing Dance»-seminarene og podcastene.

kommunikativ dans

Vel, klokken 15.00. Tilskuere i byen Vilnius inviteres til spesiell visning av filmen på MO-museet. På skjermen – filmer laget av moderne litauiske filmskapere og dansere. Filmprogrammet ble utarbeidet og presentert av tre scenekunstorganisasjoner: Lithuanian Dance Information Center, «Be kompanijos» og MMLAB (Art and Science Laboratory). Ifølge arrangørene av arrangementet er dette en fin mulighet til å utvide bevisstheten om muligheten for at dans og kino kan jobbe sammen, for å skape et nytt språk for dans og kino. Etter visningen inviteres publikum til å bli for en samtale med filmskaperne og heltene om dansefilmsjangeren, og berører dansekunstnernes personlige kreative tendenser og kreative prosesser.

Samtidsdansekunstneren Greta Grinevičiūtė vil til og med presentere to av sine siste verk i dansefilmprogrammet. Den første er presentasjonen av den kreative prosessen til dansefilmen «Dance for Dad» laget med regissør Marija Kavtaradze og videooperatør Vytautas Katkum. Dette er en film om to vidt forskjellige mennesker, kjære for hverandre, som prøver å vise sin kjærlighet til hverandre gjennom bevegelser, stillhet og blikk.

Det andre verket til G. Grinevičiūtė er et dokumentarisk danseportrett «Aira’s Dance», produsert av Lithuanian Dance Information Center. Denne filmen vil invitere seeren til å bli kjent med en av de mest kjente skaperne av litauisk samtidsdans – Aira Naginevičiūtė – på en ukonvensjonell måte. I filmens virkelighet vil skaperne av dansen, som deltok på en eller annen måte og/eller fortsatt deltar i kunstnerens liv møtes.

Ved å presentere den tredelte psykologiske biografiske filmen «Atsinešiau su savimi», inviterer skaperen Marius Paplauskas deg til å bli kjent med de litauiske samtidsdansartistene Airidas Gudaitė, Mantas Stabačinskas og Agnietė Lisičkinaitė. Med et oppmerksomt, men ekstremt følsomt blikk, vil de menneskelige sidene ved historiene til dansekunstens skapere som foregår i det personlige rommet, preget av sterke, ofte grenseoverskridende opplevelser, utforskes.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *