Norges sentralbank har hevet basisrenten til 2,25 %.

Norges Bank sa at inflasjonen, som lå på 6,5 % år-til-år i august, «har økt raskt de siste månedene og er mye høyere enn forventet».

«Inflasjonen er godt over vårt 2%-målnivå, og vil sannsynligvis holde seg høy lenger enn forventet,» sa banksjef Ida Wolden Bache.

Norges Bank la til at «det er nå klare tegn på nedgang i økonomien. Nedgangen i økonomisk aktivitet vil bidra til å dempe inflasjonen ytterligere.»

Regulatoren har advart om at basisrentene kan heves igjen i november, da en raskere økning vil redusere risikoen for at inflasjonen setter seg i toppene.

FORENTE STATER Federal Reserve System økte sin referanserente med tre fjerdedeler av et prosentpoeng for tredje gang på rad onsdag, mens sveitsiske pengepolitiske beslutningstakere torsdag forlot den negative rentepolitikken, og hevet referanserenten med 75 basispunkter pluss 0,5 %. Presset til å ta aggressive handlinger merkes også Bank of England.

Tidligere denne måneden Den europeiske sentralbanken også hevet renten med tre fjerdedeler av et poeng.

Det er forbudt å publisere, sitere eller på annen måte reprodusere informasjon fra BNS nyhetsbyrå i offentlige nyhetsmedier og på nettsider uten skriftlig samtykke fra UAB «BNS».

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *