Norge er et mer populært mål for telefonsvindel enn naboene

Data viser at innbyggere i Norge mottar betydelig flere svindeltelefoner enn innbyggere i nabolandene. Tall fra januar viser at teleselskapet Telia avlyttet nesten dobbelt så mange svindleres samtaler i Norge som i Sverige eller Danmark.

I januar blokkerte teleselskapet Telia over fire millioner svindelanrop i Norge, nesten dobbelt så mange som i Danmark og Sverige.

Telefonsvindlere bruker en rekke svindelmetoder. For eksempel phishing (kjent som «phishing») – falske oppringere prøver å lure innringere til å avsløre sensitiv informasjon. Et annet alternativ er spoofing, spoofing, der en nettkriminell utgir seg for å være en annen.

Telia har merket at en ny type svindel, kalt Wangiri, brer seg i Norge. «Wangiri, som betyr «ett ring og det er det» på japansk, er en teknikk der svindlere ringer og lar telefonen ringe bare én gang før de legger på. Dette innebærer å lure personen til å ringe tilbake, og når «hun gjør det, er samtalen omdirigert til det dyreste tjenestenettverket i utlandet. Prisen på en slik samtale er svært høy. Svindlere prøver å holde innringere på nettet så lenge som mulig og dermed øke kontoen deres.

Telia har et system i Norden og Baltikum som overvåker denne kriminelle aktiviteten. Selskapet blokkerer aktivt telefonsamtaler identifisert som Wangiri-svindel.

Øivind Kristiansen i Telia forklarer at det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvorfor nordmenn mottar flere falske telefoner. Han ga imidlertid en mulig forklaring.

«Det er vanskelig å si hvorfor Norge opplever et større angrep av telefonsvindel, men de som driver med det (Wangiri-svindel) har sett at nordmenn har en tendens til å ringe tilbake. Det ser ut til at tilbakeringingsprosenten er høyere i Norge,» observerer Ø Kristiansen.

«Det er mulig at vi bare er for naive og godtroende. Det at vi er lojale mot hverandre og mot institusjoner, at vi vil tro og stole på mennesker, har mange fordeler. Derfor er vi et godt selskap, men vi betaler prisen,» la Ø til. Kristiansen.

Telia råder til at for å unngå å bli offer for Wangiri-svindel, bør folk ikke svare på eller returnere anrop fra ukjente utenlandske numre. Hvis Wangiri kaller angrep, er det bedre å blokkere disse numrene fullstendig.

Frank Stien i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet sier å prøve å fange svindlere og forhindre svindel er som et spill med katt og mus.

«Mange ting hindrer det i å skje. På den ene siden blir folk smartere, men på den andre siden blir angrepene også smartere. Det er et spill med katt og mus – vi vet ikke alltid hvem som er hvem. I utgangspunktet, det er et eksempel på et sikkerhetsproblem», sa F. Stienas.

Produsert av thelocal.dk og nrk.no.

Norge er et mer populært mål for telefonsvindel enn naboene

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *