Bilnyheter: Venteferien er over – vi kjører nye Opel Astra

Dette er den første Astra-modellen, som ikke lenger ble produsert av General Motors, men i regi av gruppen av franske bilprodusenter og dermed det nye superkonsernet Stellantis.

«Ja, dette er allerede 8. generasjon av Astra på 30 år. Astra-generasjoner omtales som kjent med bokstaver. Det er L, som vi også kan oversette som Astra Love. Hvis denne bilen virkelig vekker varme følelser, har vi ennå å finne ut, sier Normunds Avotiņš.

Opels gruppe designere, hvorav halvparten er kvinner, har laget et ekte designobjekt. Den Vizor-lignende fronten kjent fra Opel Mokka er her bredere og for første gang med kjøleribber. Sterke skulderfremspring er laget over hjulbuene for å fremheve bilens brede posisjon. Det svarte taket, som er et alternativ, senker visuelt silhuetten til Astra ytterligere. En ny tilnærming kan også sees i mindre detaljer. Bagasjerommet åpner VW-stil ved å ta tak i logoen. Opel har jobbet hardt med utformingen av lysene, foran og bak, og et virkelig høydepunkt er det vertikale ekstra stoppsignalet i superbilstil. Felgene, i hvert fall for denne Ultimate-versjonen, er sporty og proporsjonale, og uten det allerede litt kjedelige «turbin»-designet og de aerodynamiske innsatsene. Dørhåndtakene har også beholdt en tradisjonell form som er lett å gripe i. Og selv om den nye modellen er produsert på EMP2-plattformen som deles med Peugeot 308, er Opel Astra virkelig «made in Germany». Den monteres ved Opels hovedfabrikk i Risselsheim, Tyskland.

«Made in Germany ender under panseret. Det er en PSA-gruppemotor. Jeg vet ikke engang om den er laget i Frankrike eller andre steder. Det er i alle fall ikke noe Opel-merke på den. Det tradisjonelle brede utvalget av motorer er også en saga blott.»

Foruten plug-in hybriden, som fortsatt er ganske dyr, er Opel Astra tilgjengelig med én bensin- og én dieselmotor hver. I dette tilfellet er det en 1,2 liters turbo med 130 hk og 3 sylindre. En «åttetrinns» automatgir er imidlertid tilgjengelig for dette. Før du kjører, må du lære deg hvordan du bruker interiøret i Astra, og det er slett ikke en enkel oppgave.

«Vanligvis bedømmer vi et selskaps modeller etter vår erfaring med deres andre produkter. Det fungerer vanligvis også. Hvis du har kjørt den nye Opel Mokka, kan du ganske mye forestille deg hvordan det er bak rattet på den nye Astra. Det var sannsynligvis t. Nye Astra er Opels avantgarde.

Sammenlignet med 2015-modellen, som egentlig var en oppgradert versjon av utgående Astra, er dette interiøret supermoderne. To 10-tommers skjermer er standard, og ganske mange funksjoner er overlatt til rader med knapper under midtdisplayet.

«Det som er uvanlig er at det ikke er noen parasoll her. I direkte sollys kan skjermen sees like godt som den er nå. Tilsynelatende er oppløsningen på skjermen tilstrekkelig.

I avantgardens sus har interiørdesignere noen steder gått for langt. For eksempel er ventilasjonslukene forskjellige og fungerer også annerledes.

«Vi er her i panelet og vi snurrer over alt, vi er i midten, og uansett hvordan vi justerer det, blåser vi enten på beina eller på kroppen. Med balsamen, den kommer ut for å holde den lukket. Så er det to til på siden, lik Honda. Her kan noe justeres, men kampen for et sunt klima i de første dagene er noe å regne med.»

Men hva med setene… De er AGR-sertifisert, noe som betyr at setene på Opel Astra er sunne for ryggen og førersetet er elektrisk justerbart. Midtkonsollen er pent inndelt i rom, nesten hver med sitt eget skyvelokk. Telefonen bor og lader her, rett foran. Startknappen er så ryddig at det er synd at den er dekket av rattet.

«Hovedsaken er designen. Opel Astra er veldig tysk, selv om det også finnes avantgarde-ting. For rattet er den nedre eiken kantvridd. Noe sånt kunne man bare finne i en fransk bil før, og senest på 1970-tallet.»

Nye Astra lytter perfekt til rattet og gasspedalen, og med lavprofildekk «holder» den godt på veien.

«Selvfølgelig er denne bilen på forhånd programmert til å være mer komfortabel. Kombinasjonen er unik. Det føles som å sykle på et glatt bord!

Det eneste som mangler er kraft tilgjengelig i motorveihastigheter. Hvis den lille turboen i byen får Astra til å kjøre som om den var elektrisk, føles den lille volumet fortsatt i større farvann.

«Jeg forventer ikke engang at det skal være 2 hundre sekunder mindre her. Jeg skulle ønske motoren var mer responsiv på motorveien. Jeg husker Astras motorer i 3 forskjellige generasjoner, det er egentlig ikke en tysk bilmotor…»

…og mens vi snakker om tingene som ikke er det samme i nye Astra, la oss gå videre til baksiden…

«Uansett hva de tidligere Astraene var, var de alltid store biler for sin klasse. Også bak. Derfor var den populær som familiebil og står fortsatt respektert som bruktbil. Men her slo «kildematerialet» inn, og det er et tilbakeslag.»

Med tanke på at den nye plattformen forlenget akselavstanden med 5,5 cm, er det litt uventet. Vi la også merke til at det venstre speilet er plassert unormalt nært. For å undersøke det, må du snu hodet hver gang som om du kjørte motorsykkel.

Du vil lure på hvorfor ta hensyn til slike detaljer hvis du ennå ikke planlegger å bytte din nåværende bil for en Opel Astra? Fordi denne modellen kan komme til deg helt tilfeldig uten noen spesiell invitasjon.

«Det er fullt mulig at Astra blir din neste arbeidsbil, du kan ved et uhell få en selvkjørende i utlandet. Sjansen er stor for at naboer eller venner kjøper en, og det er så godt du kan håndtere det. Hvis Opel Astra er slik fast bestemt på å komme inn i livene våre, det må være en veldig god bil.»

Det er klart at Astra aldri blir så billig som før. Startprisen er 22 700 euro, med en «automat» skal man regne med 26 400, men en slik gull- eller Kult Yellow-kopi med matriselys og andre detaljer vil koste 32 000 euro. Ja, på en gang kunne du kjøpe to Astraer for den slags penger, men den nye modellen inkluderer også så mange innovasjoner som tidligere ikke kunne samles selv for to generasjoner sammen.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *