Nederland synker dypere inn i kampen mot skatteforskjeller

Ifølge en studie fra Oxfam Novib har Nederland falt ytterligere i kampen mot skatteunndragelse, blant annet. Når det gjelder å takle ulikhet gjennom skatteregler, er ikke landet vårt blant de 100 beste landene.

Oxfam Novib vurderer hvert annet år hva regjeringer gjør for å takle ulikhet basert på tre pilarer: offentlige tjenester, progressive skatter og arbeidsrettigheter. «Den skadelige skattepolitikken til Nederland har alltid negative konsekvenser for andre land, spesielt utviklingsland, ettersom de fratar seg selv skatteinntekter.» I den finanspolitiske søylen er Nederland på 109. plass, ned fra en annen plassering på 93. plass for to år siden.

Elleve land letter skattetrykket på de rike

Nederland er ikke alene om å unnlate å redusere ulikheten: 143 av 161 land har ikke senket skattesatsene for de aller rikeste. «Til tross for et stort fall i skatteinntekter og en enorm økning i formuen til de rikeste menneskene og store selskapene, har 11 land tatt den utilgivelige beslutningen om å redusere skattebyrden til de rikeste.» Landet vårt er også en av dem: Velstående nederlendere har begynt å betale 2,25 prosentpoeng mindre i skatt; land som Mali, Zimbabwe og Sri Lanka har også redusert skattetrykket for høye inntekter. Armenia topper listen med en reduksjon på 14 prosentpoeng takket være innføringen av en flat rate. På den andre siden ligger Maldivene, som har begynt å skattlegge de rike ytterligere 15 prosentpoeng.

Hånd på snittet til tross for korona

Selv om koronaviruspandemien har skapt den verste helsekrisen på et århundre, har halvparten av lav- og mellominntektsland kuttet i helseutgifter. I tillegg kutter halvparten av de 161 landene sosiale tjenester og 70 % kutter utgifter til utdanning. I to av tre land har ikke minsteinntekten økt i takt med BNP-veksten. «Den nye indeksen viser at de fleste regjeringer kutter offentlige tjenester når innbyggerne trenger dem mest. Samtidig eksploderer rikdommen til milliardærer og store selskaper tjener rekordoverskudd. For milliarder av mennesker var god tilgang til helsetjenester eller utdanning allerede utilgjengelig. I dag er flere og flere mennesker utsatt for fattigdom på grunn av økende energi- og matvarepriser.

Av de 47 landene i Europa og Sentral-Asia, er Nederland på 22. plass den totale ulikhetsindeksen, to plasser bak Hviterussland. Norge, Tyskland og Belgia oppnår høyest skår i denne regionen.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *