PFOS og PFAS: hvor farlige er disse kjemikaliene?


innskuddPFOS er forkortelse for perfluoroktansulfonater, kjemikalier som tilhører den brede PFAS-familien, som igjen står for poly- og perfluoralkylstoffer. Disse kjemikaliene har blitt tilsatt mange materialer siden midten av forrige århundre fordi de kan avvise vann, smuss og fett og i tillegg er brannbestandige.

Disse stoffene brukes blant annet til å lage regntøy, rengjøringsmidler, emballasje, non-stick panner og brannslukningsapparater. Imidlertid har bruken av PFOS vært sterkt begrenset av EU siden 2006 fordi langvarig eksponering for det kan utgjøre helserisiko. Vårt naboland, Nederland, jobber for tiden med Danmark, Tyskland, Norge og Sverige om et foreslått europeisk forbud mot PFAS. 3M-selskapet i Zwijndrecht sluttet å produsere PFOS i 2002, men partikler av stoffet har siden spredt seg.


Les også: BPA-fri garanterer ikke trygge produkter

Gjennom drikkevann og mat
PFOS kommer inn i miljøet gjennom luft og avløpsvann og kan først og fremst absorberes gjennom drikkevann og mat, spesielt fisk, skalldyr, poteter, egg og produkter dyrket på stedet. Naturen og menneskekroppen synes det er vanskelig og tidkrevende å bryte ned PFOS. Den flamske regjeringen har derfor allerede tatt de nødvendige forholdsregler, som du kan finne på nettsiden https://www.vlaanderen.be/pfas-pollution. Det anbefales for eksempel ikke å spise egg fra dine egne kyllinger hvis du bor innenfor en radius på fem mil fra 3M-fabrikken.
Ingen grunn til panikk

Ifølge ekspert Jan Tytgat fra KU Leuven er dessverre kjemikalier overalt og ingen flamsk er fri for PFOS. Dette betyr ikke at du definitivt vil oppleve negative konsekvenser. Selv om det fortsatt er mye usikkerhet rundt virkningen av disse stoffene, har du kun økt risiko for problemer dersom du inntar høye konsentrasjoner over lang tid. Tytgat sier det ikke er grunn til panikk, men at det er akutt behov for grundige undersøkelser. Som praktiske råd anbefaler eksperten blant annet å ha et så variert kosthold som mulig for å spre risikoen.

Les også: Bløtdyr inneholder mest mikroplast
Som nevnt har forskerne ennå ikke bestemt nøyaktig hvor skadelig PFOS er. Forskning viser at kronisk eksponering for PFOS hos forsøksdyr gir effekter på lever, lunger, hormonnivåer, reproduksjon og utvikling. Det er fortsatt vanskelig å anslå i hvilken grad disse stoffene kan forårsake slike helseproblemer hos mennesker. Det er også ukjent om PFOS øker risikoen for kreft.
Sist oppdatert: juni 2021


Helseartikler i innboksen din? Abonner på vårt nyhetsbrev og motta en gratis e-bok med sunne frokostoppskrifter.
Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *