Utdødd knølhval Dutchy dukker opp igjen 16 år etter å ha besøkt Nederland

Seksten år etter at den berømte knølhvalen «Dutchy» ble oppdaget utenfor kysten av Nederland, har den dukket opp igjen i Norge. I januar i år ble den imponerende hvalen oppdaget ved Tromsø, sammen med en belg med andre knølhval, er det nå kjent.

Det var en entusiastisk duo av hvalinteresserte, Karine Heljen og Michael Fischer, som gjenkjente og observerte «Dutchy» som en hval som aktivt jaktet på mat. De delte raskt oppdagelsen sin med SOS Dolfijn, en organisasjon dedikert til å beskytte disse majestetiske sjødyrene.

Jeg har allerede sett den

Denne nye observasjonen av «Dutchy» er ikke første gang denne knølhvalen er sett i Tromsø-regionen. Hvalen hadde tidligere blitt sett der i 2012 og 2014, noe som ble bestemt ved fotoidentifikasjon, en metode som bruker unike fysiske egenskaper til hvaler, som formen på ryggfinnen, mønsteret på halen eller andre karakteristiske merker.

Knølhval, som kan leve opptil 50 år, er lett å kjenne igjen på sine lange brystfinner og spektakulære sprang opp av vannet. Et voksent eksemplar kan bli 18 meter langt.

Disse bardehvalene har blitt observert i økende grad i Nordsjøen siden begynnelsen av det 21. århundre, noe som indikerer endringer i deres migrasjonsmønstre og habitater.

På grunn av berømmelsen til «Dutchy» presenterte SOS Dolfijn en kopi av ham i naturlig størrelse i sitt utdanningssenter i desember i fjor. Denne 14 meter lange kopien fungerer som et pedagogisk verktøy for å utdanne besøkende om hvalens liv og bevaring.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *