Fem ord for å beskrive 17. mai-ferien i Norge

Norges nasjonaldag – 17. mai – som markerer signeringen av landets grunnlov – er en unik høytid med mange tradisjoner. Her er fem ord som beskriver noen av de viktige tingene knyttet til denne høytiden.

Bringebær i champagne

Frokost er dagens viktigste måltid. I Norge er de også viktige, spesielt i ferien 17. mai.

17. mai begynner vanligvis med frokost, hvor hoveddelen er champagne, som er en vanlig start på feiringen av dagen som kommer. De er ofte organisert med venner eller naboer. Ferskt brød, eggerøre og røkelaks spises også ofte under disse frokostene. Frokosten foregår vanligvis relativt tidlig, slik at folk kan rekke å delta i den festlige delen så lenge som mulig. Det er riktig at noen av dem får en energiboost under den sene frokosten.

Barnett

Etter frokost er det vanligvis barneparader over hele landet. Mange barn over hele landet deltar i disse prosesjonene, vanligvis med klassen sin. Disse prosesjonene krysser sentrum av byer eller landsbyer.

Det mest kjente barnetoget finner sted i Oslo – barn går ned Karl Johans gate og hilser på den forsamlede kongefamilien på slottsbalkongen.

Opptog avsluttes ofte med russetog. Russetog er en prosesjon av russiske skolebarn som er i ferd med å fullføre skolen og feire den. Det er riktig at mange av dem ser ganske slitne ut på 17. mai, og denne trettheten er vanligvis langt fra knyttet til intense eksamensforberedelser mens de studerer om kvelden.

Vanligvis

Under den norske nasjonaldagen kan du se mange lokale iført bunader.

Denne høytiden er så nært knyttet til bunaden at bunaden kan være et symbol på 17. mai.

Bunads opprinnelse går tilbake til nasjonalromantikkens periode i Norge på 1800-tallet. I denne perioden var det interesse for tradisjonelle bunader.

Det ble riktignok brukt bunader i Norge lenge før nasjonalromantikkens periode, og noen steder går de tilbake til 1300-tallet.

Det finnes hundrevis av forskjellige varianter av bunaden, og de forskjellige fargene og stilene indikerer hvilken del av Norge eieren deres kommer fra. De som ikke bruker bunaden velger alltid mer elegante klær – du vil sjelden se jeans og T-skjorter denne dagen.

Nasjonalsangen

Det er nasjonalsangen. Norges nasjonalsang er Ja, vi elsker debt landet (Ja, vi elsker dette landet), godkjent ganske nylig – i 2019. Hymnen er uatskillelig fra 17. mai. Den ble første gang fremført på 50-årsdagen for undertegnelsen av grunnloven.

Ofte fremføres bare første og siste linje i salmen.

Flagg

17. mai er virkelig utenkelig uten norske flagg. De pynter ikke bare hus eller leiligheter – de fleste vifter også med flagg og pynter frokostbordet med dem.

Drevet av thelocalno.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Fem ord for å beskrive 17. mai-ferien i Norge

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *