Medier: Russisk-ortodokse kirke kjøper eiendom i nærheten av norske militærbaser

Det ortodokse samfunnet i Bergen, som er knyttet til Moskva-patriarkatet, har slått seg ned i nærheten av en av de viktigste installasjonene til det norske forsvaret, havnen og marinebasen til Hakonsvern.

Matrikkelen viser at den ortodokse bebudelseskongregasjonen i 2017 kjøpte et bedehus i Sioreide. Bygget ligger på en høyde, to mil fra Håkonsvern. Den har utsikt over denne norske marinebasen. Tidligere holdt trossamfunnet til i Bergen sentrum.

Den russisk-ortodokse kirke eier også eiendommer i provinsen Rugalan, nærmere bestemt i byene Klep, Briune og Karmoj. I byen Stavanger, i samme provins, eier den tidligere lederen av det lokale russisk-ortodokse samfunnet eiendommer i nærheten av NATOs felles militærsenter. Huset hans ligger én kilometer fra denne viktige militære installasjonen.

I tillegg, i Finnmarksregionen nær den russiske grensen, kjøpte det ortodokse miljøet eiendom i 2015.

Den norske forsker Alfa Sefland Winge bemerker at slike eiendommer nær militærbaser kan skape problemer.

«Det er mulig at slike bygninger brukes til ikke-religiøse formål. De kan brukes til å undertrykke kommunikasjon, lytte til samtaler, kontrollere droner osv.,» sa eksperten.

Dmitrijus Ostanin, et medlem av presteskapet i Kongregasjonen av Kristi kunngjøring, forsikret journalister om at kirken hans ikke var en trussel.

«Med mine sognebarn, hvorav de fleste nå er flyktninger, gjør jeg alt for å hjelpe ukrainere. Vi gir også økonomisk bistand – vi støtter Dnipro krisesenter, som tar barn fra bombede byer til trygge steder. Ja, patriark Kirill støtter denne redselen, men det kan ikke sies om alle mennesker som bekjenner seg til ortodoksi, sa han.

25. september sa patriark Kirill at i krigen med Ukraina oppfyller russiske soldater sin plikt overfor hjemlandet og samfunnet, så deres handlinger kan betraktes som et offer. Ifølge ham vil alle synder til falne russiske soldater bli tilgitt.

Kopiering av teksten til denne nyheten er forbudt uten skriftlig samtykke fra ELTA.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *