LNDT kunngjør 5 nye sesongpremierer og returen av Great Hall-hits

«Vi inviterer deg til den nye sesongen av LNDT – vi går inn i neste fase etter de seismiske pausene. Fjoråret var ujevnt og polarisert, komplisert og smertefullt, så det er på tide å reflektere over fortiden og søke en samlende nåtid Den kommende sesongen vil være følsom, musikalsk og dialogisk. Vi vil invitere til samtaler mellom generasjoner, mellom menneske og dyr, mellom menneske og planeten Jorden, mellom menneske og menneske, mellom liv og død, mellom denne galaksen og den neste. I september starter vi med premiere på Jo Stromgrens lekne skuespill «Roulette. La oss vente på alle ved sesongåpningen», inviter de kunstneriske lederne av LNDT Kamilė Gudmonaitė, Antanas Obcarskas og Eglė Švedkauskaitė.

LNDTs andre høstpremiere er et skuespill av Yana Ross, som er aktiv og velkommen i Europa og sjelden fremført i Litauen, basert på David Foster Wallaces essay «Thinking about a lobster». Dette er en samtale med folk som synes det er lettere å ikke tenke på hva en hummer tenker når den blir satt levende i en felle.

I oktober venter en barnepremiere basert på boken til J. Vilė og L. Itagaki – «Siberian Haiku», som blir regissert av Augustas Gornatkevičius og vil lete etter måter å hjelpe et moderne barn med å overleve vanskeligheter. I november vil den unge regissøren Laura Kutkaitė presentere en forestilling inspirert av Guillaume Apollinaires verk «Les seins de Tirésia». Hun skal skape en koreografisk drøm om sinne, ømhet og forsøket på å kommunisere mellom kjønnene.

Rommet som åpner den ombygde Storsalen i begynnelsen av desember er ennå ikke avslørt. LNDT lover at denne sesongens store nyhet vil bli avduket på slutten av sommeren. Det kan imidlertid allerede nå kjøpes billetter til Storsalens returhits – forestillinger som publikum har ventet lenge på. De er Utvisningen, Bjørnen, Den fantastiske og gripende historien om Romeo og Julie og Tartuffe.

I januar viser regissør Antanas Obcarskas showet «Et skuespill for dem som lever i utryddelsestid», som han kaller sitt manifest for livet.

I sin 84. sesong vil den årlige festivalen for samtidsdramaturgi «Versmė», som i år vil fokusere på tysk dramaturgi, vente publikum.

Lær mer om de første 84 første sesongene:

i 2023 6. september
ROULETTE, dir. Jo Strømgren

Dette er et skuespill for tenåringer om emner som er relevante for denne aldersgruppen. Jo Strømgrens nye stykke «Roulette» fokuserer på temaet tankeendrende stoffer og deres effekter som visker ut grensene mellom virkelighet og illusjon. I følge forskning har nesten en femtedel av litauiske tenåringer prøvd narkotiske stoffer, i noen tilfeller blir de distribuert og brukt til og med på skoler. Det er tydelig at et slikt tema virkelig er relevant for denne alderskategorien. Forestillingen vil imidlertid ikke erklære den eneste udiskutable posisjonen, men snarere ta sikte på å stille spørsmålet om årsakene som fører til bruk av rusmidler, valgfrihet og ansvar, virkelighetens og den illusoriske verdenens rolle i livet til en personlighet, og til slutt vil forestillingen reise svært universelle betraktninger om tiden vi lever i

i 2023 21. september
KUTTING AV HUMMER, dir. Yana Ross

Nylig vil Yana Ross, som sjelden har opptrådt i Litauen og som fullfører sin periode som direktør for Zürich Theatre (Schauspielhaus Zürich) sammen med syv andre artister, invitere publikum til premieren i den lille salen til LNDT i september.

For et nytt stykke valgte Yana Ross essayet «Considering a Lobster» av den amerikanske forfatteren David Foster Wallace (1962-2008). «Vi håper å oppmuntre seerne til å revurdere sine etiske og moralske koder og verdier, og samtidig trekke oppmerksomhet til sosialt akseptable gråsoner som vi har til hensikt å utfordre.» Susan Sontags viktige bok «Looking at the Pain of Others» var også til stor hjelp for å lage stykket, sier Yana Ross.

Elzė Gudavičiūtė, Martynas Nedzinskas, Salvijus Trepulis, Jūratė Vilūnaitė opptrer i stykket.

i 2023 20. oktober
HAIKU AV SIBERIA, dir. Augustas Gornatkevicius

Det beste fra 2018 barnebok Den berømte tegneserien «Siberian Haiku» av Jurga Vilė og Lina Itagaki finner en måte å fortelle barn om eksilets grusomheter og dets daglige liv på en følsom og ikke-repetitiv måte. Stykket, som Birutė Kapustinskaitė skriver stykket for, fokuserer i likhet med boken på barns opplevelser og et barns syn på eksil.

Karakteren i boken, Algiukas, drømmer om å reise verden rundt sammen med gåsevennen Martyn. Snart skjer det, men på en helt annen måte enn han trodde. Tidlig morgen i juni 1941 tvang et regiment soldater gutten, søsteren Dalia, faren Roma og moren Uršula ut av sengen og ba dem gjøre seg klare til reisen – så litauerne dro til Sibir i massevis mot deres vil. Barnet blir rammet av mange spørsmål – hvorfor blir han utvist? Hva gjorde de? Hvor er Sibir? Skaperne lover at forestillingen vil være leken, da den gir letthet til komplekse historier om Sibir, gjør dem mer tilgjengelige for unge publikummere. «Siberian Haiku» er beregnet på 8-12 åringer. til offentligheten.

i 2023 17. november
TEIRESIS KYSTE, dir. Laura Kutkaite

For en ny forestilling i Lillesalen motstår regissøren Laura Kutkaitė det surrealistiske verket «Les Seins de Tirésia» av den franske poeten, dramatikeren og romanforfatteren Guillaume Apollinaire (1880-1918) og konstruerer sin egen tekst sammen med skuespillerne, som beskriver fremtiden forestilling som «jakten etter fem kroppers sinne gjennom ømhet».

«Jeg ønsker å fordype betrakteren i en koreografisk drøm om et blått bryst, sinne, ømhet og et forsøk på kommunikasjon mellom kjønnene, et forsøk på å ikke tenke i binære termer. Denne aspirasjonen kommer fra min ganske radikale feministiske posisjon. spørsmål om hvordan å gi slipp på skillet mellom menn og kvinner er for meg personlig, viktig og aktuelt. Jeg tror det er spesielt aktuelt i det litauiske teateret, hvor det fortsatt er mange klisjeer i representasjonen av sjangere», forklarer regissør Laura Kutkaitė, som minner om at dette verket, som i hennes tidligere verk, ikke vil mangle svart humor.

Aistė Zabotkaitė, Domantas Starkauskas, Kęstutis Cicėnas, Vitalija Mockevičiūtė, Dalia Michelevičiūtė opptrer i stykket.

i 2024 26. januar
ET STJEKKE Å LEVE I UTRYKKENS TID, dir. Antanas Obcarskas

Det er et verk om livets verdi, dødens uunngåelighet, fremvekstens mirakel og teorier om utryddelse. Er det mulig at klimakrisen forårsaket av industri, menneskelig aktivitet, ulike aktivitetsgrener har brakt menneskeheten til randen av den sjette utryddelsen? Masseutryddelse er en geologisk periode hvor en stor del av det biologiske mangfoldet eller individuelle arter – bakterier, sopp, planter, pattedyr, fugler, krypdyr, amfibier, fisk, virvelløse dyr – forsvinner. Den siste femte masseutryddelsen skjedde for 65,5 millioner år siden. år da det ikke fantes flere dinosaurer på jorden.

Ettersom verden står på randen av en økologisk katastrofe, må vi også tenke nytt om hvordan teater kan operere på en mer bærekraftig måte. National Drama Theatre of Litauen, sammen med 10 andre ledende europeiske teatre, gjennomfører for første gang i sin historie et felles prosjekt kalt STAGES, med mål om å skape en mer bærekraftig teatermetodikk. Alle teatrene som deltar i prosjektet lager et stykke basert på stykket av den amerikanske forfatteren Miranda Rose Hall, som for første gang tar sikte på å adressere miljøvern i teater på en grunnleggende måte, snarere enn deklarativ og overfladisk.

Utøver: Tomas Alenciks

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *