Latviske Liana Langa blir tilkalt til politiet

Langa har kjempet i flere måneder for «avrussifiseringen» av Latvia og har til og med lykkes i å hindre en rekke selskaper og institusjoner fra å publisere informasjon på russisk på sine nettsider.

Nå har hun mottatt en innkalling til Jūrmala-politiet 29. juni fra sjefinspektør Ilona Palkevičas for å forklare Facebook-aktivitetene hennes.

Lang svarte på dette med et offentlig svar på Facebook: «Vennligst gi meg beskjed skriftlig hvilken sak som er under etterforskning, slik at advokaten min og jeg kan utarbeide forklaringen. Gi meg beskjed om hvilken paragraf i loven straffen gir min opptreden personlig. .» Aktivisten forstår ikke hvorfor hun, bosatt i Ogre-regionen, må gå til Jurmala delstatspolitistasjon, og Facebooks hovedkvarter ligger heller ikke i denne byen.

Hun husker: «Latvianiseringen av Latvia er den gjeldende nasjonale politikken, som støttes på det høyeste politiske nivået i landet, noe som bekreftes av flere dokumenter, for eksempel denne erklæringen fra presidenten «Om styrkingen av det latviske språket som eneste statlige språk».», publisert på den latviske nasjonale portalen «Likumi.lv» 26. april 2021.»

Offisiell språklov definerer klart og utvetydig målene:

1) bevaring, beskyttelse og utvikling av det latviske språket;

2) å bevare den kulturelle og historiske arven til det latviske folket;

3) retten til fritt å bruke det latviske språket i alle livets sfærer over hele Latvias territorium;

4) integrering av representanter for minoriteter i det latviske samfunnet, med respekt for deres rett til å bruke morsmålet eller andre språk;

5) å øke innflytelsen til det latviske språket i det kulturelle miljøet i Latvia, fremme raskere integrering i samfunnet.

«Den sosiale kampanjen som jeg ledet #RunāLatviski fungerer i samsvar med statens politikk etter 24. februar 2022», det vil si etter krigen startet av Russland mot Ukraina, forklarer Langa.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *