Julemarkeder å besøke i Sverige

Det blir mørkere for hver dag, dagene blir kortere – vinteren er snart her. Men det er gode nyheter: slutten av året er her, og med dem, julemarkedene. Her er de mest populære messene i Sverige å besøke og komme i feststemning.

juli by, Malmö

Lysinstallasjonene på Gustav Adolfs plass er et virkelig kjennetegn på Malmøs største julemarked. Ulike dekorasjonstemaer gir messens hjørner en unik atmosfære, men de er alle forbundet med en oppvarmet kuppel midt på torget – en kafé. I løpet av sin aktivitetsmåned tilbyr messen et variert program: kor, akrobater og andre show.

Fra 25. november til 23. desember, gratis.

Mitt Möllan julemarked, Malmö

Det trendy og multikulturelle nabolaget Möllevången, i Sveriges tredje største by, har blitt stedet for et spesielt julemarked for de som søker en moderne, hipsteratmosfære. Mitt Möllan i regi av fagforeningen lover messen mye kunst, kultur og mote.

1. og 2. desember, gratis.

Kalmar slott, Kalmar

Et av Sveriges største julemarkeder finner sted i dette praktfulle åtte århundre gamle slottet. I fire dager er hele bygningen åpen for publikum: besøkende har mulighet til å vandre gjennom de historiske rommene. Jule- og vintermusikk er også velkommen her. Rundt 120 håndverkere fra hele Sverige selger produktene sine på stands rundt slottet.

29. november – 2. desember 90 kroner, gratis for barn under 12 år.

juli i Fredriksdal, Helsingborg

Adventslys i trærne setter tonen for denne vintage julemessen. Messen finner sted på Fredriksdal botaniske hage og friluftsmuseum i Helsingborg. Her kan du kjøpe julegaver, se juleutstillingen eller rett og slett nyte lukten av ferskt brød. Det er også mye musikk og aktiviteter for barn.

Fra 7. til 9. desember 100 kroner, gratis for Kulturkortet-innehavere og barn under 18 år.

Wapnö Gard, Halmstad

Hvis du måtte velge et tema for Wapnö Gård julemarked, ville det vært kyr. Wapnö Gård er et helårs slott og gård som blir spesielt populær tidlig på vinteren. Barna får da mulighet til å bli kjent med det virkelige livet på gården. I tillegg tilbyr rundt 150 leverandører et bredt utvalg av svensk julehåndverk og godbiter. De fleste lages på selve gården, så hvis du har spørsmål om maten du kjøper, ikke nøl med å spørre.

Fra 22. til 25. november og fra 30. november til 2. desember 80 kroner, gratis for barn under 12 år.

Skånska Juldagarna, Höör

Bosjökloster tilbyr en annen tradisjonell julebegivenhet, julemarkedet på klosterområdet. Her kan du kjøpe ikke bare hjemmelagde godbiter og brød, men også stearinlys og saueskinnsklær laget av lokale produsenter. Ikke gå glipp av julekonsertene i den gamle kirken. Barna kan utforske husdyr, løse gåter eller gå på skattejakt.

Fra 30. november til 2. desember 100 kroner, søndag – 50 kroner, gratis for barn under 18 år.

Gamlebyen, Stockholm

Midt i Gamlebyen i Stockholm dukker det opp rundt 40 boder i høytiden, som byr på svenske julegodter, røkt vilt, elg, mye svensk kunsthåndverk og mye mer. Det er lett å komme i romantisk julestemning her. Julemarkedet i Gamlebyen i Stockholm er et av de eldste i Europa: det første julemarkedet ble holdt der allerede i 1523, selv om det nåværende formatet dateres tilbake til 1837.

Fra 24. november til 23. desember, gratis.

Skansen, Stockholm

Stockholms friluftsmuseum Skansen har feiret tradisjonen med julemarkeder siden 1903. Siden den gang har torget invitert besøkende til å varme seg rundt bål og smake på tradisjonell svensk mat. Festlige aktiviteter og julegavesalg foregår i hele Skansenregionen. Aktiviteter som juletredans og skøyter gjør Skansen julemarked attraktivt for hele familien.

Fra 24. november til 16. desember, for voksne – 125 kroner, for barn 4 til 15 år – 60 kroner, for studenter og seniorer – 105 kroner.

Cinema Stadium, Stockholm

Filmstaden i Solna, eller «Svensk Hollywood», der stjerner som Greta Garbo og Ingrid Bergman jobbet, venter kun én dag i desember for besøkende til julemessen. Det er også mulig å velge et besøk til dette stedet.

9. desember, gratis (utflukt koster 50 kroner per person).

Liseberg fornøyelsespark, Gøteborg

Millioner av julelys forvandler Sveriges største fornøyelsespark, Liseberg, til en glitrende vinterscene hvert år. I plassen som er dedikert til jul, forvandles parken til et ekte juleeventyr. Her kan du også møte julenissen, høre på svenske eventyr og de minste vil garantert bli underholdt av parkens kjente kaniner.

16. november – 30. desember 110 kroner, gratis for barn under 110 cm, ubegrenset underholdning – 265 kroner.

Kronhusjul, Gøteborg

Kronhusjul i Gøteborg kombinerer historietimer og julemarkedsboder. Kronhuset er en av de eldste bygningene i Gøteborg, som dateres tilbake til 1654. Et tradisjonelt julemarked finner sted i og rundt huset, hvor lokale håndverkere selger sine kreasjoner.

Fra 1. til 22. desember, gratis.

Astrid Lindgren Museum, Vimmerby

Besøk barndomshjemmet til en av Sveriges mest populære barneforfattere. Den årlige julemessen samler kunst, håndverk, forestillinger og tradisjonell musikk. Grupper på opptil 12 personer kan velge et besøk (etter forhåndsregistrering) rundt forfatterens hus, pyntet til jul i stil med A. Lindgren da hun var barn.

Fra 14. til 16. desember, 60 kroner for abonnenter og gratis for barn under 16 år.

juli i Vallby, Västerås

Friluftsmuseet i Vallby, nær Västerås, er et annet sted som spesielt tiltrekker barn: en gammel gård er åpen og dyr kan sees og klappes. I tillegg arrangeres en eldgammel messe: lokale produkter selges, julesanger spilles og feststemningen er i luften. Messen byr også på et variert, men ganske tradisjonelt program: puslespill, svensk folkemusikk og koropptredener.

1. og 2. desember, gratis.

Gammelstads menighet, Luleå

Landsbykirken Gammelstad er den største og best bevarte bygdekirken i landet, inkludert på UNESCOs verdensarvliste. Den har mer enn 400 sjarmerende små røde hus. En gang i året tar friluftsmuseet Hägnan på campus imot rundt 80 handelsmenn. Dette er nok en av de mest festlige julemessene. Det stemmer, hvis du går, ikke glem å kle deg varmt og dekke til, det kommer til å bli veldig kaldt.

8. og 9. desember 30 kroner.

Jokkmokks julemarked, Jokkmokk

Jokkmokk ligger i Nord-Sverige, utenfor polarsirkelen. Det er et viktig sted for urbefolkningen i Skandinavia, det samiske folket, og er mest kjent for sin vintermesse holdt der i februar, en ubrutt tradisjon siden 1605. Og julemessen er en relativt ny tradisjon. Det gir besøkende muligheten til å lære om samisk historie og kultur gjennom gourmetmat, drikke og tradisjonelt samisk håndverk kalt gi.

8. og 9. desember, gratis.


Drevet av thelocal.se.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Julemarkeder å besøke i Sverige

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *