Mer glitter, mer politikk: hva du trenger å vite om Eurovision 2024

Vårens ankomst til Europa betyr også det neste årlige spektakulære og soniske gjennombruddet kalt Eurovision Song Contest.

Artister fra 37 land skal konkurrere om å kåre vinneren i den 68. konkurransen, som finner sted i den svenske byen Malmö den andre uken i mai. Seerne trenger ikke engang å være i Europa for å se eller stemme på favorittene sine.

Eurovision presenterer seg selv som en feel-good-fest som søker å fjerne internasjonal splid og splittelse, selv om det ikke alltid lykkes.

Prøvene startet lørdag på Malmö Arena, hvor også den litauiske representanten Silvester Belt testet scenen. Hennes andre øving finner sted onsdag.

I fjor kom den litauiske representanten Monika Linkytė til finalen med sangen «Stay» og tok 11. plass.

Her er det du trenger å vite om denne konkurransen:

Hva er Eurovision?

På den ene siden er det lett å forstå: «Eurovision» er en internasjonal popmusikkkonkurranse, der artister fra Europa og utover konkurrerer i en direktesendt TV-konkurranse om navnet på mesteren.

Men det er mye mer enn det: en feiring av mangfold, nasjonal stolthet og gleden ved popmusikk. Og glitter.

Lansert i 1956 for å fremme kontinental enhet etter andre verdenskrig, har Eurovision blitt en fargerik feiring av god humor, sett av hundrevis av millioner seere over hele verden. Antall deltakere økte fra syv til nesten 40, inkludert ikke-europeiske land som Israel og Australia.

I år deltar 37 land. Det høyeste antallet deltakere ble nådd i 2011 og 2018 – opp til 43.

Showet har blitt uatskillelig fra majestetiske ballader eller absurde skuespill, ofte med forseggjorte kostymer og spektakulær iscenesettelse.

Paul Jordan, en konkurranseekspert kjent som «Dr Eurovision», sa at konkurransen «er nesten ubeskrivelig i omfang og galskap, men jeg vil sammenligne den med den musikalske versjonen av OL».

Hvor og når finner Eurovision sted?

I år vil konkurransen finne sted i Malmö, sør i Sverige. Det blir to semifinaler 7. og 9. mai og den store finalen 11. mai. Eurovision ble også arrangert på samme arena i 2013.

Tradisjonelt er konkurransen organisert av vinneren av året før: i 2023 triumferte Sverige med sangen «Tattoo» av Loreen.

Denne artisten var en av to vinnere i hele konkurransens historie.

Sverige er et Eurovision-kraftverk, etter å ha vunnet konkurransen syv ganger, det samme har Irland.

I år er det 50-årsjubileet for Eurovisions mest kjente øyeblikk: ABBAs seier i 1974-konkurransen med sangen «Waterloo». Seieren drev bandet til verdensomspennende berømmelse og bidro til å ryste den svenske musikkindustrien.

Fansen forventer at den svenske supergruppen skal innta scenen, selv om medlemmer av ABBA ennå ikke har bekreftet deres tilstedeværelse.

Hvilke politiske kontroverser oppstår?

Mottoet til Eurovision er «Uniting Music». Forent av musikk), dette er grunnen til at European Broadcasting Union (EBU) prøver å unngå politiske uenigheter i konkurransen, selv om de er uunngåelige

Russland har vært utestengt fra konkurranse siden invasjonen av Ukraina i 2022. Fjorårets konkurranse ble arrangert i Liverpool, Storbritannia, etter at Ukraina ble beseiret i 2022 på grunn av pågående krig.

I år er Ukraina representert av rapperen Alyona Alyona og Jerry Heil med låten «Teresa & Maria».

«Vi må være synlige for verden,» sa Heil til nyhetsbyrået AP på Kiev jernbanestasjon før avreise.

«Vi må vise at selv nå, under krigen, vokser kulturen vår og ukrainsk musikk er noe verden fortsatt venter på,» sa hun.

Den ukrainske duoen satte seg på toget etter en pressekonferanse for å annonsere en innsamling til en russisk streik på en ødelagt skole.

På den tiden oppfordret pro-palestinske aktivister og noen artister arrangører til ikke å la Israel delta i arrangementet i år på grunn av dets handlinger i krigen mot den islamistiske gruppen Hamas, som har drept nesten 34 500 mennesker på Gazastripen, ifølge til helsedepartementet. mennesker.

Israel ble ikke eliminert, men han ble bedt om å endre teksten til sangen hans, opprinnelig med tittelen «October Rain». Dette ble sett på som en referanse til angrepet utført av Hamas 7. oktober, der rundt 1,2 tusen mennesker ble drept. israelere. Balladen, omdøpt til «Hurricane», skal fremføres av sangeren Eden Golan, 20 år.

E. Golan var en av få representanter i år som ikke dukket opp live på de spesielle Eurovision-konsertene i utlandet.

Midt i varmen ga arrangørene ut en uttalelse som sa at de «motsetter seg sterkt alle onlineangrep, hatefulle ytringer eller trakassering rettet mot våre artister eller noen andre tilknyttet konkurransen.»

Politiske sanger er ikke tillatt, men den finske sangen fra 2013 handlet om likestilling i ekteskapet.

Jordan sa at Eurovision-arrangørene noen ganger ble beskyldt for å være inkonsekvente i å sette grensene for konkurransen.

«Deltagelse i politiske sanger er ikke tillatt, men den finske sangen fra 2013 handlet om likestilling i ekteskapet,» sa han. – Det var andre sanger om verdensfred – i grunnen er de også politiske. Grensen mellom politikk og ikke-politikk er derfor ganske uklar. »

Pro-palestinske grupper planlegger å arrangere protester i sentrum av Malmø under Eurovision-uken, som forventes å tiltrekke tusenvis av demonstranter fra Sverige og nabolandene.

Politisjef i Malmö, Petra Stenkula, sa at sikkerheten ville være ekstremt stram, og at svensk politi vil bli assistert av offiserer fra Danmark og Norge.

Hvilke land bør du være oppmerksom på?

På grunn av Eurovisions komplekse stemmesystem, der poeng tildeles av et panel av profesjonelle musikkindustrier og TV-seere over hele Europa, er det vanskelig å forutsi vinnere.

Jordan sa at det en gang var mulig å skille ut hva en typisk Eurovision-sang var, en tre-minutters poplåt på engelsk med modulering. Imidlertid er konkurransen nå mye mer mangfoldig.

Mange artister fremfører sanger på sitt nasjonale språk, noen inneholder folkemotiver og nasjonale instrumenter, selv om standard svensk produksjon og elektrobeats fortsatt dominerer.

Den kanadiske sangeren Céline Dion, som representerte Sveits i 1988, finske metaller Lordi i 2006, østerriksk Kjære sangeren Conchita Wurst i 2014, det italienske rockebandet Maneskin i 2021 og det ukrainske folkrockbandet Kalush Orchestra i 2022.

Favorittene til bettingselskapene i år er sveitsiske Nemo (Nimo) med sangen «The Code» og den kroatiske artisten «Baby Lasagna» med det elektroniske stykket «Rim Tim Tagi Dim».

Oppmerksomhet vil også bli gitt til den nederlandske representanten Joost Klein med sin sjanger av europeiske hymne «Europapa», «La Noia» av den italienske TikTok-stjernen Angelina Mango og den ukrainske duoen.

Sporet «Zorra» av den spanske duoen Nebulossa fikk blandede anmeldelser fordi tittelen kan oversettes som et sexistisk epitet.

Storbritannia, som ikke har vunnet siden 1997, setter sitt håp til den fengende sangen Dizzy av Olly Alexander. Vertsnasjonen Sverige er representert av eneggede tvillingene Marcus og Martinus, selv fra Norge, med sangen «Unforgettable».

Finlands hyperaktive opptreden burde også overraske: Windows95man-sangeren vil prøve å skjule sitt «nakne» skritt på scenen.

Den litauiske representanten Silvester Belt inntar relativt høye posisjoner på listene over spillselskaper, og hans inntreden i finalen er praktisk talt garantert.

L. Balandis / foto BNS.

Konkurransen vil bli kringkastet av nasjonale kringkastere i deltakende land, streaming-tv-plattformen Peacock i USA og Eurovision-kanalen på YouTube-videonettverket.

Seere i USA og andre ikke-deltakende land kan stemme på nettet eller gjennom Eurovision-appen. Tilskuere fra deltakende land kan også stemme på telefon eller SMS.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *