Hvordan holde seg sunn og aktiv i ferien

Når man tar ferie kan det være lett å havne på latsiden og glemme bort de vanlige rutinene når det kommer til helse. Usunn mat, mindre trening og generelt mer morsomheter gjør at mange gruer seg til å komme tilbake til rutinene igjen etter at ferien er over. Men det er også mulig å holde balansen gående og slik ikke oppleve en så stor kontrast i etterkant, gjerne ved hjelp av små steg som gjør stor innvirkning.

Slapp av med god samvittighet

Dette virker gjerne motsigende, men det første man må tenke over er å nyte avslapning med god samvittighet. Selv om det kan være greit å følge noen tips slik at man ikke skeier helt ut når det kommer til kosthold og aktivitet, er det likevel viktig å unne seg litt kos når det faktisk er tid for det. Uansett hva man liker å bedrive tiden med er ferien det perfekte tidspunktet til å nyte litt ekstra av god mat og drikke, favorittaktiviteter og tid på mobilen med casino og andre spill med mer.

Det er viktig å ikke legge for mye press på seg selv og bli stresset av det man ikke får til. Dette er ofte tilfelle i hverdagen, med mange gjøremål som må unnagjøres og oppgaver å fullføre. I ferien skal dette ikke være tilfelle, da man skal kunne nyte litt velfortjent tid med fri og uten for mange forpliktelser. Likevel gjelder det å finne en god balanse, og da kan det å fokusere på hva man liker gjøre det enklere å få til enkle sunne vaner.

Lag god mat fra bunnen av

Når det er helg og ferie frister det ofte med enkle løsninger og restaurantbesøk for noe ekstra godt å spise, og dette er selvfølgelig helt greit å unne seg i ny og ne. Men det er viktig at dette ikke blir den nye standarden og at man kun går for enkle og usunne løsninger. Derfor kan et tips være å bruke litt ekstra tid på å planlegge og tilberede velsmakende mat fra bunnen av, som ofte blir et bedre og sunnere alternativ enn raske og ferdige løsninger.

Uansett om man ønsker å grille, spise pannekaker til frokost eller ha en skål med iskrem på terrassen, finnes det muligheter for å velge litt sunnere oppskrifter enn de ferdige løsningene. Og ettersom man gjerne har litt ekstra tid å rutte med, kan dette bli en fin aktivitet man kan gjøre sammen med venner og familie. Kjøp inn ferske råvarer, sett på litt musikk i bakgrunnen og nyt det å lage smakfull mat selv. Gjerne lag store porsjoner slik at det kan spises i flere dager eller fryses ned, slik at man ikke trenger å bruke like mye tid på kjøkkenet hver dag.

Nyt morsomme aktiviteter som får pulsen opp

Dørstokkmila blir ofte enda lengre i ferien, da det å løpe seg en tur eller gå på treningssenteret ikke virker like fristende når alle andre rutiner er annerledes. Men selv om man ikke går for treningsformene man vanligvis gjør, betyr dette ikke at man ikke kan få inn litt fysisk aktivitet. Dersom været er fint kan man nemlig teste ut mange morsomme aktiviteter utendørs, både alene og sammen med andre.

Hva med å bli inspirert av pågående arrangementer som VM eller Tour of Norway og teste sine kunnskaper i fotball, sykling eller noe helt annet? Dette er morsomme sporter hvor man kan få pulsen opp og brenne noen kalorier mens man morer seg og ikke tenker like mye over treningen. Dette finnes det også mange andre eksempler på, som for eksempel andre ballsporter, svømming, dansing med mer. Uansett hva man liker å gjøre, vil det å holde seg aktiv i 30 minutter eller mer ha en god effekt – og det kan også være veldig morsomt.

Dersom man har eller passer på barn, kan også det å leke aktivt ute være nok av en treningsøkt. Ta med familien på en tur eller til stranden, og nyt frisk natur mens man leker og morer seg. Pakk gjerne med en sekk med diverse mat og drikke, som også kan fungere som en ekstra vekt man bærer med seg på «treningsøkten». Dersom man tenker litt kreativt, er mulighetene mange for å få litt fysisk aktivitet også i en tettpakket ferie.

Ikke glem bort alle rutiner

Dersom man har fri fra jobben, barna har fri fra skolen og man generelt har helt andre rutiner enn vanlig, er det fort gjort at dagene blir helt annerledes. De vanlige rutinene blir kastet ut av vinduet og man må gjerne være mer fleksibel med middagsmat, leggerutiner osv. avhengig av hvordan dagens planer ser ut. Dette er selvfølgelig helt greit og forståelig i ferien, men det er viktig at man ikke legger bort og glemmer ut alle rutiner, da det kan gjøre det vanskelig å komme tilbake til normalen igjen.

Uansett om det er snakk om trening, matrutiner eller noe annet, er det viktig å prøve å holde seg litt konsekvent også i ferien. Dette er for at det ikke skal bli et for stort sjokk og omveltning å komme tilbake igjen, men også for å kunne holde seg så sunn som mulig. Blant annet er det å spise regelmessig og ikke glemme ut måltider veldig viktig. Dersom man plutselig kommer på at man ikke har hatt middag, kan man fort ende opp med en rask og usunn løsning. Dersom man i stedet har planlagt middagen på forhånd, kan det bli en god og sunn løsning.

Til syvende og sist handler det om å finne en god balanse, og gi seg selv nok pause til å nyte noen litt annerledes uker, uten at det tar helt overhånd. Finn ut hva som er viktigst for deg og gjør det som trengs for å holde på det – enten det er aktivitet, matvaner eller noe annet. Dersom man får venner og familie med på det samme, vil det være enklere å følge, så husk at du ikke trenger å stå alene i det.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *