«Siste håp»: Grådige tyskere er villige til å betale for vekttapsmedisiner

Frustrert etter utallige mislykkede forsøk på kosthold og trening, har Jessica Lenth, 41, fra Hamburg, begynt å spare penger til et stoff hun ser på som en mulig døråpning til et fedmefritt liv.

Intervjuer med syv leger og to andre potensielle Wegovy-brukere i Tyskland, hvor Novo Nordisks slankemiddel vil være tilgjengelig i slutten av juli, viser at praksisadministratoren ikke er alene.

«Det er på en måte det siste håpet jeg klamrer meg til. Jeg har akkurat funnet ut prisen. Foreløpig skal jeg spare litt penger før jeg prøver å få det,» sa Lenth til Reuters på telefon.

Leger sier at de får en lignende melding fra hundrevis av overvektige pasienter og forventer stor etterspørsel etter Wegovy-resepter, selv om den offentlige helseforsikringen som dekker rundt 90 % av tyskerne ikke vil betale regningen.

Intervjuer tyder på at mange pasienter vil være villige til å betale for den ukentlige injeksjonen selv, med en startkostnad på rundt 170 euro ($190) per måned, men litt over 300 euro på lengre sikt.

For de 10 % av tyskerne med privat helseforsikring avhenger dekningen av vilkårene i kontrakten. Allianz sier at det vil lønne seg hvis en lege fastslår et medisinsk behov, mens Debeka sier at planene utelukker vekttapsbehandlinger.

Pasientforkjempere og leger hilser Wegovys ankomst til Tyskland, hvor 18,5 % av voksne er overvektige, høyere enn EU-gjennomsnittet på 16 %. Robert Koch Institute of Public Health sier at fedme-relaterte sykdommer tar tungt på helsevesenet og sosial trygghet.

Lanseringen av Wegovy i Tyskland, Europas tredje største marked og regionens største, kommer etter hvert som Novo øker produksjonen for å møte økende etterspørsel i USA, hvor stoffet selges for opptil 1350 dollar i måneden.

Den danske legemiddelprodusenten sa til Reuters at de ville overvåke resepter i Tyskland nøye for å sikre at overvektige mennesker kan starte og fortsette behandlingen.

«Men hvis etterspørselen overgår forventningene, kan vi ikke utelukke muligheten for forsinkelser og forsyningsmangel i de kommende månedene,» sa selskapet.

Novos aksjer har steget nesten 120 % siden Wegovys børsnotering i juni 2021, noe som gjør det til Europas mest verdifulle børsnoterte selskap etter LVMH.

I Tyskland vil Wegovy gis med samme injeksjonspenn som brukes i Norge og Danmark, og ikke med pennen som brukes i USA for å unngå å gå tom for forsyninger der.

Imidlertid kan rask adopsjon fortsatt belaste Novos evne til å holde tritt med etterspørselen.

Introduksjonen av Wegovy i Tyskland vil sannsynligvis vekke en debatt om hva som utgjør et medisinsk behov i et land der leger ofte ser på fedme som et «livsstilsvalg» snarere enn en kronisk sykdom.

Dr. Sylvia Weiner, som driver en fedmeklinikk ved Sana Klinikum Offenbach nær Frankfurt, har mottatt spørsmål om Wegovy fra flere dusin pasienter de siste månedene og forventer mange flere.

«Vi ser virkelig frem til Wegovy,» sa hun. «Pasienter er så desperate i Tyskland at de ønsker å betale for stoffene av egen lomme.»

POTENSIELL INNVIRKNING

Brukt sammen med endringer i kosthold og trening, har Wegovy vist seg å hjelpe overvektige mennesker med å miste omtrent 15 % av kroppsvekten.

Men data fra kliniske studier viser at folk går opp i vekt etter at de slutter å ta det. Reuters rapporterte forrige uke at de fleste amerikanske pasienter slutter å ta vekttapsmedisiner innen et år.

Dr. Karl Rheinwalt, en fedmespesialist ved St Franziskus Hospital i Köln, tror kostnadene vil begrense bruken i Tyskland.

Men Dr. Thomas Horbach fra München – som i likhet med Weiner og Rheinwalt utfører gastrisk bypass og andre fedmeoperasjoner – sier at noen av hans overvektige, men ikke-diabetespasienter allerede betaler for Ozempic, et diabetesmedisin også laget av Novo selv.

Ozempic bruker samme aktive ingrediens i en lavere dose og koster mindre per milligram aktiv ingrediens enn Wegovy.

«Etter min erfaring har folk råd til det uten egen lomme,» sa Horbach. Han sa at forbudet mot refusjon fra offentlige helsesystemer under en lov fra 1980 som kategoriserer vekttapsterapier som livsstilsmedisiner diskriminerer lavinntektsmennesker.

Novo sa at reseptbelagte legemidler i Tyskland generelt ikke er kvalifisert for rabatter eller kupongkampanjer.

Noen spesialister sier at klassifiseringen som et livsstilsmedisin forsterker den utbredte troen på at personer med fedme og relaterte tilstander som diabetes eller høyt blodtrykk er selvforskyldende.

«Pasienter lider mye av stigmatiseringen av å føle seg isolert fordi det er en synlig sykdom som er feilaktig assosiert med egenskaper som latskap,» sier Dr. Juergen Ordemann, en annen kirurg og overvektssjef ved den Berlin-baserte sykehuskjeden Vivantes.

Uten offentlig helseforsikring for fedmemedisiner og svært begrensede refusjoner for fedmespesifikk psykoterapi, betyr behandling i Tyskland ofte operasjon for de mest alvorlige tilfellene, med en BMI på rundt 50.

KOSTHOLD OG TRENING

Alle leger spurt av Reuters sa at de planla å foreskrive Wegovy i tillegg til et strukturert kosthold og treningsprogrammer.

Mange fryktet at forsyningene ville bli ytterligere redusert ved at ikke-overvektige mennesker ville ha «forfengelige» resepter – en bekymring uttrykt forrige uke i en uttalelse fra Novo som sa at leger bør «skrive ut ansvarlig».

Legene sier at de først og fremst vil vurdere Wegovy for pasienter som er i de tidlige stadiene av fedme, med en BMI på rundt 30 eller litt høyere, og som ikke anbefales for kirurgi.

Alvorlig rammede pasienter vil fortsatt trenge operasjon, men de kan bruke stoffet for å forberede seg på operasjonen og opprettholde en lavere vekt etterpå.

Michael Wirtz, prosjektleder for sivilingeniør fra Winsen an der Luhe i Niedersachsen, gjennomgikk gastrisk bypass-operasjon i 2011, som gjorde at han kunne gå ned 70 kg.

Imidlertid har han siden lagt på seg ytterligere 25 kg og vurderer Wegovy i tillegg til livsstilsendringer.

«Uten Wegovy ville jeg nok måtte vurdere å bytte jobb for å redusere stressnivået, men det ville selvfølgelig bety lavere inntekt,» sa Wirtz og la til at han kanskje må si opp noen abonnementer for å kutte kostnader.

Irina Ernstberger, en 66 år gammel pensjonist, sa at hun vurderte Wegovy som et reservealternativ etter å ha gått ned i vekt godt under fedmeterskelen ved hjelp av Ozempic.

I en samtale med Reuters hjemme i München sa Ernstberger at hun var på rett vei, etter å ha holdt vekten i tre måneder selv etter at hun sluttet med Ozempic, som hun betalte for selv.

Investeringen var verdt det.

«Selvfølgelig er det dyrt, ikke bare selve stoffene, men også en helt ny garderobe. Men det var gøy å handle nye klær,» sa hun.

($1 = 0,8984 euro)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *