Hviterussland forbereder seg sannsynligvis på å motta militære lag fra Russland

Russisk pålagt regjering i okkuperte områder av Ukraina proklamerer seier i pseudo-folkeavstemninger

Tirsdag erklærte regjeringen som ble pålagt av Moskva de okkuperte ukrainske regionene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizhia allerede seier i pseudo-folkeavstemninger om å slutte seg til Russland.

Ukraina og dets vestlige allierte kaller avstemningen rigget og ser det som et påskudd for å annektere de okkuperte områdene.

Vestlige land har erklært at de aldri vil anerkjenne resultatene av disse «folkeavstemningene».

«Det er allerede klart at det store flertallet av mennesker støttet spørsmålet om løsrivelse fra Ukraina og slutte seg til Russland,» sa Vladimir Saldo, den Moskva-pålagte lederen av regionen Russland, på sosiale medier.Kherson under russisk kontroll.

Valgfunksjonærer i Moskva sa at russiske velgere i overveldende grad støttet annektering.

Moskva sa at avstemningen også fant sted i Russland fordi tusenvis av innbyggere i territorier kontrollert av russiske styrker flyktet etter at president Vladimir Putin sendte tropper til Ukraina for syv måneder siden.

På det tidspunktet kunngjorde regjeringen som ble pålagt av Russland på regionene Kherson og Zaporizhia at etter å ha tellet alle stemmesedlene, var henholdsvis 87 og 93 prosent for annektering. av de som stemte. Russisk-pålagte tjenestemenn kaller imidlertid disse resultatene foreløpige.

Lederne for de selverklærte «folkerepublikkene» Donetsk og Luhansk indikerte, da de kunngjorde de foreløpige resultatene, at det var henholdsvis 94 %. og nesten 99 % av velgerne er for å slutte seg til Russland.

– Å redde mennesker i områdene der denne folkeavstemningen finner sted… er målet for hele samfunnet vårt og hele landet, sa Russlands president Vladimir Putin i et TV-møte med tjenestemenn tirsdag.

Den gang sa hans talsmann Dmitri Peskov at etter disse pseudo-folkeavstemningene «vil den juridiske situasjonen fundamentalt endre seg» og «dette vil også få konsekvenser for sikkerheten til disse territoriene».

Men Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba gjentok sitt løfte om å presse russiske styrker ut av landets territorium, og sa at de såkalte folkeavstemningene ikke ville ha «ingen innvirkning» på slagmarken.

Denne måneden fikk russiske styrker i Ukraina store tilbakeslag øst og sør i landet. Ifølge observatører fikk dette president V. Putin til snarest å organisere avstemninger og derved stramme kontrollen over de okkuperte områdene.

V. Putin advarte om at Moskva vil bruke alle mulige midler for å forsvare «russisk suverenitet». Dermed klargjorde han at Kreml etter annekteringen av de fire regionene kunne bruke strategiske atomvåpen for å motvirke mulige ukrainske forsøk på å ta tilbake territoriet.

«Jeg vil minne dere, de døve som bare kan høre seg selv, at Russland har rett til å bruke atomvåpen om nødvendig,» sa den tidligere russiske lederen Dmitrij Medvedev tirsdag på sosiale nettverk.

Moskva mobiliserer også rundt 300.000 reservister, og flyttingen utløste protester og fikk russiske menn som ikke ønsket å reise til Ukraina for å flykte til nabolandene.

Fire russisk-okkuperte regioner i Ukraina – Donetsk og Luhansk i øst og Kherson og Zaporizja i sør – sa at de ville holde avstemninger dager før de starter på fredag.

Sammen danner de en svært viktig landforbindelse for Kreml mellom Russland og Krim-halvøya, som Moskva annekterte i 2014 og som kun er forbundet med fastlandet med en bro.

Sanksjoner for arrangører

EU-talsmann Peter Stano kunngjorde at blokken ville innføre sanksjoner mot arrangører av «ulovlige» stemmer, og Storbritannia tok et lignende skritt dagen før.

«De falske folkeavstemningene organisert av Russland har ingen legitimitet og er et klart brudd på folkeretten. Disse landene er Ukraina,» sa NATO-sjef Jens Stoltenberg på Twitter.

På det tidspunktet ankom Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna til Kiev for et uanmeldt besøk for å møte president Volodymyr Zelensky og for å understreke at landet hennes støtter Ukrainas suverenitet og territorielle integritet.

USAs president Joe Biden sa at pseudo-folkeavstemningene var et «falsk påskudd for å prøve å annektere deler av Ukraina med makt».

Til og med Beijing, Moskvas nærmeste allierte siden invasjonen startet, sa nylig at Russland og Ukraina må respektere territoriell integritet i krigstid.

Det antas at den russiske presidenten etter disse «folkeavstemningene» kan kunngjøre annekteringen av fire regioner i Ukraina allerede fredag.

I 2014 annekterte Moskva Krim, som tilhører Ukraina, etter en lignende «folkeavstemning» holdt på denne Svartehavshalvøya.

De fleste av det internasjonale samfunnet anerkjente ikke resultatene av denne folkeavstemningen. Som svar innførte Vesten en rekke sanksjoner mot Moskva.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *