Hva vet vi om skytingen på kjøpesenteret i Malmö?

En mann som ble skadet i fredagens skyting på det svenske kjøpesenteret Emporia i Malmö er død. En kvinne som ble skadet i samme hendelse ligger fortsatt på sykehus, opplyser politiet.

– Mannen døde av skadene sine, sa politiet i en uttalelse, og la til at kvinnen hadde fått medisinsk behandling.

Den omkomne 31-åringen skal være leder for en kriminell gruppe i Malmö. Han var den mistenktes mål, og den skadde kvinnen var tilsynelatende uten slekt med den drepte mannen og var bare en tilskuer, fortalte Malmö politimester Petra Stankula på en konferanse på Saturday Press. Kvinnens tilstand er alvorlig, men stabil, hennes liv er ikke i livsfare.

Den drepte mannen hadde en fremtredende status i den kriminelle verden. Ifølge politiet var han medlem av den kriminelle gruppen Satudarah Assassins.

«Vi vet mye om store kriminelle, så denne personen har vært godt kjent for oss i mange år,» sa Stenkula.

Fredag, samme dag som skytingen, møtte tre medlemmer av gruppen Satudarah Assassins i Malmö tingrett. De er mistenkt for drapsforsøk og våpenrelaterte forbrytelser. Ifølge politiet hadde de og den drepte mannen nære bånd.

De siste årene har den drepte mannen sittet varetektsfengslet i drøyt to år til sammen. Han ble mistenkt for ulike forbrytelser: drap, utpressing og andre alvorlige forbrytelser.

Lørdag kveld, for å hindre mulige hevnaksjoner, organiserte politiet en razzia og arresterte personer fra den drepte mannens kriminelle krets.

I løpet av de siste tolv månedene har flere eksplosjoner og skyting blitt knyttet til en konflikt mellom gruppen og et annet kriminelt nettverk.

Det lød skudd ved Emporia kjøpesenter fredag ​​kveld. Tjenestene rykket ut til stedet, kjøpesenteret ble evakuert. Politiet pågrep den mistenkte – en 15 år gammel gutt. Han antas å være fra Gøteborg, hvor han hadde koblinger til narkotika og vold, og var ikke kjent av Malmö-politiet før nå. Den mistenkte nekter straffskyld.

«Foreløpig stoler vi på teorien om at 15-åringen var den eneste kriminelle på stedet, men vi utelukker ikke muligheten for at andre personer var involvert i forbrytelsen,» sa P. Stankula.

Politiet utelukket et mulig terrormotiv. Skytingen skal ha vært en «isolert gjengrelatert hendelse».

Etter hendelsen ble jernbanetrafikken avbrutt en stund, togene stoppet ikke på Hyllie stasjon, som ligger nær Emporia, et av de største kjøpesentrene i Skandinavia.

Lokale medier siterte fredag ​​vitner som sa at den mistenkte skjøt vilkårlig inn i mengden, men politiet bekreftet ikke dette.

Kjøpesenteret er stengt på lørdager, men kriserådgivere er på plass for å tilby hjelp til alle som trenger det.

I juli ble tre personer drept i en skyting på et kjøpesenter i den danske hovedstaden København, rundt 30 kilometer fra Malmö.

2022 ser ut til å bli et rekordår for skyting i Sverige, med mer enn 30 mennesker skutt og drept i landet mellom januar og mai.

I samme periode i fjor var tallet 17.

Stenkula bemerket at situasjonen i Malmö er svært kompleks og konfliktfylt, byen er fanget i en virvelvind av kriminalitet, samfunnet merker effekten av økende vold.

«Jeg forstår at folk ikke føler seg trygge, jeg handler selv på Emporia. Når det er et voldsutbrudd på et offentlig sted, føler vi oss alltid utrygge. Man må være oppmerksom på kampen mot rekruttering av ungdom, ” sa P. Stenkula.

Politiet og myndighetene i Malmö oppfordrer vitner med informasjon om å kontakte politiet for å lette etterforskningen.

Som svar på hendelsen sa Sveriges statsminister Magdalena Andersson at den angrepne offentligheten må forsvare seg.

Hun beskrev skytingen som en forferdelig hendelse.

«Skyting og andre forbrytelser av denne art truer sikkerheten og bevegelsesfriheten som alle lovlydige borgere i landet vårt har rett til,» bemerket Andersson.

LA TIL

En 15-åring pågrepet søndag erkjente straffskyld for drap og drapsforsøk. Den pågrepne avslørte imidlertid ikke motivet for forbrytelsen og flere detaljer om forbrytelsen.

Drevet av thelocal.se og svt.se.

Hva vet vi om skytingen på kjøpesenteret i Malmö?

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *