En universitetsprofessor ble arrestert i Norge for å ha spionert for Russland

Norske sikkerhetstjenester har varslet at de har pågrepet en spionsiktet universitetsprofessor fra Russland for godt, skriver det britiske kringkastingsselskapet BBC.

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Reklame

Norge Heimevernsbyrået PST arresterte mannen på vei til jobb etter at han ble identifisert som en «trussel mot grunnleggende nasjonale interesser».

Den mistenkte, som er i 30-årene, utga seg som en brasiliansk akademiker, men tjenestemenn sier at han faktisk er russisk.

Moskva-ambassaden i Oslo sier til lokale medier at de ikke kjenner til mannens identitet.

Norske tjenestemenn sa at mannen hadde jobbet som forsker ved Universitetet i Tromsø nord i landet siden 2021. Advokaten hans sa til lokale medier at anklagene ble avvist. Men PST-nestleder Hedwig Mee sa til journalister at etterforskere fryktet at mannen «kan ha skaffet seg et nettverk og informasjon om norsk politikk» nord i landet.

Tjenestemenn mener den mistenkte jobbet i Norge under Russlands såkalte «ulovlige» program. Programmet, som først ble drevet av KGB under den kalde krigen og gjenopplivet de siste årene av Vladimir Putin, involverer russiske etterretningsbyråer som skaper falske identiteter, eller «legender», for spioner før de distribueres til utlandet.

Mannen er ikke offisielt identifisert, men lokale medier rapporterte at hans sosiale medier-kontoer indikerte at han tok en mastergrad fra University of Calgary’s Center for Military, Security and Strategic Studies i 2018.

Den mistenkte kom til Norge i desember i fjor for å jobbe for et forskningsteam som samarbeider med norske myndigheter om «hybridtrusler» knyttet til «Arctic Norway». Lederen for gruppen sa at mannen jobbet som en ulønnet forsker, noe som var uvanlig, men ikke enestående.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *