Fratatt muligheten til å flytte, men ikke noe håp — sekunde.lt


For fire år siden, da Edvinas Sacevičius fra Panevėžys dro til Norge for å søke arbeid, visste han ikke hvordan livet hans skulle endre seg.

Da fikk 28-åringen hjerneslag – mannen fra Panevezys var helt lam. Norske leger kunne ikke forklare hvorfor en ung aktiv emigrant som fremmet en aktiv livsstil ble rammet av en slik sykdom – på 16 år skjedde et lignende tilfelle for dem bare for andre gang. Spådommene var ikke lovende, men Edwin beviste det: når du virkelig vil ha det, er alt mulig.

Nå studerer den unge mannen i rullestol og har nylig fått jobb.

En tragisk natt

E. Sacevičius sier at etter endt utdanning dro han til Storbritannia på jakt etter lykke. Med begynnelsen av Brexit har dette blitt stadig vanskeligere for emigranter.

Med prisene som steg raskt, men inntektene ikke, bestemte Edwin seg for å flytte til Norge etter syv år i England.

Innbyggeren i Panevėžys hadde allerede funnet en jobb i et fremmed land, det gjensto bare å registrere seg hos politiet – i henhold til loven kan man begynne å jobbe først etter å ha fullført en slik prosedyre.

Innfødte fra Panevezys hadde imidlertid ikke tid til å begynne å jobbe i det pittoreske Norge.

Etter å ha gått gjennom helvetes sirkler, forbanner ikke Edwin skjebnen, men sier at han får alt han kan ut av livet. Foto fra de personlige arkivene til E. Sacevičius.

Natt til mandag skjedde det en ulykke som opprørte livet til emigranten. Mens han sov på et hotellrom, fikk han hjerneslag – beboeren i Panevezys lammet hele kroppen.

«Derfor vet vi fortsatt ikke hvorfor hjerneslaget skjedde. Det var ingen tegn til at noe var galt. Inntil da levde jeg et aktivt liv, drev med idrett, løp på tvers av landet. Som de norske legene sa, var jeg bare den andre slike pasienten i deres praksis på seksten år,» sa E. Sacevičius.

Den unge mannen havnet på intensivavdelingen. Ifølge Edwin hadde tromben blokkert en blodåre høyt oppe i nakken, slik at kroppen var uhåndterlig.

Legene fjernet tromben, men nervecellene i vevene som var uten blodstrøm døde delvis.

Legene lette etter måter å hjelpe den unge innvandreren på. De klarte å få Edwin til i det minste å begynne å bevege fingrene og tærne, og holde ham i ro i noen minutter.

Verdiløs forsikring

Edwin var alene i et fremmed land. Foreldre som bor i Panevėžys bestemte seg for å bringe sønnen i en slik tilstand til Litauen, i håp om at barnet deres her ville få all slags hjelp og at de selv kunne hjelpe Edvin, som ikke kontrollerte kroppen hans i det hele tatt.

Norske leger var ikke begeistret for ideen om å skrive ut en pasient med svært dårlig helse. Foreldrene hans ble rådet til i det minste å ta Edwin til Litauen. Kostnadene var forventet å bli dekket av forsikring – innbyggeren i Panevėžys hadde betalt helseforsikringspremier til et privat fond i flere år.

«Det viste seg snart at helseforsikringen jeg hadde var verdiløs. Forsikringsagenten sa bare at vi ikke krysset av – de ville bare dekke utgifter i tilfelle en ulykke, og her er det en sykdom. Flyturen min ville ha kostet rundt 250 tusen euro, og vi hadde ikke mye penger”, sier den tidligere emigranten.
Som et alternativ ble det tilbudt å ta Edvina til Litauen med ambulanse, men til og med en slik tur, som koster rundt 70 tusen. euro, var ikke tilgjengelig for familien.

Så Edvins foreldre tok en risiko og tok sin løgnaktige sønn med bil til fergen i Sverige, og derfra med ferge til Litauen. Her ventet imidlertid skuffelse. Selv om de norske legene sørget for at alle testene og diagnosene av pasientens sykdom ble oversatt til engelsk, bestemte litauerne seg for å gjøre om alle testene.

«Nordmennene nevnte at døde nerveceller ikke kan regenereres, men de som nettopp har dødd kan gjenopplives. De spøkte med at jeg ikke lenger ville løpe triatlon, men kanskje med hjelp fra de andre kunne jeg bevege meg. Og faktisk i Norge Jeg hadde begynt å bevege fingrene og tærne mine, selv på intensivavdelingen, et team av fysioterapeuter og massasjeterapeuter jobbet med meg, hjalp meg med å ta vare på min personlige hygiene, og jeg tilbrakte en hel uke på klinikkene i Santara uten hjelp, det mest forvirrende er at for meg, en fullstendig lammet person, ble jeg tilbudt å ringe etter hjelp med en knapp på veggen», er E. Sacevičius overrasket over så annerledes omsorg.

Edvinas Sacevičius, som forble begrenset til rullestol, stoppet ikke – han studerer på universitetet og jobber. Bilder fra det personlige arkivet til E. Sacevičius

Ved første fortau

I Litauen sjokkerte holdningen til den sengeliggende pasienten Edvinas. En uke uten rehabilitering var nok, og tilstanden hennes gikk tilbake til den opprinnelige tilstanden, som var umiddelbart etter slaget.

Ifølge fyren var det et slags løft å ikke gi opp, å klamre seg til livet. Og jeg måtte lære alt fra begynnelsen – å holde en skje, trykke på knappen på telefonen, snakke.

«Jeg skjønte: hvis jeg ikke prøver meg, vil jeg bli i sengen og ingen vil bry seg. Det var veldig vanskelig da jeg ikke en gang klarte å slå på TVen – jeg så bare på det som var tent. Jeg gjorde mitt beste, selv i små skritt. Troen på at jeg kan gjøre mer hjalp meg mye,» sier E. Sacevičius.

Nå er beboeren i Panevėžys glad for at han kan bevege det ene benet, han beveger begge armene fra skuldrene, selv om den ene hånden fortsatt ikke vil lytte. Det er mulig å gå mens man bøyer seg, men hvis det er en annen reise som skal gjøres, trengs andres hjelp.

Selv norske leger ble overrasket over Edvins sykdom – på 16 år skjedde et slikt tilfelle dem bare for andre gang.

Edvins største grunnpilar er hans personlige assistent Aistė. Hun hjelper ikke bare med å nå leger, gå til utdanningsinstitusjoner, men går også med glede på kino sammen. Assistenten ble valgt av Edvin selv under et besøk hos en fysioterapeut. Jenta gjorde praksis der. Kunnskap er blitt samarbeid og hjelp i hverdagssituasjoner.

«Jeg vil gjerne gå inn til byen oftere, men jeg vet at reisen min ville ende i den høyeste kanten av gaten. Dører som er for høye eller vanskelige å åpne blir noen ganger en ufremkommelig Everest. Jeg er veldig glad for at mennesker med funksjonshemminger kan nå dra nytte av hjelp fra en assistent,” sier E. Sacevičius.

Han studerer og jobber

Selv om det meste av Edvins tid etter ulykken var opptatt med ulike rehabiliteringer og legebesøk, gikk han inn på Panevėžys høyskole for å studere logistikk.

Ifølge etterforskeren ga fakultetet ham alle betingelser for å delta på undervisning i rullestol. Til og med publikum ble valgt ut til å være komfortable først. Og i år bestemte Edvins seg for å fortsette studiene – han begynte på masterstudiene ved Vytautas det store universitetet.

Og som om aktivitetene hans ikke var nok, for ikke så lenge siden fikk han jobb i et av logistikkselskapene – en mann fra Panevėžys som snakker utmerket engelsk søker etter varer på avstand, kommuniserer med kunder og leverandører.

«Jobbsøkingen var veldig vanskelig. Arbeidsformidlingen hjalp ikke med å finne jobb – funksjonshemming og arbeid er vanskelig å forene. Men jeg lyktes takket være bekjente. Eller kanskje jeg bare var heldig, for jeg tenkte mye på hvordan jeg kunne innse meg selv mens jeg sitter i rullestol,» sa den innfødte fra Panevezys ærlig.

Ifølge ham er det ikke alle venner med nedsatt funksjonsevne som kan holde på livet. Noen, som ikke var i stand til å bære vekten av handikappet, stengte seg inne, stengte seg inne mellom de fire veggene.

«Jeg er optimist av natur. Hvis det ikke var hjelp fra landet, støtte fra slektninger, ville det være veldig vanskelig for noen. Jeg vet imidlertid at du alltid må gå fremover «, – E. Sacevičius prøver å se positivt i livet.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *