Flamsk-Brabant-aktivister gir et tydelig signal

Johan Vervoort fra ACV Vlaams-Brabant: «Streikeropet ble veldig godt mottatt i vår region. Det var ikke en klassisk streik, men en aksjonsdag, der aksjonen tok mange former, fra streik til symbolske handlinger og bevisstgjøringsinitiativer.

Mangfoldet av former for sosial handling er tydelig merkbar i flamsk-brabant. Produksjonen er fullstendig stanset hos en rekke selskaper, inkludert AB InBev i Leuven og Barry Callebaut i Halle.

Selv i selskaper som ikke holdt stengt, ble oppfordringen om å streike godt mottatt. Hos Bosch i Tienen har 70 % sluttet å jobbe. På Brussel flyplass i Zaventem fikk streikende beskjed om å holde seg hjemme. 150 aktivister samlet seg likevel på en streikepost på flyplassen.

Aksjon på Barry Callebaut-avdelingen i Halle. Foto: ACV Flemish Brabant

Andre steder var handlingen mer symbolsk eller leken. På Gasthuisberg-campus i UZ Leuven uttrykte aktivister sin misnøye og bekymring ved middagstid med et kort, rikt pyntet festbord for noen heldige å konfrontere dem ved fattigdommens langbord, hvor bare vann og brød kunne samles.

Mange andre steder er det gjort bevisstgjørende innsats: Leaf kjøpesenter i Ternat, Landen stasjon, Ikea i Zaventem, parkeringsplassen E314 i Rotselaar. Der delte ACV-aktivister ut løpesedler og fortalte folk om fallende kjøpekraft.

«Vann er på leppene våre»

Johan Vervoort: «Formene som handlingene tok var svært forskjellige, men et sterkt budskap dukket opp. Mange mennesker delte sin personlige historie om hvor vanskelig det er for dem å få endene til å møtes. Vann er på manges lepper.

«Vår nylige undersøkelse av små og mellomstore bedrifter i Flamsk-Brabant viser at 37 % av de ansatte har store problemer med å betale gass- og strømregningene sine. De møter vinterkulden med et redd hjerte… Mange ansatte går ikke bare gjennom en svært vanskelig tid økonomisk, men konsekvensene for deres psykiske helse er også svært betydelige. Frykt og usikkerhet veier svært tungt.

Foto: ACV Flemish Brabant

«De ansatte ga et veldig tydelig signal. Det kan ikke fortsette slik. Det haster å gjøre noe. Det er på tide at myndigheter og arbeidsgivere tar ansvar.

ACV krever:

• snart et tak på gass- og elektrisitetsprisene;
• utvidelse av den sosiale tariffen til middels lave inntekter;
• høyere refusjon for reiseutgifter;
• stoppe arbeidsgivernes angrep på automatisk lønnsindeksering;
• en avtale mellom arbeidsgivere og fagforeninger om å øke kjøpekraften i disse sektorene der det er mulig, i tillegg til lønnsindeksering;
• raske skattereformer slik at ansatte får mer rester og de sterkeste skuldrene bidrar mer.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *