Fargen på bilen: enkelt spørsmål om smak eller ulykkesfaktor?

Fargen på bilen er en svært viktig del av designet, logoestetikken og det generelle merkebildet. Farger gjenspeiler ofte eierens personlighet. Det handler imidlertid ikke bare om stil. Det viser seg at valg av bilfarge kan påvirke trafikksikkerheten.

Betydningen av farger

Psykologer sier at konservative kjøpere foretrekker monokromatiske farger, mens ekstroverte ikke har noe imot lysere biler. Naturligvis har farger forskjellige assosiasjoner for mennesker. Det er vanskelig for rødt, som representerer lidenskap og motivasjon, eller gult, som representerer glede og optimisme, å konkurrere med grått, som symboliserer luksus og soliditet, svart, som formidler lang levetid og beholdt verdi, eller det hvite, som minner om renslighet og rekkefølge. .

John Deere-traktorer eller knallgult Caterpillar-anleggsutstyr, gjenkjennelig i verden bare på sin lysegrønne tone, illustrerer perfekt virkningen av det langsiktige og målbevisste arbeidet til designere og markedsførere.

Den japanske produsenten Mazda endret først nylig den langvarige oppfatningen om at bare Ferrari-biler skal lakkeres rødt. Japanerne har vist at den mørkerøde nyansen, som formidler lidenskap for biler og en ubønnhørlig streben etter perfeksjon, er perfekt ikke bare for aggressive sportsmodeller, men også for familiestasjonsvogner eller urbane SUV-er.

Oppmerksom på det praktiske

Audronė Drungilaitė, leder for Design Innovation Center ved Vilnius Academy of Arts, bemerker at det å bruke lyse fargetoner i praksis er vanskeligere enn vanlig.

«Den praktiske faktoren er viktig. Ny teknologi har løst noen av problemene med dette, men forbrukerne tror fortsatt at for eksempel fargen rød blekner raskere og krever mer pleie. etter å ha kjøpt en bil eller et annet prangende produkt, blir de tvunget til å rengjør den og vask den oftere. Ripene viser også litt mer,» forklarte industridesigneksperten.

Hver ny farge er en ekstra kostnad, fordi det krever spesiell klargjøring av malingsutstyr, etc.

Forbrukere som kjøper en ny vare, forhåndsevaluerer ofte etterspørselen i annenhåndsmarkedet. En bil med nøytral farge kan være lettere å selge enn en prangende bil – dette merkes i avsidesliggende deler av landet.

«I en liten by kan dette være den første bilen med en så lys farge, så alle vil kjenne den igjen på gaten. Karakteristiske, iøynefallende nyanser passer ikke alle personligheter, spesielt siden vi «Vi er nordlendinger. Kanskje de er mer populære i områder med varmere klima. Vi ønsker å skille oss ut for kvaliteten på tingene vi har, ikke de lyse fargene,» sa A. Drungilaitė.

Mangfold har en kostnad

Ifølge spesialisten prøver produsenter bevisst å begrense fargespekteret til en bestemt produktkategori. Dette gjøres for å unngå uventede kostnader, da utvidelse av fargetilbudet øker risikoen for menneskelige feil ved montering, montering, pakking eller forsendelse av produkter.

«Hver ny farge er en tilleggskostnad, fordi det krever spesiell klargjøring av malingsmaterialer osv. For å male produkter i forskjellige nyanser må du automatisk legge inn en bestilling på minst en minimumsstørrelse. Når du presenterer produktet trenger du flere fotoseanser, en ekstra underside på nettstedet eller katalogsider,” kommenterer eksperten.

Kontrast: En skinnende bil skiller seg ut fra resten, men ikke alle vil ha den. / Foto Shutterstock

Dette hindrer imidlertid ikke produsenter i å tilby lysende produkter. Røde toner som symboliserer energi og lidenskap er nesten de mest merkbare. En lys farge tiltrekker forbrukernes oppmerksomhet og blir til slutt uatskillelig fra merkevaren. Som et resultat blir produktene til disse selskapene lettere gjenkjennelige i det felles markedet. La oss bare si at det med årene har blitt vanlig å se svarte Mercedes-Benz G-klasse SUV-er og gule Lamborghini-superbiler.

Oransje Ferrari

Ifølge A. Drungilaitė er det en alvorlig utfordring å få ønsket nyanse. Selv om designere velger farger fra spesielle paletter som passer for forskjellige overflater (metall, tre, papir, plast, etc.), ser ofte en farge på et lite område annerledes ut enn om hele objektet var malt.

For eksempel kan den mørkerøde fargen på en bil teoretisk oppnås ved å male en polert metalloverflate, men i praksis er det vanskelig å implementere, siden delene må belegges med anti-korrosjonsmateriale og grunnes. I dette tilfellet bestemte Mazda-spesialister seg for å bruke sølvmaling for det første laget for å opprettholde fargen på ønsket metning.

Intervjueren legger merke til at farger som er spesielt fasjonable på et bestemt tidspunkt, ofte glemmes raskt – folk vil ha dem for en kort stund. Ifølge henne er det tilfeller der mote eller nye interiørdesignfargetrender forblir relevante i bare ett eller to år.

«For øyeblikket er sand, brun og andre jordfarger populært. Oppmerksomhet på økologi formidles av grønne og blå toner. Igjen, mye bestemmes av assosiasjoner – for at elbilen skal skille seg ut fra miljøet bruker vi oftere blåaktige nyanser assosiert med elektrisitet eller grønnlige nyanser assosiert med økologi,» forklarte industridesignspesialisten.

Bilprodusenter holder veldig nøye øye med rådende trender. Ferrari introduserte nylig en særegen oransje og grønn fargekombinasjon som gir 812 Competizione Coupe en ildvåt kropp. Mazda valgte en kombinasjon av sand- og zirkonnyanser for den oppdaterte CX-5 urbane SUV-en, og elbilprodusenten Rivian, som nylig debuterte på markedet, valgte en diskré gul ​​farge for sin pickup. .

I Europa – grå og svart

Spesialister fra selskapet carVertical gjennomførte en studie for å bestemme de mest populære bilfargene og trendene i deres valg. Ifølge dem er fargerike biler mye mer vanlig i land med varmt klima enn i den nordlige delen av verden. Å kjøre en fargerik modell i Norge, Sverige eller Canada kan få deg til å se sidelengs, men det virker som et helt normalt valg for innbyggere i California eller Italia.

Hvite biler er mer populære i land med høye temperaturer fordi den hvite fargen reflekterer sollys og ikke lar interiøret varme opp så mye.

For å få elbilen til å skille seg ut fra omgivelsene, brukes oftere blåaktige nyanser knyttet til elektrisitet eller grønnlige nyanser knyttet til økologi.

En fersk studie viste at hvit er den mest populære fargen i Australia (39,1 % av alle biler) og Europa (26,8 %). Australiere liker også sølv (15,9 %) og grått (14 %). Europeere liker fargen grå enda mer (25,9 %), men svart er ikke langt bak (24,5 %).

En tilsvarende prosentandel av svarte biler finnes i USA (24,7%). Imidlertid liker amerikanere også hvite (20,9 %) og sølv (17,3 %) biler.

«71 prosent av bilene som er verifisert på plattformen vår er monokrome – svart, hvit, grå eller sølv. Dette viser at folk velger kjøretøy ganske konservativt,» sa Matas Buzelis, bilekspert og kommunikasjonssjef i carVertical.

Bilfargetrender har endret seg mye de siste 20 årene. Selv 42 prosent av bilene laget i 2002 og verifisert på den nevnte bilhistorieplattformen er grå eller sølvfarget. Det fantes knapt noen hvite kjøretøy den gang, selv om denne fargen nå er en av de mest populære.

I dag har situasjonen endret seg mye. Av alle kontrollerte i 2020 ble 26 prosent av bilene produsert. og 18 prosent var grå. hvit

Populariteten til svarte biler i 2000 og 2022 forble lik. Noen ganger varer fargetrender bare noen få år. For eksempel steg populariteten til brune biler kraftig i 2012 og 2014, men begynte raskt å avta.

rødt er farlig

Under forskningen ble det funnet at fargen på bilen påvirker sannsynligheten for en trafikkulykke. 60 prosent av de røde bilene som ble sjekket på perrongen hadde en trafikkulykke – man kan anta at biler i denne fargen burde være de farligste å kjøre.

Pass på: Kjøpere frykter at en fargesterk bil vil være vanskeligere å selge i ettermarkedet enn nøytrale farger. /Photoscanpix

Brun (59 %) og svart (57 %) er også de mest siterte fargene enn de andre i trafikkulykker. Den blir fulgt av gul (55 %), blå (54 %), hvit (50 %) og grå (50 %). Selv om forskjellene ikke er veldig store, viser resultatene fra studien at biler i visse farger oftere er involvert i trafikkulykker.

«Det faktum at røde biler oftere er involvert i trafikkulykker er ikke overraskende. Sportsbiler er ofte røde, og fartselskere velger også metalliske hester av denne fargen oftere enn konservative sjåfører», spesifiserer Mr. Buzelis.

I løpet av de siste tiårene har bilprodusenter introdusert mange lyse farger. Imidlertid ser ikke populariteten til grått, hvitt eller svart ut til å avta med det første.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *