N. Mačiulis advarer: Det handler ikke bare om denne vinterens krise

«Så langt er ikke situasjonen i Litauen dårlig, i august så vi til og med en liten økning i volumet av detaljhandel og produksjon. Det er mye røyk for tiden, vi senker alle våre prognoser, vi forbereder oss på en tøff vinter. Når vi ser på hvordan folket oppførte seg sommeren i år, hvordan resultatene til selskapene så ut, fantes ikke dette problemet. Men i september, så på dataene fra innbyggernes bankkort, for å se hva de bruker, det de sparer til, ser vi at de prøver å bruke mindre på ikke-nødvendige varer og tjenester – de forbereder seg på vintersesongen. for å intensivere. Eksportbestillinger fra bedrifter har også begynt å gå ned. Dette betyr at vi ikke vil ser slik vekst i industrieksporten heller.Det vil bli en nedgang i veksten på alle fronter. er panner. Men det blir ikke noe dramatisk scenario. Vi forventer en relativt mild og ikke veldig lang resesjon, sa økonomen.

Hele LNK-rapporten er i videoen:


– Nå har alle satt foten på bremsen. Og de hadde ikke hastverk med å tro at de måtte overleve denne dyre og sannsynligvis kalde vinteren. Har de rett i å mene det? Du sier at neste år kan bli like vanskelig, vil ikke overvintring være nok?

– Først og fremst må det sies at de siste årene har vist veldig godt at vår evne til å forutsi fremtiden er svært begrenset. Det startet med en pandemi, og ble deretter til inflasjon som ingen forutså. Nå – energikrise, krig i Ukraina (som ingen heller forventet). Derfor er diskusjoner om hva som vil skje om 2-3 år på nivå med antagelser og formodninger. Det kan ikke kalles spådommer.

Hva ser vi nå? I fjor importerte Europa rundt 40 % fra Russland. gassforbruk. Nå, i september, hadde dette nivået falt til 5 %. – da Yamal-Europe-rørledningene ble stengt, var det litt igjen gjennom TurkStream og gjennom Ukraina. Det er svært sannsynlig at neste år enten vil 5% gjenstå eller at det ikke er noe igjen i det hele tatt.

Det betyr at disse gasslagrene som nå er fylt viser at vi i år er klare for kommende vinter. Neste år må de fylles med andre gasser, andre kilder. Ja, Europa bygger mange avgassingsterminaler for flytende naturgass, utvikler infrastruktur, gassrørledningen mellom Norge og Polen har startet opp, og nye leverandører fra Afrika og Midtøsten dukker opp. De mest sannsynlige prognosene viser at det kanskje ikke er nok av denne flytende gassen og denne strukturen til å fylle lagrene fullstendig og forberede seg til vinteren 2023-2023. Dette betyr at denne energitransformasjonen – den fullstendige separasjonen av Europa fra Russland – helt sikkert vil vare i mer enn seks måneder eller et år. Man må virkelig forberede seg på at bedrifter og innbyggere må bruke strøm og gass mye mer økonomisk de neste årene.

Vi ser at de prøver å bruke mindre på ikke-nødvendige varer og tjenester – de forbereder seg på vintersesongen.

– Bør Staten hjelpe næringslivet først? For det er ingen løfter ennå.

– Statens rolle er veldig viktig her på to fronter. En front er en langsiktig strategi og handlinger for å oppnå energiuavhengighet. Dette er kolossale investeringer i sol- og vindenergi, i nye forbindelser og kraftproduksjonskapasitet. Alt vi har er ikke nok til å være helt uavhengig av Russland og andre stater på østfronten. Et annet område er denne korte perioden: denne høsten, denne vinteren, denne våren. For selskaper hvis energikostnader allerede begynner å skade konkurranseevnen, kan dette bli insolvens, konkurser, økende arbeidsledighet.

Mange land i EU tilbyr og tilbyr ulike tiltak for å hjelpe disse selskapene. Noen ganger bare subsidier, kompensasjon for at aktiviteter stoppes for en viss tid, fordi de ikke kan gjennomføres til slike energipriser. I andre tilfeller tilbys i det minste noe av energien og gassen til en lavere pris. Jeg tror den litauiske regjeringen ikke vil skynde seg å eksperimentere og komme med kompenserende tiltak.

Jeg vil understreke at dette ikke skal være motregninger som helt fjerner stresset knyttet til prisene på energiressurser. Sist fredag ​​vedtok energiministrene at alle stater må redusere med 5 %. energiforbruk. For det mangler rett og slett i Europa. Det er ikke bare et spørsmål om pris, men om tilgjengelighet og kapasitet til å produsere denne energien. Dersom prisen ikke øker for innbyggere eller bedrifter, er det ingen motivasjon, ingen insentiv til å bruke energi mer effektivt. Her må alle være med. Kommunene må bestemme når de ikke skal lyse opp gatene, hvor de skal lyse mindre, hvor de skal spare strøm. Kanskje mindre oppvarming av offentlige bygg slik at temperaturen ikke blir på et så høyt komfortnivå. Dersom vi utligner alle energikostnadene til bedriftene, vil det ikke være insentiv til å investere raskt i energiproduksjon, tiltak for å øke energieffektiviteten. Erstatningen bør også være rimelig, med visse grenser. For eksempel, å dømme etter mengden energi og gass som ble forbrukt i fjor, kan 80% av dette prisnivået fryses, resten betales av selskapet til markedspris. Dette betyr at du har veldig klare insentiver til å spare, å konsumere mindre.

– Men er dette riktig retning Aušrinė Armonaitė snakker om – at det snart kommer lån, skatteutsettelse. Men de vil være svært målrettede, for selskaper hvis energiforbruk utgjør størstedelen av utgiftene deres. Vil dette bidra til å ikke stoppe den økonomiske motoren i Litauen?

– Det hjelper lite å bare utsette lån og skatt, for det handler ikke bare om vinterens krise. Ja, utsatte skattebetalinger og fortrinnslån ville hjelpe bedrifter hvis de skulle overleve i 2-4 måneder. Men hvis vi ser at dette er et problem med høyere energipriser som vil fortsette i ytterligere 1-2 år, vil og kan ikke mange selskaper bare låne og drive med tap i 1 til 2 år, og ser begrensede muligheter til å møte økonomiske forpliktelser i fremtiden. Det er behov for komplekse tiltak.

Ja, noen virksomheter trenger kontantstøtte – mangel på midler akkurat nå her. Men vi trenger også tiltak som bevarer konkurranseevnen til bedriftene. Og det er ikke bare de største selskapene. Store, store industribedrifter som bruker mye energiressurser har veldig ofte allerede tenkt på slike risikoer og scenarier og har egne kraftverk: vind, sol, biodrivstoff. Vi har mange små og mellomstore bedrifter. Mat, bolig eller andre sektorer. De har ikke egne kraftverk. Der, selv om strøm eller gass utgjør 5 prosent. for enhver pris, men når prisen går opp 2-4 ganger er det et stort sjokk. Mens alle de andre kostnadene øker parallelt – minstelønnen øker med 15 %, gjennomsnittslønnen øker også raskt – må man ikke bare tenke på hvordan man kan hjelpe bedrifter med engangstiltak på kort sikt, men også om å lage et slags prisfrysingssystem som ville bidra til å overleve denne energikrisen.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *