Etter Russlands anklage om Svalbard, svarer Norge at ingen avtale ble brutt

Statue av Lenin på Svalbard. Foto av Jonathan Nackstrand (AFP/Scanpix).

Norge bryter ikke en hundre år gammel avtale om den arktiske skjærgården på Svalbard ved å blokkere russiske lastbærende øyer, sa utenriksministeren tirsdag, etter at Moskva truet med gjengjeldelse.

Norge bryter ikke Svalbardtraktaten, sa nyhetsbyrået AFP Anniken Huitfeldt.

Norge prøver ikke å utarbeide en kontrakt for levering av russisk kullgruvedrift i bosettingsregionen, sa ministeren, det russiske utenriksdepartementet vil informere tidligere om at Norge vil være fornøyd med dette spørsmålet.

Moskva har anklaget Norge for å forstyrre arbeidet til det russiske generalkonsulatet i Pittsburgh, den største øya i Svalbard-øygruppen.

Norge har suverene rettigheter over Svalbard, men lar mer enn 40 andre borgere utnytte øyenes enorme reserver av naturressurser på lik linje.

Moskva har lenge søkt å få en bredere rute i skjærgården, som har vært brukt siden 1500-tallet. dets jegere og plener brukte den.

Russland insisterer på å kalle øygruppen Pitsbergen, ikke Svalbard. Slik har øygruppen offisielt hett siden 1920, da det ble undertegnet en avtale om overføring til Norge.

Huitfeldt sa at lasten ble stoppet ved den norsk-russiske grensen i samsvar med sanksjonene, som forbyr russiske veitransportkjøretøyer å frakte varer på Norges territorium.

Statsråden sa at varetransport ikke skulle foregå gjennom det norske fastlandet med russiske lastebiler, og han forsøkte å finne en annen løsning, hvordan beskytte russiske gruvearbeidere bosatt på Svalbard.

Forbudet mot russisk-flaggede fartøy fra å besøke havner gjelder ikke Svalbard, og vi har tydelig vist vår vilje til å vurdere muligheten for ikke å håndheve flyforbudet, sa A. Huitfeldt.

Ifølge ministeren er situasjonen i byen Barentsburg, der russiske kullgruvearbeidere bor, normal.

Beboere kan få mat og medisiner, sa hun.

Norge søker ikke å presse en russisk virksomhet eller et russisk slott inn på Svalbard eller skape hindringer for virksomhet som drives i samsvar med norske lover og regler, sa Huitfeldt.

Samtidig kan Norges nødvendige reaksjon på Russlands krig mot Ukraina få praktiske konsekvenser for russisk næringsliv på Svalbard, så vel som i Norge generelt, sa ministeren.


Reproduksjon av informasjon fra BNS nyhetsbyrå i offentlige nyhetsmedier og på nettsider uten samtykke fra UAB «BNS» er forbudt.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg og vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i Business, Sodra, Registersenter, etc. i bratsj.